Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: EOS 40D polski/amerykanski

Coś już napisał Awatar michaelx

Domyślnie

Co do gwarancji sprzętu z USA pamiętam że kiedy brat kupował EOS-a REBEL XT to za 27 USD dokupował gwarancje na Europę, która podobno jest honorowana
    W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraszan Zobacz posta
    Dalej, bo rewelacjach o 40D rozmowa zeszła na ceny obiektywów w Stanach i w Europie. Usłyszałem, że w wielu przypadkach obiektywy pomimo tej samej konstrukcji różnią się jakością optyki, a ma się to brać stąd, że na wymagający europejski rynek Canon produkuje soczewki w swoich hutach w jakimś super kontrolowanym procesie (chodziło coś o stygnięcie szkła) a na rynek USA w jakichś podrzędnych hutach gdzie o takie sprawy się nie dba, i stąd obiektywy na rynku USA są gorsze, ale też i tańsze. Nie kłóciłem się z facetem, bo pojęcia o tym nie mam, ale przyznam byłem mocno zdziwiony... Ktoś to może potwierdzić?
    Wcale by mnie to nie zdziwiło. Od dawna wiadomo, że do Polski i byłych demoludów idą odpadki z produkcji i produkty, które nie przeszły kontroli jakości. Wiem, że na pewno jest tak z co najmniej jedną marką samochodów, butów, chemią i sprzętem komputerowym. O samochodach i butach wiem akurat od ludzi, którzy siedzą w tym interesie, a co do reszty to wystarczy sobie porównać np. proszek do prania tej samej marki kupiony w niemczech i w polsce ...

Domyślnie

mathom/czytaj uważnie, koledze chodzi o rynek Amerykański (gdzie idą te gorsze) i Europejski (gdzie idą te lepsze).. Gdzie tu masz coś o Polsce?

FELER
    Guest

Domyślnie

Wydaje mi się, że można kupić sprzęt z gwarancją "światową" (pewności nie mam). Co do sprzętu z USA to udzielili mi info w sklepie Canona, że ma trochę zmienione oprogramowanie i może być problem z serwisowaniem w Polsce. Podobno wtedy Żytnia wysyła sprzęt do innego serwisu w Europie i trwa to dłużej. Nie ma problemu z obiektywami i lampami.

Domyślnie

Generalnie, jakby powiedział mi to ktoś na ulicy to bym się tylko uśmiał. Ale jeżeli mówi to spec z Foto-netu, jednego z najstarszych e-sklepów foto to logika nakazuje choć spróbować mu uwierzyć... ale widać - to taki "chłyt metetindody"
    EOS 90D (w sumie)

Domyślnie

Z tymi specami bym nie przesadzał, ostatnio byłem świadkiem, jak jeden z nich nie był w stanie wyjaśnić klientowi co znaczy ND8 przy szarym filtrze

Początki nałogu

Domyślnie

Z tego co wiem, to na swiecie tylko pare miejsc robi szklo optyczne, w Japonii jest to glownie Asashi i jeszcze cos tam.
    Reszt firm tylko skreca soczewski i rury. Byc moze Canon ma kilka miejsc skladania obiektywow, ale to ze do USA ida gorsze jest moim zdaniem bzdura.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    ale to ze do USA ida gorsze jest moim zdaniem bzdura.
    Czego się nie robi, by uzasadnić cenę

Z innej branży - Garmin, którego urządzenia są oczywiście w US sporo tańsze, wymyślił, że wysokie ceny na Europę oraz ograniczenia w zakupie map Europy do amerykańskich urządzeń (kosmiczna cena + zakaz wysyłania do Europy zapisany w umowach ze sprzedawcami) wprowadził na wyraźne życzenie europejskich resellerów
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    mathom/czytaj uważnie, koledze chodzi o rynek Amerykański (gdzie idą te gorsze) i Europejski (gdzie idą te lepsze).. Gdzie tu masz coś o Polsce?
    Sorka, kawy za mało z rańca

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Miałem i mam parę rzeczy ze stanów i oprócz nazwy czasami ( 350d vs rebel XT ) niczym się nie róznią. Regulacja AF na Żytniej w 350d trwała tyle samo co w rebel xt więc nie ma się czym podniecać. Jak kupowałem nie było możliwości dokupienia gwarancji na europę. Nigdy nie miałem z niczym problemów jakościowych i w tym wypadku co do jakości sądzę iż na pewno europa zachodnia i usa trzymają ją taką samą. A z Polską to wygląda różnie w róznych produktach , jak producent jest jeden i produkuje na całą europę albo swiat to jest ok , jak ma specjalną fabrykę na polskę lub europę wschodnią może być słabiej. Patrz Sony Bravia lub proszki , kosmetyki , czy nawet orzeszki felix czy milka które są znacznie gorszej jakości niż niemieckie czy francuskie
    Ostatnio edytowane przez Semtex ; 25-08-2007 o 08:50
    5d + L plecak

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów