Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: EOS 40D polski/amerykanski

Domyślnie EOS 40D polski/amerykanski

Chciałbym podpytać się spacjalistów w pewnej kwestii:
    Ponieważ przymierzałem się od jakiegoś czasu na upgrade puszki, wybór padł na 30D. Oczywiscie wybór się zmienił po premierze 40D. Nie spieszy mi się aż tak bardzo, więc poczekam. Dzisiaj będąc w jednym z poważniejszych sklepów fotograficznych spytałem o przewidywaną dostępność i cenę. Co do ceny nic nie wiedzieli, ale dostępność (legalna) ma być za ok. 2 miesiące. Na moje pytanie, ze jeden ze sklepow przyjmuje juz zamowienia na 40D w cenie ~4660zł usłyszałem że to nielegalny import i generalnie tak nie można. (?).
    Nie wiem za bardzo o co chodzi - stąd pytanie.
    Bezpośrednio z tej rozmowy wynika moje drugie pytanie: ponieważ w moim przypadku mam możliwość kupna 40D w USA, łącznie z jego szybszym serwisowaniem niż na Żytniej, usłyszałem, że nie opłaca się kupować w USA z powodu różnic polegających na braku niektórych funkcji w stosunku do egzemplarzy oferowanych na rynku europejskim. W niektórych przypadkach, część funkcji można przywrocic podminiając firmawre, ale wiele pozostanie na stałe zablokowanych.
    Słyszał coś ktoś o takich przypadkach? Bo ja zgłupiałem...
    EOS 90D (w sumie)

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

opcje, bzdura .... ale za serwis w europie zaplacisz jakbyś nie miał gwarancji

Domyślnie

Co do serwisu - wiem, że na sprzęt kupiony w USA Żytnia się wypnie, albo każe zapłacić, ale jeżeli z tego co się mówi wysłanie sprzętu do Wa-wy to pożegnanie się z nim na miesiąc, to ja mieszkając w Polsce będę miał szybszy serwis w USA - mam akurat taką mozliwość

@MacGyver - czuję się przywołany do porządku - ale kurcze, serio nie znalazłem w wyszkuiwarce potwierdzenia moich zasłyszanych sensacji...

Żeby nie było, że wątek nadaje się do sklejenia z przytoczonym przez Ciebie - pociągnę dalej informacje usłyszane, od człowieka wg mnie mocno siedzącego w optyce. Dalej, bo rewelacjach o 40D rozmowa zeszła na ceny obiektywów w Stanach i w Europie. Usłyszałem, że w wielu przypadkach obiektywy pomimo tej samej konstrukcji różnią się jakością optyki, a ma się to brać stąd, że na wymagający europejski rynek Canon produkuje soczewki w swoich hutach w jakimś super kontrolowanym procesie (chodziło coś o stygnięcie szkła) a na rynek USA w jakichś podrzędnych hutach gdzie o takie sprawy się nie dba, i stąd obiektywy na rynku USA są gorsze, ale też i tańsze. Nie kłóciłem się z facetem, bo pojęcia o tym nie mam, ale przyznam byłem mocno zdziwiony... Ktoś to może potwierdzić?
    EOS 90D (w sumie)

Bernard Ł
    Guest

Domyślnie

A może ten facet, który o tym mówił handluje sprzętem w Polsce i wymyślił sobie taką strategię marketingową ?

Domyślnie

No handluje, handluje Mówiłem przecież, że "będąc w jednym z poważniejszych sklepów".... później napiszę jaki to sklep, ale najpierw muszę zweryfikować zasłyszane tam newsy...
    EOS 90D (w sumie)

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

ludzka wyobraźnia nie zna granic
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraszan Zobacz posta
    Co do serwisu - wiem, że na sprzęt kupiony w USA Żytnia się wypnie, albo każe zapłacić, ale jeżeli z tego co się mówi wysłanie sprzętu do Wa-wy to pożegnanie się z nim na miesiąc, to ja mieszkając w Polsce będę miał szybszy serwis w USA - mam akurat taką mozliwość

@MacGyver - czuję się przywołany do porządku - ale kurcze, serio nie znalazłem w wyszkuiwarce potwierdzenia moich zasłyszanych sensacji...

Żeby nie było, że wątek nadaje się do sklejenia z przytoczonym przez Ciebie - pociągnę dalej informacje usłyszane, od człowieka wg mnie mocno siedzącego w optyce. Dalej, bo rewelacjach o 40D rozmowa zeszła na ceny obiektywów w Stanach i w Europie. Usłyszałem, że w wielu przypadkach obiektywy pomimo tej samej konstrukcji różnią się jakością optyki, a ma się to brać stąd, że na wymagający europejski rynek Canon produkuje soczewki w swoich hutach w jakimś super kontrolowanym procesie (chodziło coś o stygnięcie szkła) a na rynek USA w jakichś podrzędnych hutach gdzie o takie sprawy się nie dba, i stąd obiektywy na rynku USA są gorsze, ale też i tańsze. Nie kłóciłem się z facetem, bo pojęcia o tym nie mam, ale przyznam byłem mocno zdziwiony... Ktoś to może potwierdzić?

Calkowita bzdura, jezeli juz to moze raczej byc odwrotnie (co tez jest wyjatkowo malo prawdopodobne).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna Awatar MartineZ.oom
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraszan Zobacz posta

Idąc tym tropem można stwierdzić, że samochody, które są tam tańsze niż w Europie, są także składane z gorszej jakości części :-D
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Domyślnie

Żaden sklep, w którym opowiadają takie bzdury nie zasługuje na miano "jednego z poważniejszych"... Że niby czego ma nie być w wersji amerykańskiej? Rawów ;D?
    Ciekawe, który to sklep? Mam podejrzenie, że ten sam, w którym próbowano mi wmówić, że zamienniki są produkowane w tej samej fabryce, co oryginalne gripy, tylko Tajwańczycy robią to nocami i sprzedają na własny koszt
    Co do lensów, to właśnie w stanach jest dokładniejsza kontrola jakości...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów