Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Kupić canona czy fuji?

ananas
    Guest

Domyślnie

dziękuję bardzo wszystkim za zainteresowanie! wasze uwagi są bardzo cenne. Mam jednak jeszcze kilka wątpliwości - odnośnie posta Makudonarudo- czy rzeczywiście matryca w fuji f20 i s6500 jest taka sama? jeśli w f20 to i w f30, a tu znalazłam przykładowe fotki canon vs. fuji ( http://www.neocamera.com/review_fuji_f30_crops.html ) i efekt jest... no cóż oceńcie sami...

Cenne są też uwagi gwozdzt (za co dzięki) - "przy Fuji zwróć uwagę jeszcze na szeroki kąt (eqv. 28mm) oraz mechaniczny pierścień zmiany ogniskowej (zoom)." - to faktyczna przewaga tego sprzętu. Jednak chciałabym zapytać (jestem lamerem, przypominam), dlaczego s5600 to kiszka i dlaczego ma w takim razie większą matrycę od s6500 i kilka dodatkowych opcji? (http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4 - strona porównująca te 3 modele)
    Jeśli ktokolwiek będzie miał ochotę odpowiedzieć na moje pytania, będę niezmiernie wdzięczna. A do tego, by rozwiać resztę moich wątpliwości dot. trafności wyboru, czekam na sprzeciw wobec proponowanego przeze mnie sprzętu i alternatywną (najlepszą!) propozycję aparatu do ok. 1300
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ananas Zobacz posta
    czy rzeczywiście matryca w fuji f20 i s6500 jest taka sama?
    chyba tak.
    przynajmniej parametry ma te same: Super CCD - 1/1,7" - 6Mpix

jeśli w f20 to i w f30, a tu znalazłam przykładowe fotki canon vs. fuji ( http://www.neocamera.com/review_fuji_f30_crops.html ) i efekt jest... no cóż oceńcie sami...
    co tu dużo gadać.
    matryce Fuji Super CCD są niezłe i nikt tego raczej nie kwestionuje.

w nawiązaniu do podlinkowany fotek warto jeszcze zwrócić uwagę, że w A700 siedzi najprawdopodobniej ta sama matryca co w S3IS

chciałabym zapytać (jestem lamerem, przypominam), dlaczego s5600 to kiszka
    przede wszystkim brak szerokiego kąta - posiada eqv.38mm co trudno traktować jako obiektyw szerokokątny.
    pierścień zooma nie jest (chyba?) mechaniczny - ale tego nie jestem pewien,
    maleńka matryca 1/2,5"
    mały monitorek LCD 1,8"

i dlaczego ma w takim razie większą matrycę od s6500
    Ma mniejszą.

S6500 ma matrycę 1/1,7" natomiast S5600 - 1/2,5"

Trzeba wrócić do szkoły podstawowej: jesli mianownik ułamka jest mniejszy to cała liczba jest większa!

A konkretne wymiary matryc tutaj:
    http://www.dpreview.com/learn/?/key=Sensor_Sizes

i skąd to się wzieło:
    http://www.fotosite.pl/index.php?title=Rozmiar_matrycy

i kilka dodatkowych opcji?
    jakich to?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 24-08-2007 o 09:01
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

ja w tej chwili mam canona a610 i swojego czasu myślałem o przesiadce na właśnie na fuji 6500 - większy zoom , i do tego na pierścieniu ,większe ISO ale usuwające szczegóły.
    Ale jednak doszedłem do wniosku że teraz jak będę sie przesiadał to na lustrzankę , i nie będę sie już bawił w aparaty pośrednie.

Ale Tobie może sie spodoba , duzo osób ma o nim pozytywne opinie .
    Te silne algorytmy odszumiające dzaiałają dopiero przy wyższych ISO , ale na 50 czy 100 , góra 200 powinno być dobrze.
    Aha i jeszcze jedno - jak np te zdjęcia nawet na max ISO będziesz wywoływała jako 10 na 15 to nie ma problemu . ja z fuji f20 wywołałem sobie takie i było OKI. Troszke gorzej jakbyś chciała mocno kadrować zdjęcia i wywoływać fragmenty.

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...6500fd_s6000fd

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...00fd_s6000fd.1

a to ze matryce sa podobne to raczej dlatego że w wielu ich aparatach jest podany ten sam sensor:

CCD
    Super CCD HR 1/1.7'
    No ale może i tak mimo wszystko sie czymś różnią.

Ale jakbym miał kupić s3 czy własnie 6500 to też miałbym dylemat .
    o s3 wiem prawie nic
    s3 ma małą matrycę - 1/2.5' cala , wielkość taka jak w moim poprzednim aparacie który sprzedałem bo mi za bardzo szumiał przy nocnych fotkach .
    a takowe fotki lubię robić. Ale jak nie robisz tego typu zdjęć gdzie ujawniają sie szumy to ten element jest nieistotny.

ja już miałem 4 aparaty cyfrowe , jak jeden mi nie odpowiadał to kupowałem inny a poprzedni sprzedawałem.

ps.Coś czuję że chyba zamieszałem
    reasumując to polecałbym tego fuji 6500 (chyba że więcej napiszesz czego wymagasz od sprzetu co zamierzasz robić ze zdjęciami , jakiego typu fotki będziesz robiła itd itp )
    Co do s3 to niestety nie mogę wiele powiedzieć .

ananas
    Guest

Domyślnie

no więc pójdę dziś do sklepu, pomacam pooglądam i sprawdzę co się da. Jestem prawie przekonana do fuji, ale martwi mnie ta stabilizacja obrazu, a właściwie jej brak....... znalazłam kompletny przegląd tego aparatu i oto końcowe konkluzje http://www.dpreview.com/reviews/Fuji...0fd/page14.asp - niby highly recommended ale jednak jakieś ale....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Jak już porównujesz w necie to porównuj DOKŁADNIE!

S5600 to kompletnie co innego niż S6500
    porównywałem ale niestety chciałem napisac dokładnie model a jednak isę walnałem oczywiście porównywałem 6500 a nie jak napisałem.. wybaczcie
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

ananas
    Guest

Domyślnie

...za to s3 is highly recomended (bez 'ale')... ojej. może jakieś trzecie wyjście? a może po prostu canon a720/730? i zbierać (w razie powodzenia zamierzeń fotograficznych) na lustrzankę (w przyszłości)? a może ixus 850? głupieje od nadmiaru skondensowanej wiedzy fotograficznej rodem z ze stron i for internetowych

Domyślnie

to tez prawda zę można ogłupiec
    ale jeśli wiesz do czego bedziesz uzywac aparatu to powinno się wiekszośc pytań wyjaśnić...
    wiec odpowiedz na pytanie co chcesz fotografowac...

a jeśłi chcesz kiedyś tam przesiąść się na lustro to kupić lepiej chyba teraz hybrydę ta tańszą (ok 900 pln jak dobrze pamietam) nauczyc się bardzo dużo na nim (przez jakieś 2-5 lat) a potem możesz myślec o lustrze..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

dpreview jest dobre w kwestii parametrów, ale absolutnie olej dział "conclusions".
    Tam nawet HP jest "Highly Recommended"
    http://www.dpreview.com/reviews/hpr707/page10.asp
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

ananas
    Guest

Domyślnie

tak, ale jest też napisane "Really needs optical image stabilization" (!!!) i teraz jest to moja największa wątpliwość- potrzebny czy nie? chciałabym zapytać doświadczonych użytkowników na ile stabilizacja obrazu jest funkcją niezbędną- jest to pomocne, o ile się orientuję głownie przy dużych zbliżeniach, zdjęciach macro i w ograniczonym oświetleniu- zatem czy bez stabilizacji nie obejdzie się również bez statywu? To jest chyba jedyna wada, która nie pozwala mi na podjecie ostatecznej decyzji.

no i na dodatek karta xD (która a) jest 2x droższa b) mój czytnik w laptopie jej nie czyta - no ale powiedzmy, ze czytnik na allegro kosztuje pok. 40zł, wiec nie ma tragedii); ale też sekwencje zdjęć zamykają się w ilości 3 :-?

Proszę zatem o odpowiedz na pytanie dot. stabilizacji obrazu, z resztą sobie poradzę

Dziękuję i pozdrawiam! An

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

co do stabilizatora to dobrze go mieć .
    nie jest niezbedny ale czasami sie przydaje w niektórych sytuacjach gdzie jeszcze nie trzeba sięgać po statyw (który i tak polecam zakupić)
    mam takie przysłówko lepiej mieć i nieużywać niż nie mieć i zaszłaby konieczność użycia.

Kupisz , wczujesz sie w fotografię , porobisz zdjęcia w różnych warunkach , w jednych będziesz fotografowała często , w innyc rzadziej a w innych wcale i później będzie wiadomo czy aparat zaspokaja potrzeby czy potrzebne jest coś innego. a wtedy to jak już będziesz wiedziała jakie elementy Ci nie pasują to będzie o wiele łatwiej już dobrać "idealny" aparat

ja w swoim stabilizacji nie mam - ale jak wybieram się na fotografowanie czegoś gdzie wiem ze moze być zdjęcie poruszone to obowiązkowo zabieram statyw.

Problemem są tu miejsca gdzie zbytnio nie mozna się wciskac ze statywem , lub wazniejsze:
    zdjęcia nieoczekiwane w złych warunkach -gdzie obiekt jest poza zasięgiem lampy błyskowej , lub nie mozna jej uzywac- wtedy stabilizator może pomóc.- ale w moim przypadku prawie nie mam takich nieoczekiwanych sytuacji . a nawet jeśli się pojawi to zamiast stabilizatora używam trybu seryjnego - 2 czy 3 w serii mam już zazwyczaj nieporuszone. ale ja mam zoom 4 , a przy 10 to juz nie jest tak różowo

czyli reasumując ponownie:
    zależy od warunków w jakich będziesz fociła - byc może ciągle będziesz z tego korzystała , a być może ani razu w zyciu nie odpalisz tej funkcji

aha , jeszcze do 5600 - też bym go nie brał
    po pierwsze starszy model , po drugie starsza i gorsza matryca
    a po trzecie i najważniejsze -> WYGLĄD
    6500 wygląda bardzo profesjonalnie a ten 5600 jakoś dziwnie.
    no i ten zoom manualny na pierścieniu w 6500
    Ostatnio edytowane przez Makudonarudo ; 24-08-2007 o 20:13

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów