Strona 27 z 84 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Domyślnie

canik - dlaczego ty tak bardzo obserwujesz, przyrównujesz ceny itd tego 5D jak on taki kiepski? A może jednak, jak piszesz gdzie indziej, jest za drogi na swoje możliwości? Czy nie zauważyłeś, że większość tu dyskutuje porównując jakośc zdjęć, a nie tylko cena, cena.
    Obojętnie ile on kosztuje to takie same fotki daje. Czyż nie? Bo czytając ciebie to wynika, że gdyby był tańszy, to by robił lepsze zdjęcia od 40D, a że jest drogi, to robi zdjęcia gorsze od 40D. To w końcu jak? Taniejąc robi lepsze zdjęcia? Nie znałem takiej zależności. To najlepsze zdjęcia robi 400D?
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Domyślnie

Ja tylko dodam, że jak dla mnie 5D przegrywa tylko w szybkości z 20D, 30D i 40D. Po prostu po pracy z 20D, jak wziąłem 5D z 24-70mm to to mnie uderzyło bardzo.
    Inna sprawa, której już nie sprawdzałem, ale kolega to zrobił - mówił, że w 5D jest większe opóźnienie wyzwalania migawki. Jak naciska się migawkę w danym momencie to zdjęcie jest o ciut później (w sensie za późno) wykonane. A gość należy do czołówki fotoreporterów polskich. I zamienił 5D na 1D. Jest bardzo zadowolony

I to tyle ode mnie. Czekam na następce 5D, który dla mnie może mieć tylko szybszy AF - bo tylko tego pragnę w tej puszce, aby ją kupić.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    p.s link do fajnego testu http://wyofoto.com/40D_Image%20quali..._shootout.html
    ...40d i 5d wypadły bardzo podobnie Biorąc pod uwage obecna cene obu puszek i to co maja do zaoferowania 40-ka przedstawia się nad wyraz interesująco
    Nie chcę się narażać posiadaczom 5D, ale po oglądnięciu tych zdjęć naprawdę nie widać takiej kolosalnej różnicy w jakości pomiędzy 5D i 40D Praktycznie poza minimalnie większym rozmyciem tła niczym się nie różnią.
    Jak dla mnie ten aparat ma tylko dwie zalety wyróżniające go od APS-C: fajniejszy wizjer oraz brak przeliczników ogniskowej (przyzwyczaiłem się do kątów widzenia na 35mm). Przyznam się, że sam kiedyś uznawałem go za ósmy cud świata

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    zostawmy ten watek Canikowi _ niech on juz sobie sam tutaj pisze te swoje rozmyslania _ choc z gory wiadomo _ po co przeplacac lepiej kupic 40D _ bo 5D to taka lipa canona _ i canon robi w konia kazdego klienta kupujacego to body
    Akurat z tym się trudno nie zgodzic, to body składa się z tak wielu niedoróbek... jak zresztą każde (?) body Canona
    Konkretnie mam pytanie czy poprawiono w 40D następujące ułomności 5D i całej linii aparatów Canona:

1 brak możliwości powiększenia fotki po zrobieniu zdjęcia (trzeba wcisnąć trójkącik i dopiero można powiększyć)

2 brak możliwości wyświetlenia histogramu jeśli zdjęcie jest powiększone i nie chodzi mi o coś tak "zaawansowanego" jak histogram dla powiększonego fragmentu, ale o histogram dla całego zdjęcia. Po prostu najpierw trzeba zdjęcie zmniejszyć a potem można obejrzeć histogram.

3 brak auto ISO (to co teoretycznie jest w 40D to nawet nie namiastka prawdziwego AutoISO, ale może się mylę - chętnie bym się dowiedział jak jest w praktyce). Przede wszystkim czy na prawdą tam gdzie AutoISO najbardziej potrzebne tj w trybie M go nie ma (ustawia 400)

4 przełączana głęboko w menu (custom functions) synchronizacja lampy z auto na 1/200s w trybie priorytetu przysłony. Może da radę przypisac tę zmianę np. pod przycisk bezpośredniego drukowania?

5 brak wyświetlania parametrów pracy na dużym LCD (może w 40D już to zrobili?) - arcy "wygodne" jest zaglądanie na ten mały LCD gdy aparat jest na statywie powyżej głowy...

6 bezsensowne przyporządkowanie kółek w trybie M ( małym kółkiem zmienia się czas, a dużym przysłonę), może w końcu jest odwrotnie (co wydaje się logiczne bo częściej trzeba zmienic przysłonę co wiąże się z uciążliwą koniecznością odbezpieczania dużego kółka, zmianą przysłony, a potem ponownego zabezpieczania dużego kółka).

A jak już piszę posta, to się przy okazji zapytam czy lampa 430EX jest też w wersji dla praworęcznych?

Pytam, bo się mocno zastanawiam nad zmianą 5D na 40D (za różnicę planuję kupic na razie 35mm f/1,4, a na wiosnę następcę 5D)

Domyślnie

oj cos topnieja akcje 5d :-)))
    CANON

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Akurat z tym się trudno nie zgodzic, to body składa się z tak wielu niedoróbek... jak zresztą każde (?) body Canona
    Konkretnie mam pytanie czy poprawiono w 40D następujące ułomności 5D i całej linii aparatów Canona:

1 brak możliwości powiększenia fotki po zrobieniu zdjęcia (trzeba wcisnąć trójkącik i dopiero można powiększyć)
    Pamiętaj że to tylko wyświetlacz poglądowy więc nie wiem co masz za problem.

2 brak możliwości wyświetlenia histogramu jeśli zdjęcie jest powiększone i nie chodzi mi o coś tak "zaawansowanego" jak histogram dla powiększonego fragmentu, ale o histogram dla całego zdjęcia. Po prostu najpierw trzeba zdjęcie zmniejszyć a potem można obejrzeć histogram.
    Jak przy powiększeniu będziesz chciał wyświetlać jeszcze histogram to się okaże zaraz że LCD powinno mieć 17'' bo nie widzisz dokładnie to co powiększyłeś bo histogram Ci przysłania.

3 brak auto ISO (to co teoretycznie jest w 40D to nawet nie namiastka prawdziwego AutoISO, ale może się mylę - chętnie bym się dowiedział jak jest w praktyce). Przede wszystkim czy na prawdą tam gdzie AutoISO najbardziej potrzebne tj w trybie M go nie ma (ustawia 400)
    Zapewne masz większe doświadczenie niż ja ale Auto ISO moim zdaniem jest dla kogoś kto nie zna się na fotografii i nie potrafi w pełni kontrolować parametrów nastawień i ekspozycji.

4 przełączana głęboko w menu (custom functions) synchronizacja lampy z auto na 1/200s w trybie priorytetu przysłony. Może da radę przypisac tę zmianę np. pod przycisk bezpośredniego drukowania?
    Jak wyżej. Zanim zrobię zdjęcie to 100 razy się zastanowię.

5 brak wyświetlania parametrów pracy na dużym LCD (może w 40D już to zrobili?) - arcy "wygodne" jest zaglądanie na ten mały LCD gdy aparat jest na statywie powyżej głowy...
    Może i to jest przydatne ale od razu na myśl przychodzi mi takie powiedzienie "do du... baletnicy nawet przeszkadza rąbek spódnicy" - oczywiście nie bierz tego do siebie ale to tak jakby chciałbym samochód co ma 300KM ale pojemność niech ma 1300 co by opłaty były niskie no i niech pali jakieś 4litry/100km.

6 bezsensowne przyporządkowanie kółek w trybie M ( małym kółkiem zmienia się czas, a dużym przysłonę), może w końcu jest odwrotnie (co wydaje się logiczne bo częściej trzeba zmienic przysłonę co wiąże się z uciążliwą koniecznością odbezpieczania dużego kółka, zmianą przysłony, a potem ponownego zabezpieczania dużego kółka).
    Zgodzę się z Tobą tylko w jednym przypadku, mianowicie kółko przy spuście powinno zawsze być kółkiem od ustawiania przysłony, co do zabezpieczania dużego kółka, czy oznacza to że chodzi ono tak lekko że nawet podmuch wiatru może je przestawić? Ja zawsze mam odbezpieczone aby zawsze szybko móc dokonać korekty.

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Może i to jest przydatne ale od razu na myśl przychodzi mi takie powiedzienie "do du... baletnicy nawet przeszkadza rąbek spódnicy" - oczywiście nie bierz tego do siebie ale to tak jakby chciałbym samochód co ma 300KM ale pojemność niech ma 1300 co by opłaty były niskie no i niech pali jakieś 4litry/100km.
    ta sprawa ogrywa u mnie w fotografii duze znaczenie. Bo czesto aparat jest na statywie powyzej glowy i nie mam mozliwosci zerknac na wyswietlac ani w wizjer. Czy istnieje opcja w 40D wyswietlenia live view z parometrami ?? czy istnieje mozliwosc wyswietlenia na tylnym LCD samych parometrow ustawien (bo podejrzewam ze live view ma znaczacy wplyw na zywotnosc baterii) ??

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    ta sprawa ogrywa u mnie w fotografii duze znaczenie. Bo czesto aparat jest na statywie powyzej glowy i nie mam mozliwosci zerknac na wyswietlac ani w wizjer. Czy istnieje opcja w 40D wyswietlenia live view z parometrami ?? czy istnieje mozliwosc wyswietlenia na tylnym LCD samych parometrow ustawien (bo podejrzewam ze live view ma znaczacy wplyw na zywotnosc baterii) ??
    Może się i grubo mylę i narażę się tu większości ale czy jest konieczność podnoszenia głowicy na statywie z aparatem tak aby był ponad głową? Wydaje mi się że kilka centymetrów w dół by nic nie zmieniło w większości przypadków i problem mamy z głowy. Nie to że uważam że nie jest to potrzebne ale to jest takie czepianie się.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Pamiętaj że to tylko wyświetlacz poglądowy więc nie wiem co masz za problem.
    To może go zlikwidujmy, będzie taniej i prądu starczy na dłużej...

Jak przy powiększeniu będziesz chciał wyświetlać jeszcze histogram to się okaże zaraz że LCD powinno mieć 17'' bo nie widzisz dokładnie to co powiększyłeś bo histogram Ci przysłania.
    No i co z tego, że przysłania, jak będę potrzebował żeby mi nie przysłaniał to wyłączę - tu chodzi o marnowanie czasu na zbędne wciskanie guzików.

Zapewne masz większe doświadczenie niż ja ale Auto ISO moim zdaniem jest dla kogoś kto nie zna się na fotografii i nie potrafi w pełni kontrolować parametrów nastawień i ekspozycji.
    Nie wiem jakie masz doświadczenia w robieniu zdjęc, byc może ja mam "tylko" większe doświadczenie w zakresie znajomości różnego sprzętu, a doświadczenie w fotografowaniu marne, ale powiedz mi jak sobie radzisz w takiej sytuacji. Koncert, zmienne światło, a Ty chcesz miec zrobione zdjęcie z określonym czasem (aby np. muzyk był lekko poruszony) oraz przy określonej przysłonie (aby uzyskac okresloną, wymaganą GO) i co kręcisz kółkiem od ISO tak by nadążyc za światłem ręcznie? Jeśli tak, to gratuluję refleksu i umiejętności jednoczesnego kadrowania i korygowania ISO nawet kilka razy na sekundę. Ja jestem takim fotograficznym lebiegą i tego nie potrafię zrobic.

Jak wyżej. Zanim zrobię zdjęcie to 100 razy się zastanowię.
    Też bym tak chciał, szkoda, że ludzie których fotografuję nie mają na to czasu (a może za wolno myślę). Ja chciałbym móc miec aparat który będzie robił to czego od niego wymagam i by zmieniał ustawienia tak jak sobie będę tego życzył, ale czas na myślenie o ustawieniu aparatu jest przed robieniem zdjęcia, a nie w trakcie. Bo jak przykładam oko do wizjera to chcę myślec o kadrze i o zdjeciu, a nie o aparacie, bo ja nie chcę by operatorem apratu, tylko chcę robic zdjęcia.
    la mnie ideał aparatu to taki, który daje możliwość wstępnego zdefiniowania granic w których ma działać automatyka (np zmieniaj przysłony w zakresie f/2-f/2,8 jak jest za mało światła by prawidłowo naświetlić to zwiększ iso do 800, jeśli to nie wystarcza zmniejsz przysłonę do f/1,4 jeśli to nie wystarcza to ISO na 1600, jeśli światła za dużo to zwiększaj czas, jak 1/8000 nie wystarcza to domknij przysłonę. Takie programy tematyczne definiowane przez użytkownika, które można szybko włączyć w zależności od sytuacji. Niestety na razie takich możliwości nikt nie oferuje choć to bardzo proste do implementacji (tylko software). Tymczasem Canon jest przeciwieństwem tej filozofii nawet AutoISO nie ma...

Jedyną rzeczą która może (w niektórych sytuacjach) przeszkodzic w robieniu zdjęc jest funkcja autoISO wszystkie pozostałe rzeczy są uciążliwe, upierdliwe, ale w żaden sposób nie są przeszkodą do zrobienia dobrego zdjęcia (no chyba, że przez to że trzeba się zajmowac aparatem po prostu umknie jakiś kadr).

A jeśli już przy samochodach jesteś, to Twój przykład wcale nie jest tak odległy od dostępnej rzeczywistości. Przykład Fiat Bravo 1,4 T 150KM 8,2s do setki, pali w trasie 5,5litra kosztuje poniżej 70 tys. Skoro można w motoryzacji to na pewno można w elektronice. Trzeba tylko chciec, a definiowane przez użytkownika programy tematyczne to rzecz tak prosta do zrobienia, że aż dziw bierze że nigdzie tego nie ma.
    Zgodzę się z Tobą tylko w jednym przypadku, mianowicie kółko przy spuście powinno zawsze być kółkiem od ustawiania przysłony, co do zabezpieczania dużego kółka, czy oznacza to że chodzi ono tak lekko że nawet podmuch wiatru może je przestawić? Ja zawsze mam odbezpieczone aby zawsze szybko móc dokonać korekty.

Pozdrawiam
    a nie odnosisz wrażenia, że gdyby nie było takiej potrzeby, to Canon by nie robił tego zabezpieczenia? Mi się nie raz zdarzyło, że kółko to się przestawiło, dlatego zabezpieczam, nie wiem może mi się trafił jakiś bubel...

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

No to se taki stwórz jaki Ci jest potrzebny albo korzystaj z tego co Ci dają.

Strona 27 z 84 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów