Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Pilnie - co wybrać : Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM Aspherical czy Tamron 17-35

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Question Pilnie - co wybrać : Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM Aspherical czy Tamron 17-35

Jak myślicie co wybrać ? :

Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM Aspherical

Czy

Tamron SP AF 17-35 mm f/2.8-4 Di LD Aspherical (IF)

Do Canona 30d , zaznaczam że obiektyw chce kupić nowy,a focić którymś z nich: śluby - kościół..

Z góry Dziękuje za opinie..

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Miałem tą sigme przez kilka dni i nie przypadła mi do gustu. Kolory sprane i lekkie mydełko na f < niż 10 . Powyżej f10 było znośnie aczkolwiek troche mnie szkło rozczarowało. Z mojej strony sigme odradzam. Tamrona w rękach nie miałem, więc sie nie wypowiadam.
    pucha i grucha

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
    Miałem tą sigme przez kilka dni i nie przypadła mi do gustu. Kolory sprane i lekkie mydełko na f < niż 10 . Powyżej f10 było znośnie aczkolwiek troche mnie szkło rozczarowało. Z mojej strony sigme odradzam. Tamrona w rękach nie miałem, więc sie nie wypowiadam.

Niby sprawdzałem testy sigmy i tamorna na optyczne.pl ale nadal nie jestem przekonany..

Najgorsze jest to że oba są w tej samej cenie więc naprawdę ciężko wybrać..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

mialem tego Tamrona i bylem bardzo zadowolony z jakosci zdjec.. sprzedalem go tylko dlatego, ze do landszaftow potrzebowalem czegos szerszego.. IMHO to bardzo przyjemne i ostre szkielko za rozsadne pieniadze :-)

nie wiem czy mam jeszcze jakies sample ale w razie czego moge poszukac i Ci podeslac.. niektore nawet wklejalem na CB w ktoryms z watkow o tym tamronie.. tylko ktory to byl juz niestety nie pamietam
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 24-08-2007 o 13:08

Bywalec
    Miasto
    3City

Domyślnie

A ja powiem ze kompletnie nie polecam tej sigmy! uzywalem masakra!
    a co do tamrona to nei uzywalem wiec nie moge stwierdzic

pozatym masz tu opinie

http://www.fredmiranda.com/reviews/showcat.php?cat=43

http://www.fredmiranda.com/reviews/showcat.php?cat=37

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem ten sam dylemat (+ jeszcze jako 3 opcję brałem pod uwagę Canon 17-40). Po głębokich i długich przemyśleniach, studiowaniu terabajtów sampli i czytaniu wielu testów i opinii - wybrałem Tamrona.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Miałem ten sam dylemat (+ jeszcze jako 3 opcję brałem pod uwagę Canon 17-40). Po głębokich i długich przemyśleniach, studiowaniu terabajtów sampli i czytaniu wielu testów i opinii - wybrałem Tamrona.
    I Coraz bardziej się przekonuje do Tamorna - tylko jedno - potrzebuje kupić sprawdzonego (FF/BF) a wiecie jak jest przes sieć , ponoć ktoś z członków forum testuje i sprzedaje obiektywy + sprzet foto , moglibyście mi napisać kto..

Z góry dzięki..

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasnezetak Zobacz posta
    I Coraz bardziej się przekonuje do Tamorna - tylko jedno - potrzebuje kupić sprawdzonego (FF/BF) a wiecie jak jest przes sieć , ponoć ktoś z członków forum testuje i sprzedaje obiektywy + sprzet foto , moglibyście mi napisać kto..

Z góry dzięki..
    Cichy - z tego forum.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ale Cichy z tego co wiem nie sprawdza szkieł po kątem ff/bf...tylko sprawdza czy ostrość nie odbiega od normy....

Zablokowany

Domyślnie

Cichy ma je dośc drogo - ok 1500. - lepiej brać 17-50 (tylko pod cropa) - ja mogę mieć za 1300 nowy.

Na allegro 17-35 są raz na rok, mnie przeszedł koło nosa taki właśnie, wziąłem tokinę. Gdyby nie to to brałbym tamrona na 100 procent.

Uprawnienia umieszczania postów