D80 + 18-135 to bardzo fajny zestaw. solidny korpus i bardzo uzyteczny obiektyw. na moje oko, to w tej kwocie nie zlozysz zestawu Canona z takim stosunkiem jakosci/mozliwosci do ceny. przez jakosc rozumiem nie tylko piksele generowane przez matryce i ostrosc obiektywu, ale i wykonanie korpusu, jego uzytecznosc itd. itp.
moje pytanie o ergonomie 350D bylo nie bez kozery - jesli Ci odpowiada, to polecam 400D i odpowiedni do tego obiektyw, np. Tamron 17-50. w porownaniu do ww. zestawu z D80 masz matryce lepiej pracujaca przy wysokich czulosciach i do kompletu jasniejszy obiektyw. z istotnych roznic, to tracisz bardzo szybki i cichy AF obiektywu SWM oraz duzy wizjer tego Nikona - moim zdaniem warte grzechu.
mysle, ze najlepiej pojsc do sklepu i popracowac troche jednym i drugim korpusem. oba sa znakomite i spokojnie przerastaja mozliwosci poczatkujacych uzytkownikow. co bys nie wybral bedzie dobre i z autopsji moge tylko poradzic, zeby isc "za glosem serca". aparat to nie skaner do ladnych pikseli, ale narzedzie, ktorym ma sie przyjemnie pracowac. a to kwestia preferencji osobistych.
ja chyba jestem tu za dlugo, zeby wierzyc w to co napisales. pewnie tez Ci sie zmieni zdanie za jakis czas.
fotografia na CB to jest jakis tam pretekst ale obowiazuje zasada, ze "gadzety zawsze uber alles"taki folklor. i niekoniecznie uwazam to za zalete
![]()