Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: SIGMA LENS 10-20mm 10-20 , F4-5.6 EX DC HSM czy Canon EF 17-40mm F/4L USM 17 40 mm L

londondream
    Guest

Domyślnie SIGMA LENS 10-20mm 10-20 , F4-5.6 EX DC HSM czy Canon EF 17-40mm F/4L USM 17 40 mm L

mam pytanie co bardziej polecacie do 350D, szczególnie do panoram i krajobrazów. Który obiektyw będzie lepszy pod wzgledem szumów, ostrzenia, oddania kolorów, kontrastu, który maluje bardziej plastycznie? Interesuje mnie cos bardzo dobrego wiec zastanawiam się między tymi dwoma obiektywami, chyba że jest coś lepszego w miarę podobnej cenie?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez londondream Zobacz posta
    mam pytanie co bardziej polecacie do 350D, szczególnie do panoram i krajobrazów. Który obiektyw będzie lepszy pod wzgledem szumów, ostrzenia, oddania kolorów, kontrastu, który maluje bardziej plastycznie? Interesuje mnie cos bardzo dobrego wiec zastanawiam się między tymi dwoma obiektywami, chyba że jest coś lepszego w miarę podobnej cenie?
    Canon 10-22 którego nie wiem czemu nie bierzesz pod uwagę

Pkt 8 regulaminu forum

CANON 5D MARK II[BG-E6] + 35L + 50 + 85 + 17-40L + 24-105L + 70-200L

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez londondream Zobacz posta
    Który obiektyw będzie lepszy pod wzgledem szumów, ...
    Pod wzgledem szumow wszystkie obiektywy sa identyczne O szumach mozna myslec w kontekscie samej puszki (aparatu).
    Co do reszty to zelezy jak szerokiego kata potrzebujesz.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Coś już napisał Awatar kaen
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Canon 10-22 - naprawdę świetne szkło - troche jaśniejsze od Sigmy, mniejsze zniekształcenia i łatwiejsze do skorygowania, ciut większy zakres ogniskowych... Jedyny minus C10-22 to cena - 800 pln więcej niż za Sigme. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy jest sens.

http://www.kenrockwell.com/canon/1022.htm
    http://www.kenrockwell.com/tech/digi...ison-index.htm

kaen

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaen Zobacz posta
    Canon 10-22 - naprawdę świetne szkło - troche jaśniejsze od Sigmy, mniejsze zniekształcenia i łatwiejsze do skorygowania, ciut większy zakres ogniskowych... Jedyny minus C10-22 to cena - 800 pln więcej niż za Sigme. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy jest sens.

http://www.kenrockwell.com/canon/1022.htm
    http://www.kenrockwell.com/tech/digi...ison-index.htm

kaen
    Albo zainteresować się TOKINA 12-24 ...

Pkt 8 regulaminu forum

CANON 5D MARK II[BG-E6] + 35L + 50 + 85 + 17-40L + 24-105L + 70-200L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie jakiej ogniskowej potrzebujesz. 17-40 będzie zdecydowanie bardziej uniwersalny. Jeśli nie masz kita i chcesz mieć jeden obiektyw, to nie bardzo sobie wyobrażam ograniczenie się do zakresu 10-20 lub podobnego.

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja powiem tak, szerokie katy sa fajne, mialem sigme 10-20 i tez nic nie moge zarzucic temu szkielku poza lekkim rozmywaniem po bokach, ale wymienilem na 17-40 tylko dlatego, ze w przyszlosci planuje przejscie na FF, a tak jesli nie planujesz zmiany puchy i masz jakies 24-..... to jest wtedy to idealnym uzupelnieniem

londondream
    Guest

Domyślnie

dziekuje wszystkim pieknie hmm ten canon 10-22 bardziej mi odpowiada niz sigma, zobaczymy jak bedzie z kasa.
    pozdrawiam

Domyślnie

miałem niedawno ten sam problem szeroki canon czy sigma, z wiadomo jakich przyczyn kupiłem sigmę i to jeszcze na allegro za 1400zł i powiem szczerze że jestem super zadowolny, ostre szkiełko, poważnie szerokie przy 10 daje niezłe efekty. po przejściu na FF wiadomo 17-40, po cropie sigma, lepiej wkładać do świnki skarobnki na 5D

Uprawnienia umieszczania postów