Jakosc Canon'a jest jaka jest... Nie mialem go dlugo, ale juz w sklepie mnie czasami i jasnoscia zniechecil. Sample na necie porownujace go z sigma oraz cena zabily go calkiem na liscie do wyboru... Sigma jest dluzsza i chyba jednak lepsza nieco... Lzejsza, polowe tansza i mniejsza (wkoncu spacer zoom ;D)... co w efekcie daje to, ze do Sigmy jestes w stanie za te pieniadze dokupic tele 100-300 Canon'a albo cokolwiek innego w podobnej cenie

A IS? Przy tej jasnosci rzeczywiscie moze byc potrzebny Facet w b&h ladnie to opisal ze 17mm to mozna w czasie sztormu utrzymac i on majac kase na to szklo bierze 17-40 bez zastanowienia A jak juz czas wychodzi dlugi to nawet jak aparat bedzie nieruchomo to wszystko inne ruchome bedzie rozmazane... W praktyce mozna kupic extra statyw z wlokien weglowych do innego szkla i miec to samo A w dzien? W dzien jest zwykle widno na tyle ze trzeba przymykac... a jak nie to iso do 400 w cyfraku sie rozpedzam i dalej sie mozna obejsc bez is'a... Za cene tego 17-85 mozna miec prawie 17-40 albo dwa inne niezle obiektywy, nawet sigme + tamrona 2.8...

Gdyby byl tanszy tak z 1/3 chociaz to mozna sie zastanawiac by bylo, ale w tej cenie w ktorej jest obecnie mysle ze nie ma sensu. Ja wybralem Sigme i extra gotowke na cos innego ;D W sumie juz masz szklo z IS'em, jasna stalke, lampe i tele Moze idz w strone jakosci? Jakies jasne ostre szklo i kit do tych 18... W cenie tego 17-85 juz mozna kupic pare niezlych obiektywow lacznie z eLkami... A ono nie powala ani jakoscia, ani jasnoscia... najwyzej cena... Na noc i imprezy jest za ciemne... Do lampy moze byc cokolwiek... W dzien i tak sa takie czasy ze IS drze niepotrzebnie tylko baterie...

[ Dodano: 2005-03-29, 08:27 ]
Wiem ze inaczej sie kupuje jak sie ma troche sprzetu a inaczej jak to poczatek budowania zestawu, ale w obu przypadkach mi to szklo sie wydaje troche chybionym wydatkiem w tej cenie. Albo jest za drogie i mozna brac Sigme plus cos jeszcze, albo jest za slabe i mozna brac elki Jedyna jego przewaga nad Sigma to USM. Musze napisac petycje do Sigmy o 18-125 z USM