Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 96

Wątek: dorobic pare groszy

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

ja chodz ptakami sie zajmuje zrobilem kilka wesel i mam zamiar w nastepnym roku zarobic na ptakach , chce wydrukowac kalendarze na nastepny rok , kilka cd oddac do szkol tylko za same podziekowanie , ale to jest tylko wybryk moj , ale na kalendarze sie nastawilem
    dodam jeszcze ze troche moj swiiat sie rozni od Waszego tak ze mi jest tu ciut latwiej z tym

Domyślnie

Byc moze za kilka lat i ja pochwale sie jak to sie robi kariere fotoreportera w U.S.A..,a polki co - to trafia mi sie cos takiego(zalacznik-zrzut ekranu z e-maila).
    Jest to propozycja od foto-edytora jedynej w 50-cio tysiecznym miescie gazety(tygodnik). Sprawa jest zupelnie swieza.Wyzyc sie z tego na pewno nie da, ale na kieszonkowe powinno wystarczyc:smile:

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

No ja może nie utrzymuję się z fotografii, ale moze w przyszłości - kto wie? Coraz poważniej się zastanawiam. Sprzęt w stopce kupiłem za pracę w biurze projektowym (dwa miesiace przy PC'cie z AutoCAD'em) - studiuję architekturę. Ostatnio jednak troche zleceń foto też się znalazło..

Z tego co już robiłem:
    - zespół muzyczny 'Skangur' - fot. na stronie www i na plakatach
    - 'Dziennik Polski' - o. Nowy Sącz - rok temu i wcześniej sprzedawałem im zdjecia z impez miejskich (kokosów nie było, ale kieszonkowe zawsze) - w zasadzie byłem 'na etacie' ok. 16 miesięcy
    - magazyn WRC (zdjęcie z prologu rajdu Krakowskiego - kupili 6 szt. ale nie opublikowali)
    - zlecenia od architektów lub firm reklamowych na nocne ujecia budynków do katalogów i na www - trochę 'drobnych' z tego wpadło
    - masa ślubów... z 50? chyba już nawet więcej z czego część płatna inna nie w tym kilka dla par z USA i UK (ale zdjecia wykonywane podczas ich pobytu w Polsce)
    - w zasadzie regularnie (co 2-3 tygodnie) robię zdjęcia dla jakiś absolwentek / i dziewcząt starających się dostać na różne wydziały teatralne, aktorskie; oraz do ich własnych portfolio

Teraz staram się o zlecenie na fotografię dla salonu sukien ślubnych na puławach - przeznaczenie: katalog + reklama na www + banery w różnych miejscach Polski [liczę na ok. 3000 - 4000zł - w tym opłaty za dojazd, wynajęcie studia (lub wezmę zestaw studyjny ze sobą) i honorarium dla modelek, więc nie zostanie dużo]

...
    no i w wolnej chwili musze się zabrać za robienie strony www - aż wstyd, że nie prezentuję nigdzie zdjęć ...

W Polsce można wyżyć ze zdjęć - ale jest kilka warunków do spełnienia - każde zlecenie należy traktować z pasją i chęcią; - poświęcasz tyle czasu ile potrzeba; - nie zmienia się ustaleń jeśli jesteś już umówiony z klientem - samemu też potrzeba dochować swoich zobowiązań; - przedkładasz jakość nad ilość; no i jeszcze kilka innych które już pozostaną w mojej domenie ...
    Jeśli stajesz sie rozpoznawalny - dodatkowej reklamy nie potrzeba. Należy mieć swój unikatowy styl i nie iść w szał zdjęć jednego typu (mój znajomy tak ma robi tylko na 12mm... WSZYSTKO! ) lecz robić rozsądnie i conajmniej z pewnym ogólnie przyjetym poziomem.

Jeśli chodzi o to ile gazety chcą lub są skłonne płacić - takie jest moje zdanie: Poświęcasz najlepsze lata swojego życia, chęć i fascynację, oraz własne pieniadze na to aby zrobić najlepsze zdjęcia jakie się da w danym miejscu / czasie - a oni płacą Ci jakby Ci chcieli dać w mordę.
    Przykre, ale prawdziwe.

Zmienia się do diametralnie, kiedy gazeta moze się pochwalić tym, że umieszcza Twoje zdjęcia - dzienniki i szczególnie lokalne - nie sa na to podatne, pisma z modą - też nie, ale z kolei miesięczniki dla konkretnej grupy osób, gdzie np. dany fotograf jest znany ze swojej pasji do tego co fotografuje - to podnosi swoim nazwiskiem rangę i wtedy ma płatne nawet nie za zdjecia ile za 'rozpoznawalność'.

Śmieszy mnie pewna rzecz - bardzo mi się to podoba, jak chłopaki którzy gonią z Lubitelami robią super klimatyczne zdjęcia - takie 'uduchowione' - ale - przykro mówiąc - oni się marnują własnie przez takie traktowanie przez pisma i gazety. Mogliby spokojnie publikować swoje zdjęcia, żyć z tego a tutaj się cieszą, że jedno z nich zostało wsadzone na 8-mą stronę w sekcji 'kultura' i zamiast opłaty / honorarium - cieszą z własnego nazwiska pod fotografią... No chyba, ze to własnie jest pasja? ...

Znam jednego miłego gościa z NS który miał kilka swoich wystaw, jest jednym z najlepszych absolwentów pewnego studium fotograficznego, a który to marnował się w firmie foto przy zdjeciach szkolnych. Dramat. Płacili mu chyba 800zł / miesiąc na rękę. Jak on z tego ma poszerzać swoją pasję, chęć, czy w ogóle się utrzymać?...

Gdybym miał nawet dopłacać do tego - założę kiedyś firmę fotograficzną, gdzie przyjmę naprawdę zdolnych ludzi - dam im tematy które pozwolą im rozwinąć skrzydła - i tylko wtedy - po pewnym okresie wegetacji finansowej, czy własnie dopłacania do interesu firma zacznie sie rozwijać w dobrym kierunku. Zysk może być proporcjonalny tylko do włożonej pracy i zaangażowania. Nie mi nic gorszego jak robienie tego na co się oczekiwało kilka lat studiów, inwestowało od małego - za psie pieniadze i w nieludzkich warunkach.
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

lilik
    Guest

Domyślnie

ok nie czytalem calosci wiec moze jzu w tym watku taka propozycja padla ale ja zapropnuje jeszcze raz, ja moge taka strone zorobic gdzie byscie mogli sprzedawac swoje zdjeca tylko oczywiscie musicie wyrazic chec korzystanai z niej a takze reklamowania jej gdzie sie da wchodzice ?:> ja np za zrobienie strony nic nie chcem za to chcem 10% od sprzedanego zdjecia

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    - magazyn WRC (zdjęcie z prologu rajdu Krakowskiego - kupili 6 szt. ale nie opublikowali)

sory że tak napisze ale "po co piszesz bzdury ?"

sytuacja jaką opisujesz jest nierealna i niemożliwa.

lilik
    Guest

Domyślnie

a wiec tak, zarejestrowalem domene stockfoto.pl jesli chcecie przez nai sprzzedawac swoje zdjecia ro zglaszajcie sie do mnie, jesli ebdziecie chetni to ustalimy ceny i inne szczegoly tak zebyscie byli zadowoleni moj mail slawek@creativstudio.pl

pozdro

Domyślnie

Istnieja serwisy stockowe w internecie na ktorych mozna sprzedawać swoje zdjecie, zwykle sa to zdjecia o charakterze fotografii reklamowej, reportarzowej, ale takze i inne sprzedaja sie bardzo dobrze. Przede wszystkim trzeba trafic w dobry temat albo fotografowany przedmiot i pokazać to w jak najlepszych barwach i jakości technicznej.

Zdjecia sprzedaje sie na zasadach licencji royalty, a zarabia sie na sciagnieciach danego zdjecia, a moze ich byc nieskonczenie wiele. Za jedno sciagniecie dostaje sie nawet kilka dolarów. Im wiecej zdjec wieksze szanse na sprzedarz. Jest takze mozliwośc sprzedarzy pelnych praw do zdjecia za ktore otrzymuje sie juz (jak w przypadku serwisu dreamstime) minimum $350. Takze kasa z tego juz niezla.

jakie to stocki?? m.in
    dreamstime
    isockphoto
    shutterplanet

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    zapewne gdy bedzie ciezko z kasa posune sie do robienia fotek na slubach.. ale w chwili obecnej nie ma takowej potrzeby.
    ja niestety znalazłem się pod ścianą i robię zdjęcia ślubne bo nie mam co do garnka włożyć. tak wiem - jak można tą pracę lubić i mieć z tego radość skoro to jest sprzedawanie swojej wizji, swojego artyzmu i swojego ja. wiem wiem - przecież nikt normalny nie zaczyna robić zdjęć na ślubach, bo ani to przyjemne ani żyć z tego nie można.

sorki za tą ironię i OT, ale rozbawiło mnie to zdanie. Czacha - oczywiście bez urazy
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Moze ja cos od siebie. Nie ma sie czym chwalic. Sprzedane pare fotek lotniczych ( dwie na rozkladowkach w FlugRevue i Aviation Safety) , kilkanascie odbitek na a.net , jedna do bazy wojskowej Scott w Illinois do gabinetu dowodcy na sciane. Na iStockphoto to narazie kilka sprzedanych. A wczoraj wydrukowalem gosciowi do szwecji 16 roznych odbitek samolotow znanej linii skandynawskiej. Ale kokosow to nie ma - zwroci sie chociaz za prad zuzyty do ladowania akumultorkow i spalone paliwo w aucie... Coz... w moim przypadku to jest hobby a nie zawod.
    Aha i kolega w niedziele zaproponowal czy bym jego slubu nie obfocil... Mowie - nie ma sprawy ... Ale to bedzie moj chrzest na slubie wiec biedzie mial gratis - -gorzej z moja zona bo sie wkurzac bedzie... Ale coz sprobowac trzeba...
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez KORD/EPKK ; 17-03-2008 o 19:54 Powód: Automerged Doublepost
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Treborikswopil
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    udalo mi sie sprzedac 2 zdjecia stockowe do folderu reklamowego i 7 zdjec przyrodniczych do kalendarzy... ...kokosów z tego duzych nie bylo, ale na kilka dobrej klasy polowek zarobilem, i jeszcze na prezenty dla najlepszej z zon zostalo :-)
    ... ups to masz ich kilka?

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów