Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 96

Wątek: dorobic pare groszy

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czacha - chociaz musze przyznac, ze w duzym stopniu zalezy to od wydawcy. Mam sluzbowo stycznosc z czasopismami Polski Jubiler i Zegarki&Bizuteria, moja kolezanka z pracy czuje sie w obydwu redakcjach jak u siebie, i oni naprawde przestrzegaja PA... malo tego, rzeklbym nawet, ze sa histerycznie przewrazliwieni na tym punkcie. A to dlatego, ze (jak mi kolezanka opowiadala) kiedys mieli niezla jazde w sadzie za opublikowanie (bardziej wynikajace z bledu niz zamierzonego dzialania) czyjegos zdjecia bez informacji o autorstwie...

Moze i GW kiedys sie na wlasnych bledach tak samo nauczy ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To i ja sie pochwale . Za koty juz pare zl (ale nie tyle by chocby jedno szkielko kupic) wpadlo... ale o wiele wiecej piw - znajomym kociarzom uwieczniam ich mordki "za piwo" i juz z kilkadziesiat albo kilkaset litrow przepilem dzieki temu .
    Sluby... no zdarzylo sie pare na prezent lub pare za pare zl, ale to raczej rozrywka i praktyka (taka reporterka portretowa ) niz sposob na zarobek czy nawet tylko dorobek.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie sądze, by ktokolwiek kupował klisze/odbitki..
    Po prostu mówią, że chodzi o zdjęcia cyfrowe...
    Nie ich sprawa czy z cyfrówki, czy filmu.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

AlexH
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275
    wykonywał zdjecia kolekcji dla jakiegoś japońskiego kreatora mody - miał wybrać miejsce gdzie chciałby zrobić zdjecia, po tym jak wybrał miejsce przylecieli po niego samolotem a do tego przysłali na miejsce jumbojeta tak wyposażonego w sprzęt fotoże on sam mówił że był w cieżkim szoku jak to wszystko zobaczył bo owielu z tych żeczy to tylko
    Hehehe no zdarza sie tak... Jedno nasze zlecenie architektoniczne od baaaardzo bogatego klienta opiewalo na fotografowanie jego domu na Sardynii. Poniewaz facet jest miedzy innymi posiadaczem kilka learjetow, dal nam jednego do dyspozycji. Dalej to juz jak z cytatu powyzej... ale zleceniodawca jest na Sardynii sasiadem Berlusconiego

Olek

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odgrzewam starego kotleta, bo sie w tym temacie zdrowo dzisiaj obsmialem

Dostalem popozycje publikacji kilku moich fotografii na lamach pewnego miesiecznika. Odpisalem, ze oczywiscie nie widze problemu, ale chcialbym poznac warunki, na jakich moje fotografie mialyby byc publikowane. No wiec po 2 dniach dostalem odpowiedz

Generalnie zdrowo sie obsmialem, ale tak naprawde wcale to nie jest smieszne Zaproponowano mi stawki srednio na poziomie 10% minimalnych stawek sugerowanych przez ZPAF
    W odpowiedzi zadalem krotkie pytanie: "Jesli dla Panstwa moje fotografie sa warte tak malo, to skad chec ich publikacji?"

Przyklad z "oferty":

1/8 strony - ZPAF: 128zl, oferta: 10zl

Ciekaw jestem jak by to wygladalo, jakby chcieli zamiescic jedno moje zdjecie do 1/8 strony... umowa na 10 zl brutto? Od tego podatek? Smiac mi sie chce

Uprzedzajac ewentualne pytania - nie to, zebym od razu cenil sie na poziomie Nachtwey'a czy Burnett'a, ale dzisas... pewien poziom przyzwoitosci nalezaloby zachowac przy oferowaniu stawek za czyjas prace Tym bardziej, ze to nie ja laze za nimi zeby cos mojego zamiescili a sami chca kupic... wiec chyba im zalezy.

Zablokowany Awatar C41photocrew

Domyślnie

nie no troche smieszna stawka...."troche" to w sumie za malo powiedziane

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

kavoo, to nawet nie jest smieszne

ja ostatnio mialem szczescie ...opublikowano moja fotke w przekroju dokladnie nie pamietam wymiarow (moze troszke wieksza od pudelka zapalek ) ale honorarium bylo milym zaskoczeniem - 200PLN

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

ROTFL nie jestem wielkim zwolennikiem tzw. "stawek minimalnych", ale jesli maja byc przyczynkiem do tego rodzaju rozrywki - to jestem za

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    W odpowiedzi zadalem krotkie pytanie: "Jesli dla Panstwa moje fotografie sa warte tak malo, to skad chec ich publikacji?"

Przyklad z "oferty":

1/8 strony - ZPAF: 128zl, oferta: 10zl

Bo powinienes sie cieszyc i po rekach ich calowac ze maja ochote cos twojego opublikowac a jak nie to znajda innego naiwniaka ktory "za piwko" da podobne albo i gorsze/lepsze (oby pod temat).
    Bo takie honorarium ledwie na zapas piwa na jeden mecz wystarczy

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Bo takie honorarium ledwie na zapas piwa na jeden mecz wystarczy
    No chyba że będzie to mecz bokserski z Gołotą w roli głównej.;-)

A swoją drogą to ja jednak jestem z trzymaniem się jakichś tam stawek minimalnych. Odchodzenie od tego powoduje tylko bałagan na rynku i zwyczajny wyzysk. Gdzieś jest w końcu granica jakiejś przyzwoitości której nie powinno się przekraczać bo to nie prowadzi do niczego dobrego. Dotyczy to dokładnie każdej branży. Nie mówiąc już o tym że omawiany tu aktualnie przykład oferty za 10PLN to jest zwyczajna żenada.

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów