Cytat Zamieszczone przez Kraszan Zobacz posta
Dalej, bo rewelacjach o 40D rozmowa zeszła na ceny obiektywów w Stanach i w Europie. Usłyszałem, że w wielu przypadkach obiektywy pomimo tej samej konstrukcji różnią się jakością optyki, a ma się to brać stąd, że na wymagający europejski rynek Canon produkuje soczewki w swoich hutach w jakimś super kontrolowanym procesie (chodziło coś o stygnięcie szkła) a na rynek USA w jakichś podrzędnych hutach gdzie o takie sprawy się nie dba, i stąd obiektywy na rynku USA są gorsze, ale też i tańsze. Nie kłóciłem się z facetem, bo pojęcia o tym nie mam, ale przyznam byłem mocno zdziwiony... Ktoś to może potwierdzić?
Wcale by mnie to nie zdziwiło. Od dawna wiadomo, że do Polski i byłych demoludów idą odpadki z produkcji i produkty, które nie przeszły kontroli jakości. Wiem, że na pewno jest tak z co najmniej jedną marką samochodów, butów, chemią i sprzętem komputerowym. O samochodach i butach wiem akurat od ludzi, którzy siedzą w tym interesie, a co do reszty to wystarczy sobie porównać np. proszek do prania tej samej marki kupiony w niemczech i w polsce ...