Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: zdjęcia na imprezach w świetle prawa

Uzależniony

Domyślnie zdjęcia na imprezach w świetle prawa

Witam. od dłuzszego juz czasu fotografuję na potrzeby strony internetowej pewnej dyskoteki, odbywające sie tam imprezy. Kilka razy zdarzyło sie że pewne osoby nie chciały być fotografowane(nawet w tłumie) i nawet straszono mnie sądem. Jak waszym zdaniem wygląda to od strony prawnej? Wiem że imprezy z wieksza ilością ludzi w kadrze można fotografować bez problemów prawnych ale nigdzie nie doczytałem się ile minimalnie osób musi zmieścić się na fotce żeby nikt nie mógł mnie po sądach ganiać? Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi.

jeśli zamieściłem temat nie w tym miejscu co trzeba to poprosze o przeniesienie do innej zakładki.

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

z tego co wiem tlum to min 5 osob. NIestety jaka to ustawewa to niepamietam. 5 osob to pewnik

Uzależniony

Domyślnie

Kolega Googlowaty się kłania, np:
    http://www.mediarun.pl/news/id/14921

Domyślnie

ogólnie rzecz biorąc jeśli osoba na zdjęciu jest nierozpoznawalna takie zdjęcie możńa bez problemu zamieścić,
    co do tłumu to nie wiem jak to dobrze jest ale jeśli osoba nie jest głownym motywem na zdjęciu to chyba mozna zamieścić
    w sumie to zdjęcia do wewnętrznej dokumentacji możńa robić bez problemu choć na stronie to już nie jej wewnętrzna dokumentacja....
    jest teśa coś takiego ze jeśli zdjecie nie ukazuje osoby w "złym" lub" upokażajacym swietle to nie może mieć zadnych roszczeń
    oraz gdy te zdjęcia nie są robione w celach komercyjnych...

czyli podsumowując mozesz robić wszystkim
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Moze po prostu zamiescic informacje w klubie ze podczas imprezek prowadzona jest dokumentacja , wtedy kazdy jest swiadom tego i jesli komus sie bardzo nie podoba to sie tam nie pojawia. Mnie sie wydaje ze jesli faktycznie osoba nie jest glownym motywem fotki to nie masz co sie martwic. Nawet jesli jest glownym motywem a nie widac twarzy (jest nierozpoznawalna) to tez nie ma przeszkod aby zdjecia publikowac. Dzienw byloby jakby fotoreporterzy na paradach i zawodach czy koncertach musieli pytac wszystkich w kadrze o zgode na publikacje.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Proceder ktory uprawiasz to reklama klubow. Mnie tez chcieli zwerbowac do robienia zdjec w klubach. W zamian oferowali darmowe wejsciowki, mozliwosc poznania nowych ludzi itd. Ale jak zapytalem czy zwracaja koszty udzkodzonego sprzetu to oczywiscie ze nie. Zdjecia zamieszczaja na dziwnych stronach pseudo promujacych wydarzenia kulturalne z miasta. Ale to to za wydarzenie kolejna impreza (dyskoteka) w piatkowy wieczor ?

Daj sobie spokoj z podpitymi typami, szkoda czasu i sprzetu, nie marnuj talentu.

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

racja hybrydą robic foty jeszcze okej ale kłapac lustrem np 200fot jak nie wiecej co impreze to szkoda wydatku na lustro, chyba ze dobrze placa to wtedy kaske odkładac na lustro na normalne fotografie
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Domyślnie

Donald7000/a czemu mieliby Ci zwrócić za uszkodzenie sprzętu ? Czy jak robisz sesje ślubną i w jakiś sposób rozwalisz sobie aparat, to młodzi oddają Ci za uszkodzony sprzęt?
    Z tego co wiem, to nawet w redakcjach nie ma czegoś takiego...

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

ale w redakcjach jest sprzet redakcyjny a nie wlasny
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Domyślnie

kris75/ Z tego co wiem (z rozmów z foto z GW i Dziennika Baltyckiego), to oprócz specjalistycznych obiektywów (mam na myśli sportowe kroju 300 mm 2.8 IS) to każdy, kto chce mieć coś lepszego niż 10D to musisz sobie sam kupić

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów