Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: SIGMA 70-300 APO DG cs. TAMRON 70-300 Di LD minitest

Początki nałogu

Domyślnie

Nie miałem Tamrona. Miałem Sigme w wersji APO II. Moim zdaniem rewelacyjne szkło za tę cenę. Oczywiście wymaga światła ale w plenerze spraawdza się świetnie. Ładny bokeh, a w przedziale 70-135 bardzo zadowalająca jakość obrazu nawet dla wybrednych. Do tego tańszy filtr niż do canona i czasem przydatne macro. Autofocus jak u sigmy ale można sobie przebrać w sklepie i wybrać w miarę dobry. Oczywiście w słabszych warunkach oświetleniowych znacznie gorzej, ale za tę kasę nie ma co narzekać.
    Mordo Ty moja !

Dopiero zaczyna Awatar Nightranger
    Miasto
    Jaworzno, Polska

Domyślnie

A jak widzicie sigmę 70-300 APO w konfrontacji z nowym dzieckiem canona 55-250 IS. Czy szkła te są porównywalne optycznie? Które bardziej opłaca się nabyć? Może ktoś z Was miał styczność z obydwoma obiektywami i ma coś do powiedzenia na ich temat.
    Canon EOS 40D + 28-135 f3,5-5,6 IS USM + 50 f1.8 + kit

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

mam tamrona i nie narzekam co prawda w słabym świetle wiele z nim nie zdziałasz ale na dworze nawet przy zachorzeniu jest wszystko ok do 200 mm jest ostry ale i te przy 300mm nie są najgorszej jakości lobię nim cykać zdjęcia troszkę głośny AF
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Domyślnie

Moim zdaniem za ta cene nie kupisz nic lepszego ... mam wersje bez APO ale jakis czas uzywalem tez tego szkla ... ogolnie tak: AF chodzi jak wkretarka, czesto skacze po calej mozliwej skali, zadko sie myli ... zdjecia powyzej 200mm sa nieco mydlane ale znosne, nizej jest niezle ... po przymknieciu do F/8 daje calkiem dobre rezultaty

Zdjecie bez trybu makro (wiem ze obciety jezyk ale fota robiona w naturalnych warunkach bez ruszania gada a dosc ruchliwy byl :P )
    i dwa inne:
    http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/1039071.jpg
    http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/1036789.jpg

zdjecie z wlaczonym macro:

moim zdaniem jak na szklo za ta kase sprawuje sie bdb a z jego minusami da sie zyc ... jedyne na co bym je zamienil to Canon 70-200 L albo lepiej ale te szkla to rownowartosc kilku sigm a tele nie uzywam na tyle czesto zeby wydawac kupe kasy na szklo ktore bedzie w koncie lezalo

Pzdr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale to jest wątek o Sigmie i Tamronie, więc jak piszecie o jakimś obiektywie, to piszcie dokładnie o jakim mowa
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Czyli Tamron czy Sigma? Może ankietkę jak będzie glosowanie to mozna się jakoś zorientować bo tak to metlik w głowie.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Coś już napisał Awatar peet_peet
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Ankieta nic ci nie da, bo zależy co kto ma/miał.
    Prawda jest taka, że trzeba wybrać pomiędzy dwoma podobnymi szkłami godząc się z ich wadami i kierując sie dodatkowymi przesłankami takimi jak: różnica w cenie, dostępność serwisu, sympatia do marki czy choćby odczucia estetyczne czyli co się komu podoba wszystkie za i przeciw dadzą ostateczny wynik... chyba
    EOS 40D + EOS 400D + S 17-70/2.8-4.5 DC + S 70-300/4-5.6 APO DG Macro + C 50/1.8 II , C 580 EX II, monopod Velbon RUP-43, statyw Hama, plecak Lowepro i kilka innych drobiazgów

Domyślnie

Tamron ... to co sigma tylko gorzej wykonany ... canon 70-300 (druga czesc dualkita) syfilis straszny ... otarlem sie o wszystkie 3 i zostalem przy sigmie DG ... oczywiscie docelowo kupie 100-400 L canona ale to dopiero jak bede mial nadwyzke kasy na koncie bo malo uzywam tele :P

Uzależniony

Domyślnie

ja mam sigme 70-300 APo i powiem tak ze na poczatek moze byc ale jak jest ciemniej to bez wspomagania lampy nie trafisz w punkt chocbys mial 1d mkIII.

optycznie jest calkiem niezla ale AF mnie dobija i planuje przesiadke na L zeby sie nie wkur... ze znow nie trafil albo jechal caly zakres 3 razy az trafil i przegapilem moment:-?
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Coś już napisał

Domyślnie

Też swego czasu posiadałem sigme 70-300 APO DG tak że 100-tu %-tach podzielam zdanie gringo997
    30D+pare szkiełek

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów