Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jak działa LiveView w lustrzance

Dopiero zaczyna Awatar Hladon
    Miasto
    Jaworzno, Polska

Domyślnie Jak działa LiveView w lustrzance

Witam !

Czy mógłby mi ktoś z szanownych forumowiczów wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa system Live View w lustrzance.
    Czy obraz z obiektywu pada na matrycę (czyli mamy cały czas otwartą migawkę i podniesione lustro)?. Czy obraz pada na inną matrycę (drugą) (czyli lustro jest w spoczynku). No nie wiem.

Prosiłbym o odpowiedź.
    Pozdrawiam wszystkich:
    Maciej H.
    ..Aby mój talent nie poniósł straty, trzeba zakupić japońskie graty.
    Made in Japan za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów...
    Canon EOS 60D + EF-S 18-135 IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak właśnie jest jak piszesz. Niesie to ze sobę pewne konsekwencje:
    * podniesione lustro zasłania wizjer
    * nagrzewa się matryca (ale ponoć nie wpływa to na wzrost szumów)
    * w Canonie 1D MkIII nie działa AF (co, jak zauważył dawno temu Muflon, jest dziwne, bo procesor Digic III jest montowany również w kompaktach, gdzie tryb LiveView to po prostu zwykły tryb pracy). W nowym 40D zastosowany nieco karkołomne rozwiązanie tego problemu - mianowicie - jeśli chcesz ustawić ostrość wciskasz dodatkowy guzik AF-ON, lustro puszcza część światła na układ AF (który w lustrzankach jest osobnym układem - odziedziczonym po analogowych). W jeszcze nowszym Nikonie D300 jest już - jak się wydaje - "normalnie", to znaczy ostrość ustawiana może być w trybie LiveView na podstawie danych bezpośrednio z matrycy.
    * zapewne skraca czas działania baterii (na podświetlenie LCD albo wysterowanie OLED)
    EOS - conditio sine Kwanon...

Dopiero zaczyna Awatar Hladon
    Miasto
    Jaworzno, Polska

Domyślnie Dzięki

Bahrd, dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam:
    Maciej H.
    ..Aby mój talent nie poniósł straty, trzeba zakupić japońskie graty.
    Made in Japan za parę papierów, kilka bajerów by zginać frajerów...
    Canon EOS 60D + EF-S 18-135 IS

Bywalec Awatar JAH-EL
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    W jeszcze nowszym Nikonie D300 jest już - jak się wydaje - "normalnie", to znaczy ostrość ustawiana może być w trybie LiveView na podstawie danych bezpośrednio z matrycy.
    Z matrycy - to nie tak samo, jak w kompaktach, czyli ostrość według kryterium najwyższego kontrastu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W Olympusach chyba jest druga matryca w pryzmacie, która służy do LV. I mnie wydaje się, że to jest lepsze rozwiązanie. Pewnie jest opatentowane i raczej nie będzie go u pozostałych producentów.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JAH-EL Zobacz posta
    Z matrycy - to nie tak samo, jak w kompaktach, czyli ostrość według kryterium najwyższego kontrastu?
    Dokladnie tak, zreszta pisza o tym: "Supports live view mode. Switch to contrast based AF in live view mode." Dzieki temu jest mozliwosc ustawienia ostrosci w dowolnym punkcie kadru.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JAH-EL Zobacz posta
    Tak, to jest nawet chyba napisane w materiałach Nikona D300. O, nawet koledze wyżej udało się znaleźć cytat...

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    W Olympusach chyba jest druga matryca w pryzmacie, która służy do LV. I mnie wydaje się, że to jest lepsze rozwiązanie. Pewnie jest opatentowane i raczej nie będzie go u pozostałych producentów.
    Sprytne
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Ale tylko w E-330. W pozostałych jest tak samo jak w mkIII. Co do lepszości to polecam zajrzeć w wizjer tego olka - od razu wiadomo czemu inni tego nie stosują. Do tego dochodzi piekielna komplikacja całego korpusu. Co nie zmienia faktu że rozwiązanie samo w sobie bardzo ciekawe.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Warto zauważyć, że otwarta migawka w Canonie podczas używania live view zwiększa syfom możliwość osadzenia się na matrycy ...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Warto zauważyć, że otwarta migawka w Canonie podczas używania live view zwiększa syfom możliwość osadzenia się na matrycy ...
    I dlatego w tych lustrach, w których jest ten bajer jest to sławetne czyszczenie matrycy które powinno coś dawać a czy daje to już inna kwestia...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów