Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Czy ktos uzywal 85mm f1.8 z analogiem?

Domyślnie

Chcialbym sie dowiedziec o ile to mozliwe, i oile nie zadam glupiego pytania, ale tak pogdybac bym chcial:

http://plfoto.com/1239457/zdjecie.html

To jest przyklad zdjecia jakie zrobilem 50mm f1.8 Kodak Portra, i moje pytanie jest czy jakbym zrobil to zdjecie 85mm f1.8 byla by kolosalna roznica.
    Przepraszam jezeli moje pytanie wyda sie absurdalne.
    Kolejna prosbe jak mam i niestety nigdy nikt tak nie robi:
    Czy jest ktos w stanie zrobic jakis portrecik w tym samym czasie 2 obiektywami(mam na mysli jeden po drugim) ??
    Wtedy mozna by ocenic naprawde roznice, bo jezeli chodzi o te testy i cyferki na roznych stronach to do mnie to nie przemawia za bardzo, fajnie jest zobaczyc konkretne zdjecie i powiedziec: o tak kupuje
    Pozdrawiam kolegow

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To inny kąt widzenia, inna perspektywa, inna głebia ostrosci. 50mm na analogu przy bliskich odleglosciach moze wprowadzac przeklamania perspektywy, czyli do waskich kadrow sie srednio nadaje. Z kolei jako obiektyw ogólnego przeznaczenia 50-tka bedzie dużo lepsza (ciagle pisze o FF).

50mm to 50mm, 85mm to 85mm, jedno to standard, drugie to krótkie tele. Zdecyduj sie, która z tych 2 opcji Ci bardziej pasuje, jeśli nie wiesz - kup oba :-)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    T... drugie to krótkie tele....
    Dokładniej to portretówka :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Ja dawno temu w jakiejś mądrej książce wyczytałem, że krótkie tele zaczyna się od 135mm, no ale na cyfrze 85-tka to krótkie tele więc an_zak vs MacGyver 1:1 obaj macie racje, zależy do czego się podepnie

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta
    ...no ale na cyfrze 85-tka to krótkie tele ..
    Ale wątek jest o aparatach analogowych :-) No chyba że autor miał na myśli lustrzanki na klisze formatu APS ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    50mm na analogu przy bliskich odleglosciach moze wprowadzac przeklamania perspektywy, czyli do waskich kadrow sie srednio nadaje.
    pierwsze slysze. Moze ktos mnie wyprowadzi z bledu ale to wlasnie 50mm ma jak najbardziej naturalna prespektywe.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ale wątek jest o aparatach analogowych :-) No chyba że autor miał na myśli lustrzanki na klisze formatu APS ;-)

Autor mial na mysli analogowe lustrzanki canona z cyfrowym 'back' iem phase one. Bo wlasnie taka dzis kupilem

A tak na powaznie, uzylem opcji szukaj na forum no i niestety nic ciekawego nie znalazlem...po 1- duzo komentarzy kto cos przeczytal i juz wie o obiektywie wszystko, po 2- kilka przygladow zdjec robionych cyfra i przeginanych w photoshopie, po 3- ani jednego przykladu zdjecia z analoga z w/w obiektywem.

Postaram sie w tym tygodniu kupic ten obiektyw i sam sobie sprawdze, chyba jedyny przyzwoity sposob.

Dzieki za pomoc i pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maskapl Zobacz posta
    ani jednego przykladu zdjecia z analoga z w/w obiektywem.
    no to masz, jakość trochę kiepska, ale skanowałem negatyw biurkowym skanerem.

Canon 50E+85/1.8@2.5 (o ile dobrze pamiętam)+Kodak ProFoto 400BW+EpsonV100

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    pierwsze slysze. Moze ktos mnie wyprowadzi z bledu ale to wlasnie 50mm ma jak najbardziej naturalna prespektywe.
    Jesli przy 50mm chcesz miec twarz na caly kadr, musisz przysunac sie na tyle blisko (~80cm), ze przy pewnych okreslonych sytuacjach (np nos na wprost) pewne elementy twarzy zostana nieco przerysowane, co nie bedzie mialo miejsca przy obiektywach juz nieco dluzszych

Co nie zmienia faktu, ze najlepsze portrety w życiu zrobiem nie teleobiektywem, lecz 50-60mm ale tutaj juz dochodzi kwestia indywidualnego gustu i przyzwyczajen. Dlatego nie mozna doradzic "ktora ogniskowa jest lepsza", bo sa po prostu inne
    Ostatnio edytowane przez an_zak ; 27-08-2007 o 19:03

Początki nałogu

Domyślnie

85/1,8 jak juz pisano to znakomity obiektyw. Najlepsza rozdzielczosc ma przy f.4, przy wiekszych otworac niczego sobie. Jedyna wada to zbyt duza minimalna odleglosc fotografowania 1,5 metra i przez to ciasne kadry nie sa mozliwe ( czesc twarzy), raczej wychodzi cala glowa z szyja. Warto pocwiczyc na sucho i jesli ktos lubi eksperymenty z foceniem czesci twarzy, detalu rzezby itp. to niech pomysli o 135mm.
    Czesc.ch.
    Analog ma "dusze".

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów