Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
Akurat z tym się trudno nie zgodzic, to body składa się z tak wielu niedoróbek... jak zresztą każde (?) body Canona
Konkretnie mam pytanie czy poprawiono w 40D następujące ułomności 5D i całej linii aparatów Canona:

1 brak możliwości powiększenia fotki po zrobieniu zdjęcia (trzeba wcisnąć trójkącik i dopiero można powiększyć)
Pamiętaj że to tylko wyświetlacz poglądowy więc nie wiem co masz za problem.

2 brak możliwości wyświetlenia histogramu jeśli zdjęcie jest powiększone i nie chodzi mi o coś tak "zaawansowanego" jak histogram dla powiększonego fragmentu, ale o histogram dla całego zdjęcia. Po prostu najpierw trzeba zdjęcie zmniejszyć a potem można obejrzeć histogram.
Jak przy powiększeniu będziesz chciał wyświetlać jeszcze histogram to się okaże zaraz że LCD powinno mieć 17'' bo nie widzisz dokładnie to co powiększyłeś bo histogram Ci przysłania.

3 brak auto ISO (to co teoretycznie jest w 40D to nawet nie namiastka prawdziwego AutoISO, ale może się mylę - chętnie bym się dowiedział jak jest w praktyce). Przede wszystkim czy na prawdą tam gdzie AutoISO najbardziej potrzebne tj w trybie M go nie ma (ustawia 400)
Zapewne masz większe doświadczenie niż ja ale Auto ISO moim zdaniem jest dla kogoś kto nie zna się na fotografii i nie potrafi w pełni kontrolować parametrów nastawień i ekspozycji.

4 przełączana głęboko w menu (custom functions) synchronizacja lampy z auto na 1/200s w trybie priorytetu przysłony. Może da radę przypisac tę zmianę np. pod przycisk bezpośredniego drukowania?
Jak wyżej. Zanim zrobię zdjęcie to 100 razy się zastanowię.

5 brak wyświetlania parametrów pracy na dużym LCD (może w 40D już to zrobili?) - arcy "wygodne" jest zaglądanie na ten mały LCD gdy aparat jest na statywie powyżej głowy...
Może i to jest przydatne ale od razu na myśl przychodzi mi takie powiedzienie "do du... baletnicy nawet przeszkadza rąbek spódnicy" - oczywiście nie bierz tego do siebie ale to tak jakby chciałbym samochód co ma 300KM ale pojemność niech ma 1300 co by opłaty były niskie no i niech pali jakieś 4litry/100km.

6 bezsensowne przyporządkowanie kółek w trybie M ( małym kółkiem zmienia się czas, a dużym przysłonę), może w końcu jest odwrotnie (co wydaje się logiczne bo częściej trzeba zmienic przysłonę co wiąże się z uciążliwą koniecznością odbezpieczania dużego kółka, zmianą przysłony, a potem ponownego zabezpieczania dużego kółka).
Zgodzę się z Tobą tylko w jednym przypadku, mianowicie kółko przy spuście powinno zawsze być kółkiem od ustawiania przysłony, co do zabezpieczania dużego kółka, czy oznacza to że chodzi ono tak lekko że nawet podmuch wiatru może je przestawić? Ja zawsze mam odbezpieczone aby zawsze szybko móc dokonać korekty.

Pozdrawiam