Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: [yakuza] kilka fotek do oceny

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie [yakuza] kilka fotek do oceny

Oto kilka ciekawszych zdjęć które kiedyś wykonałem, Canona jeszcze nie posiadam (ale zmieni się to w piątek ) wtedy wkońcu będę mógł fotografować to co jest dla mnie najpiękniejsze - nocne niebo.

1.

2.

3.

4.

Wszystkie fotki z wyjątkiem księżyca były robione jakimś kompaktem - Traveler Slimline X6.
    3 zdjęcie było robione Olympusem C750UZ pozbawionym optyki i podłączony do teleskopu Meade ETX70AT, zdjęcie było wykonane w ognisku głównym teleskopu. Ogniskowa wynosiła 350mm.

Coś już napisał Awatar Pitek
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

mnie najbardziej podoba się księżyc ale reszta też może być :grin:
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

Od 2 tygodni jestem posiadaczem 400D z którego jestem bardzo zadowolony, ale przydał by się jakiś lepszy obiektyw niż kit
    Oto kilka fotek do oceny:

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

zmieniałem numerację ponieważ popełniłem błąd i w 2 poście z zdjęciami znów zaczynała się od 1.
    Ostatnio edytowane przez yakuza ; 08-09-2007 o 14:28

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Najlepsze -1- , ale spróbuj wyciągnąć trochę szczegółów z cieni + podbicie nasycenia (jest trochę bure) a zdjęcia po zmniejszeniu trochę wyostrzyć, chodźby USM 300; 0.3; 0

EDIT: po zmianie numeracji chodzi mi o fotkę -5- - bo ma niezły kadr. motylek faktycznie najbardziej zwraca uwagę, ale przez to, że jako jedyny jest ostry o nasyconych i żywych barwach - jednak to zdjęcie jest przeciętne właśnie przez centralny kadr. każdy posiadacz kompakta ma sporo takich "macro" na swoim dysku. Musisz spróbować też innych sposobów kadrowania. Powodzenia !!!
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 08-09-2007 o 17:39

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

chyba tylko pierwsze z całej serii

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

W piątek dopisała mi wkońcu pogoda więc próbowałem fotografować kawałek drogi mlecznej
    14.
    13x30s, ISO 1600, przysłona 3,5, ogniskowa 18mm

5.1
    Troszkę pobawiłem się kolorkami i wyostrzyłem fotkę, chyba teraz lepiej ?

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Droga mleczna całkiem , ale ciut mało kolorów, robiłeś stack? Robiłes cos z darkami? Prowadziłeś na czymś, czy z nieruchomego statywu było robione? Bardzo duże znaczeni ma tutaj wyciąganie ze zdjęcia odpowiednim programem szczegółów kolorów itp. Wtedy mozna naprawdę uzyskać super efekt.

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

Drogę mleczną robiłem aparatem położonym na stole Jeszcze nie udało mi się połączyć aparatu i teleskopu (aparat postawiony na teleskopie, bo w ognisku głównym niema szans na sensowne foto tym sprzętem który mam).
    Łącznie zrobiłem 13 ekspozycji x 30s na ISO 1600 + 5 x 30s z przysłoniętym obiektywem (darki), wszystkie zdjęcia robiłem w RAW'ach a później na pc przerobiłem na TIFF'y, (flata będę musiał kiedyś dorobić jeszcze ), na tej fotce i tak musiałem dużo przyciąć ze względu na ruch ziemi dlatego obyło się bez flata Później łączenie materiału, i odejmowanie darków w DeepSkyStacker i po zapisaniu materiału obróbka w PS. Dziś mam fajną pogodę i jak się utrzyma do wieczora to spróbuję zebrać znacznie więcej materiału.

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

może da sie wyciągnąć więcej koloru

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

Kolor da się z tego materiału który mam wyciągnąć jeszcze bardziej ale wtedy fotka już nie wygląda zbyt estetycznie, potrzebuję zdecydowanie więcej materiału by efekt był lepszy Może w tym tygodniu kupię wężyk spustowy i pobawię się troszkę w majsterkowicza i jeśli wszystko się uda to będę mógł czasy naświetlania znacznie wydłużyć tym bardziej że w teleskopie mam napęd, ciemne niebo tez mam więc można grzać matrycę Poza tym stack 10 x 30s to nie to samo co 1x300s i jedyną droga by wyciągnąć więcej są dłuższe czasy naświetlania, ale z tym jakoś się uporam

wrzucę jeszcze jedną fotkę do oceny

15.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów