Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Dylemat z zakupem

NET24
    Guest

Domyślnie Dylemat z zakupem

Witam wszystkich miłośników fotografowania. W sumie nie wiedziałem gdzie napisać do was pytanie (jeśli źle trafiłem proszę o moderatora o przeniesienie tego tematu). Od pewnego czasu bawię się w fotografowanie (pożyczam do kolegi 350D) i chciałbym kupić sobie własny aparat- cyfrową lustrzankę do 4tyś z obiektywem. Czy możecie mi doradzić co zakupić na dobry początek. Zastanawiam się nad Canonem EOS 30D lub czymś innym za podobne pieniądze. Czytając wasz opinie się już zakręciłem. Proszę o pomoc, wskazówki jako doświadczonych ludzi.

Uzależniony

Domyślnie

teraz hmm
    30d, i zostaje tysiak na szklo wstepne czyli powiedzmy

kit czyli 18-55/3.5-5.6
    50/1.8
    tamron 70-300/4-5.6 LD Di

mozesz tez brac 400d i za roznice przebierac w tamronach ale jak juz zapewne wiesz po 350d trzymanie tego sprawia narodom poza azjatyckim niejakie trudnosci pozatym teraz 30d jest relatywnie tani wiec kazdy dres bedzie sobie to kupowal zeby sie na miescie lansowac, zobaczysz jak sie kolega z 350d schowa

skup sie bardziej na 30d, zbawie szklami jw i jesli cos to odkladanie na przyszlosc.

swoja droga to opierdziel sie nalezy i ban

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja sobie do 350tki dorobiłem sławetnego PoxiGrip-a i jest suuper. I zostałyby 2k na szkła a i kit już w zestawie. Więc jak kto woli, to zależy wyłącznie od Ciebie. Każdy doradzi Ci co innego, ale to do Ciebie należy decyzja.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NET24 Zobacz posta
    Witam wszystkich miłośników fotografowania.
    to nie to forum tutaj zbieraja sie milosnicy elektronicznych gadzetow spelniajacych czasem funkcje fotograficzna ale przede wszystkim chodzi o modlenie sie do sprzetu

(...)
    Czy możecie mi doradzić co zakupić na dobry początek. Zastanawiam się nad Canonem EOS 30D lub czymś innym za podobne pieniądze. Czytając wasz opinie się już zakręciłem. Proszę o pomoc, wskazówki jako doświadczonych ludzi.
    okresl jaka fotografia chcialbys sie zajmowac i czy w tej kwocie ma sie zmiescic kompletny zestaw (w rozumieniu: wlacznie z karta pamieci, torba/plecakiem, statywem, ...) czy tylko korpus i obiektyw(y) ewentualnie cos jeszcze?

pytanie pomocnicze: czy rozmiar 350D i wielkosc celownika Ci odpowiadaja?
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

@akustyk

mniej wiecej powiedzial ze zaczyna ... jak dla mnie kazdy nowy user chce dslr konicznie miec z czym na wiosce sie pokazac, pojecie szkla dla niego nie istnieje.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Raczej poczytaj wątek o nowym 40D jeśli cię stać na 30D to również cię stać na 40D a przynajmniej po pół roku nie będziesz myślał o zmianie 30D ... na 40D . Za tysiąc złotych i tak trudno kupić dobre firmowe (znaczy canon)szkło, ale pojechałem (pewnie zaraz ci wyliczą na palcu jednej ręki te rozsądne za 1000). Jesli 350D kolegi ci odpowiada to kup 400D i jeszcze ci zostanie na jakieś w miarę przyzwoite szkło. Jeśli się napaliłeś na 30D i musisz go kupić to zaczekaj aż wejdzie 40D ceny pewnie jeszcze trochę spadną .
    Popatrz na to od strony ekonomicznej i bez emocji. 40D to może być nowa jakość (czy będzie to się okaże), 30D niewiele wnosił w momencie swojej premiery (która była już jakiś czas temu).
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

NET24
    Guest

Domyślnie

Zależy mi na dobrym aparacie a kraty CF zawsze tańsze i szybciej się dokupi. Ostatnio u mnie w rodzinie same wesele wiec może bym se na przyzwoite szkoło zarobił . Wczoraj byłem w fotojoker i za tą cenę oferowali mi konkurencje D80 + ob.18-135mm napewno mnie skarcicie ale wysłucham każdej opinii.
    @akustyk według mnie te forum jest o was i waszych fascynacjach a gadżety elektroniczne tylko są dodatkami. Jak chcesz pogadać elektronice to cię zaproszę na inne forum bardziej elektroniczne w którym ja karce za pytania. Apropo moich lamerskich pytań to nie można się na wszystkim znać dlatego was pytam bo wiecie o czym mówicie i każdy mówi o wadach i zaletach swych zabawek. Czy nie lepiej rozmawia się z fachowcami co zjedli trochę czy z drugim laikiem który gdyba?

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Od pewnego czasu bawię się w fotografowanie (pożyczam do kolegi 350D) i chciałbym kupić sobie własny aparat
    Ostatnio u mnie w rodzinie same wesele wiec może bym se na przyzwoite szkoło zarobił
    Czy ja dobrze zrozumiałem? Chcesz od razu zacząć robić odpłatne zdjęcia na weselach? Sądząc po tym, co piszesz, to nie masz wielkiego pojęcia o fotografii, więc na razie to możesz co najwyżej popstrykać śluby dla siebie, dla wprawy, jako drugi lub trzeci fotograf, a jeśli jakieś ujęcie akurat wyjdzie Ci trochę lepiej, to dasz je młodym w prezencie. Żeby na tym zarabiać, to trzeba co nieco umieć. Inaczej zepsujesz młodym pamiątkę, a samemu będziesz miał na długo wyrzuty sumienia (zwłaszcza, że to rodzina i pewnie masz z nią częsty kontakt). Chyba nie chcesz tego?
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Zależy mi na dobrym aparacie a kraty CF zawsze tańsze i szybciej się dokupi. Ostatnio u mnie w rodzinie same wesele wiec może bym se na przyzwoite szkoło zarobił . Wczoraj byłem w fotojoker i za tą cenę oferowali mi konkurencje D80 + ob.18-135mm napewno mnie skarcicie ale wysłucham każdej opinii.
    D80 + 18-135 to bardzo fajny zestaw. solidny korpus i bardzo uzyteczny obiektyw. na moje oko, to w tej kwocie nie zlozysz zestawu Canona z takim stosunkiem jakosci/mozliwosci do ceny. przez jakosc rozumiem nie tylko piksele generowane przez matryce i ostrosc obiektywu, ale i wykonanie korpusu, jego uzytecznosc itd. itp.

moje pytanie o ergonomie 350D bylo nie bez kozery - jesli Ci odpowiada, to polecam 400D i odpowiedni do tego obiektyw, np. Tamron 17-50. w porownaniu do ww. zestawu z D80 masz matryce lepiej pracujaca przy wysokich czulosciach i do kompletu jasniejszy obiektyw. z istotnych roznic, to tracisz bardzo szybki i cichy AF obiektywu SWM oraz duzy wizjer tego Nikona - moim zdaniem warte grzechu.

mysle, ze najlepiej pojsc do sklepu i popracowac troche jednym i drugim korpusem. oba sa znakomite i spokojnie przerastaja mozliwosci poczatkujacych uzytkownikow. co bys nie wybral bedzie dobre i z autopsji moge tylko poradzic, zeby isc "za glosem serca". aparat to nie skaner do ladnych pikseli, ale narzedzie, ktorym ma sie przyjemnie pracowac. a to kwestia preferencji osobistych.

@akustyk według mnie te forum jest o was i waszych fascynacjach a gadżety elektroniczne tylko są dodatkami.
    ja chyba jestem tu za dlugo, zeby wierzyc w to co napisales. pewnie tez Ci sie zmieni zdanie za jakis czas.
    fotografia na CB to jest jakis tam pretekst ale obowiazuje zasada, ze "gadzety zawsze uber alles" taki folklor. i niekoniecznie uwazam to za zalete
    www albo tez flickr

NET24
    Guest

Domyślnie

@solit Czy ja dobrze zrozumiałem? Chcesz od razu zacząć robić odpłatne zdjęcia na weselach?:
    Lubie robić zdjecia dlatego chce kupić sobie aparat a nie dla kasy. Ale tak się trafiło że młody z rodzinki dał 50dyszek i flaszke wiec chyba był zadowolny.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów