A co powiecie na wykorzystanie w tym celu Ef 85/1,8? Spełnia on chyba dobrze podstawowe kryteria:
-jest bardzo szybki, co w sporcie jest kwestią podstawową
-jest jasny, co również przy zdjęciach w hali jest ważne
-używany można pewnie wyrwać za cenę niewiele wyższą niż 1000 zł
Wiem, że to pójście na duży kompromis i optymalny byłby tu jednak zoom i to jasny, ale to wiąże się ze sporymi kosztami. Zresztą spotkałem się nie raz z opinią, że EF 85/1,8 i również Ef 100/2,0 (choć ten jest droższy), wykorzystywane są do tego typu zastosowań.
No i będziesz miał przy okazji świetną portretówkę ;-)
Wiecie co? Siądźcie kiedyś na hali, albo przed telewizorem (tam też widać czsem) i poobserwujcie czym fotografują ci, co robią codzienną prasową sieczkę. Ci, co z tego żyją i nie ma że boli bo obiektyw był nie taki. Przecież pisze Wam vitez że mozna wszystkim, ale końcowy efekt się liczy. Albo więc słuchacie, co mówią ci, którzy uważają nieskromnie, że mają jakieś doświadczenie i mogą doradzić czym najlepiej można robić sito (i cokolwiek innego równie specyficznego), albo przekonujecie się wzajemnie, że owszem, wszyscy wiemy, ale może uda się obejść. Tylko w takim razie po cholerę pytać?!
w hali nigdy siatkówki nie fotografowałem i takie małe pytanie mam.
200mm starczy z balkonu na ładne kadr bloku bądz ataku. nie będzie to za krótko?ze światłem nie mam za dużych problemów bo 2.8 ale zawsze mogłoby być jaśniej![]()
te co ja pokazywałem to są (lekkie cropy) z metra wysokości od parkietu i jakieś 4 metry od linii bocznej, nie wiem co dla Ciebie jest balkonem i jak daleko on się znajduje?
30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach
Poczekaj, aż wybudują nową halę.... ;pKilka fotek zaraz wrzuce... Są one z hali jastrzębskiej czyli najgorszej w polskiej lidze pod każdym względem: ciasnota dla widzów, ciemnota dla fotografów...
Life is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.
Wydaje mi sie ze widzialem przynajmniej kilka 300 2.8 IS L. No ale nadal pozostaje kwestia jednak ceny. Wiec nie zagalopowujmy sie za bardzo. Przy takim budzecie to 70-200 4L bedzie najznosniejszy. Tylko BLAGAM - nie odszumiac na sile z iso1600. Po zmniejszeniu czy wydruku nie bedzie widac (byle byly dobrze naswietlone).
Oczywiście(bz IS też) Zwłaszcz w dużych halach. Spodek w Katowicach, nowa hala w Kędzierzynie - Koźlu, okrąglak w Opolu np. Nie jest za blisko, wysokie balkony, można się też usadowić na schodach na widowni. Pierwszy kontakt z takim cudem, manualnym jeszcze, miałem gdy robiłem Canonem F1n.