Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Zdjęcia nagrobków w katedrze

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Zdjęcia nagrobków w katedrze

Witam

Mam zadanie zrobienia dokumentacji zdjęciowej nagrobków (obrazy, rzeźby etc.) w poznańskiej Katedrze. Zdjęcia pójdą docelowo do druku w formacie max A4 (prywatny, mały nakład).

Wstępnie oomyślałem sobie to tak:
    - naturalnie statyw
    - pewnie także sklejanie kadrów (mało miejsca)
    - przypuszczalnie bez hdr'a się nie obędzie (duże kontrasty, okna, cienie)
    - szeroki kąt na całość + tele na zbliżenia
    - drabina ... ale tutaj pojawia się problem ze statywem, względnie monopod lub b. wysoki statyw

Mam do dyspozycji:
    - zmienne warunki oświetleniowe per 1 obiekt (mało czasu)
    - 400d
    - kit + 50/1.8 - tutaj na pewno coś będę musiał dokupić/pożyczyć (myślałem o wypożyczeniu shift'a - wiecie może czy to w ogóle jest możliwe?). Na oku mam już od dawna 17-40/4 i 70-200/4.
    - chęci i brak terminów

Zdjęcia nie muszą być jakieś super-hiper-mega-turbo, chociaż naturalnie mogłyby być jak najlepsze

I pytanie do forumowych specjalistów: jaki sprzęt i technikę wykonania tych zdjęć polecacie ? Może ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie, którymi chciałby się podzielić?

Druga sprawa - jeżeli ktoś jest z Poznania i chciałby się dołączyć do robienia zdjęć/wymiany doświadczeń - zapraszam. Naturalnie wszystkie zezwolenia oraz "opieka" merytoryczna zapewnione Na tą sobotę planujemy wstępną wizję lokalną i kilka fotek próbnych.

Dodam, że robię to nieodpłatnie dla mojego ojca

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zasady są proste: oś optyczna obiektywu prostopadła do płaszczyzny obiektu i im dłuższa ogniskowa tym lepiej (mniejsze zniekształcenia). Jeśli chcesz łączyć kadry to zrób sobie piony, obiektywem o ogniskowej > 50 mm.
    obiekty szerokokątny znajdzie tu zastosowanie wyłącznie do pokazania lokalizacji obiektów w samej katedrze, bo nawet na 17 - 18 mm (na cropie) zniekształcenia są już dość widoczne.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 23-08-2007 o 13:51
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Też tak myślałem, okazuje się jednak, że są nagrobki o wysokości nawet 4 metrów z 1 metrem miejsca przed ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

to canon 10-22mm (szeroko i dobrze)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W takim razie: statyw lub monopod przymocowany do drabiny, aparat ze szkłem w usytuowany połowie wysokości obiektu i do tego wężyk lub pilot.
    Fotki będzie trzeba pewnie trochę po prostować softowo. W tym celu ściągnij sobie ze strony Adobe 30-dniową wersję PS CS3, który ma dość ciekawe narzędzie do korygowania zniekształceń geometrycznych, generowanych przez obiektywy.
    No i czułość: Najlepiej ISO 100, wtedy będziesz mógł te fotki trochę pociągnąć, jeśli się nie doświetlą, bez generowania koszmarnego szumu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    W takim razie: statyw lub monopod przymocowany do drabiny, aparat ze szkłem w usytuowany połowie wysokości obiektu i do tego wężyk lub pilot.
    Fotki będzie trzeba pewnie trochę po prostować softowo. W tym celu ściągnij sobie ze strony Adobe 30-dniową wersję PS CS3, który ma dość ciekawe narzędzie do korygowania zniekształceń geometrycznych, generowanych przez obiektywy.
    No i czułość: Najlepiej ISO 100, wtedy będziesz mógł te fotki trochę pociągnąć, jeśli się nie doświetlą, bez generowania koszmarnego szumu.
    Zasiorbałem, fajna ta wersja, tylko niestety droga dla kogoś kto nie żyje z fotografi. Gimpa miażdży

Czy wiesz coś o dostępności presetów do Lens Distortion pod konkretne obiektywy i ogniskowe ? - na oko trudno mi zrobić dobrze. Wiem, że jest DxO Optics, ale chodzi mi raczej o coś freewareowego.

Co do szumów i ISO to mam właśnie dylemat, bo wydaje mi się, że przy długich czasach i tak się na iso100 pojawią -- może faktycznie będą mniejsze ...

Miasto
    Poznań

Domyślnie

OK, testy mam już za sobą, nie jest nawet tak źle, ten cs3 faktycznie fajnie prostuje perspektywę. Wiem już jednak, że bez ultra szerokiego kąta się nie obędzie i tutaj pytanie (wiem, że było wałkowane, nie bijcie) o obiektyw, moi faworyci to:

- canon 10-22
    - tokina 12-24

- czy może jakiś m42 ?

Chodzi mi głównie o zniekształcenia, ostrość na brzegach (detale np. płaskorzeźb), CA i dobrą pracę pod światło (w niektórych kaplicach słońce wali ostro).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ja powiem tak. Dzieki koledzie forumowemu VASCO mialem przyjemnosc miec to szkielkowrece. Padlem na kolana a szczeka rozsypala sie gdzie sie dalo. Ulrta supre fajne szklo. tokiny w reku nie mialem ale tez mowia ze dobre - popatrzmoze wPoznaniu jest gdzie podczepic sie zeby je przetoestowac?

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak właśnie zamierzam. Poza tym dodatkowe 2mm piechotą nie chodzi. thx

Uprawnienia umieszczania postów