Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: SIGMA 70-300 APO DG cs. TAMRON 70-300 Di LD minitest

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

sigma wiem ze kreci mordka podczas nastawiania ostrosci, a jak wyglada sprawa z tamronem?
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

też kręci

Domyślnie

Czy do 1000zł jest jeszcze jakaś alternatywa?
    No, powedzmy 1200.

A co z nowym 55-250mm?
    Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 06-09-2007 o 18:44

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

W tym tamronie przysłona f4 utrzymuje się do jakiej ogniskowej?

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

f4 - cos kolo 100mm
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubert01 Zobacz posta
    Czy do 1000zł jest jeszcze jakaś alternatywa?
    No, powedzmy 1200.
    Ja też miałem takie dylematy, i poszedłem za radą kilku forumowiczów...
    wybrałem Canona 100-300 USM
    Na forum znajdziesz trochę na jego temat
    Nowiutki słoik można mieć za 1100-1200 PLN
    pierwsza z brzegu oferta:
    http://allegro.pl/item230707838_cano...t_do_400d.html

Tutaj parę fotek jakie nim wykonałem...
    http://www.gubanski.art.pl/mg2/index.php?list=13
    zdjęcia może nie rewelacyjne, ale z obiektywu jestem zadowolony...

więc może to jest jakaś alternatywa, choć czasem może brakować szerszego konta...

Jeśli chodzi o Sigme VS Tamron... jakoś bardziej przemawiają do mnie kolory z Sigmy...
    Ostatnio edytowane przez goobie ; 09-09-2007 o 20:40
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Domyślnie

No, niestety ta ogniskowa od 100mm to jednak za wąsko.
    Mam Tamiego 17-50 i przepaść będzie za duża:/

Więc chyba pozostanie narazie ta Sigma, mimo żze porównywalna z Tamronem to jednak

Edit:
    http://www.pbase.com/herve008/odonates

...nie wiem co gostek do tej sigmy doczepio ale sie dowiem
    Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 10-09-2007 o 00:43

Domyślnie

Mam prośbę.
    Mogłby ktoś wrzucić pare przykadów z 70mm i f/4.
    Z gory dzięki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    z Tamrona...
    (nie wiem czemu ale nie moglem edytowac poprzedniego postu:/ )
    Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 25-11-2007 o 16:20 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar peet_peet
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Chciałbym nieco wskrzesić ten wątek....
    Prośba do posiadaczy tych szkieł (a z podpisów widać że trochę ich tu zagląda) o indywidualne opinie i ustosunkowanie się do wyników tego testu oraz testów na optyczne.pl.
    Wiem że zdania będą jak zawsze podzielone, znajdzie sie paru co mają dożo do powiedzenia choć w życiu nie focili tymi szkłami ale ostatecznie może to być pomocne w dokonaniu wyboru, jeśli ktoś przed takim wyborem staje. A dodatkowo jeśli ktoś się zastanawia to zamiast założyć kolejny nowy wątek po wpisaniu do wyszukiwarki znajdzie coś niecoś konkretów. I chyba o to chodzi.....
    Tak więc oczekuje na opinie z życia wzięte...

pozdrawiam
    EOS 40D + EOS 400D + S 17-70/2.8-4.5 DC + S 70-300/4-5.6 APO DG Macro + C 50/1.8 II , C 580 EX II, monopod Velbon RUP-43, statyw Hama, plecak Lowepro i kilka innych drobiazgów

Początki nałogu

Domyślnie

W praktyce to jest tak: przy sigmie 70-300 apo na 70-200 jest git w miarę od pełnej dziury chodź lepiej jest domknąć o 2/3-1EV (aczkolwiek czasami lepiej mieć bardziej mydlane i doświetlone niż za ciemne i "ostre"). Na 300 cóż.. na 5.6 jak chcesz robić to lepiej aby jakiś wróbel czy coś wypełniał możliwie cały kadr. Przymykanie do f8 czy nawet f11 jak to radzi optyczne.pl nie wiele daje. Z drugiej jednak strony nie ma też takiej tragedii jak ten wycinek tablicy testowej. Także 300 jest przydatne tylko wtedy gdy można bliżej podejść do ptasiora.

AF... Trzeba się przyzwyczaić, że lubi powędrować po zakresie. Nie mniej jednak w locie da się ptaki ustrzelić i to nie jest wcale takie trudne (o ile to nie jest wróbel czy coś tego pokroju ). Kruki i kaczki spokojnie da się strzelić w locie.

Abberacja w wersji APO praktycznie nie istnieje. Nie mam z tym żadnych problemów.

Podsumowując - polecam kupić używkę Nikt tego obiektywu nie katuje za bardzo bo jest to obiektyw przejściowy. Kupuje się go żeby mieć możliwość robienia zdjęć na tym zakresie. Lepiej robić takim obiektywem zdjęcia niż nie robić ich wcale. Zawsze to zaoszczędzisz te 200zł a będziesz miał obiektyw w git stanie. Jedyne co to najlepiej zaewnić sobie odbiór osobisty - można przestrzelać go na FF/BF, chodź z drugiej strony sigma za darmo kalibruje szkła do puchy i robi to znacznie lepiej niż żytnia

O Tamronie wiem jedynie z sampli na pbase, że na pewno ma znacznie większe abberacje i wg. mnie gorszą jakość optyczną. Aczkolwiek miejscami było bardzo porównywalne do sigmy więc może to zależy od egzemplarza.

Podsumowując: dostajesz to za co płacisz. Fotografia nie jest tania i 850zł to jest jednak dosyć spora ilość pieniędzy, a dostaje sie obiektyw który potrafi zdenerwować nie tyle nawet samym AF co obrazkami jakie wypluwa. Z własnego doświadczenia wiem, że na ptaki bez słonecznej pogody nie ma co się wybierać. Z drugiej jednak strony tak jak powiedziałem - wyboru dużego się nie ma do 1000zł nie uraczy się git teleobiektywu. Nie mniej jednak polecam kupić albo S70-300 w wersji APO używaną za ok 600zł, lub nowego tamrona 70-300. Lepiej mieć szkło z wadami z którymi da się żyć niż nie focić w ogóle

na koniec masz mały samplek z S70-300 APO. C350D, 300mm, 1/200, f7.1., ISO800. W PSie ruszane
    Ostatnio edytowane przez Grisha ; 22-02-2008 o 17:33

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów