Chcialbym zrobic odblysnik do lampy 380EX.
Moze ktos mi podpowie jakich wymiarow ma on byc (slyszalem ze wielkosci palnika) oraz z jakiego tworzywa go zrobic ?
Chcialbym zrobic odblysnik do lampy 380EX.
Moze ktos mi podpowie jakich wymiarow ma on byc (slyszalem ze wielkosci palnika) oraz z jakiego tworzywa go zrobic ?
Najprościej - wytnij z białego kartonu prostokąt o szerokości mniej więcej palnika.
Na palinik załóż gumkę recepturkę, albo ze dwie (na zapas). Lampa nabiera wyglądu bardziej używanej (no bo trzeba coś tam gumka związać) - według mnie to zaleta (-:
Następnie zatykasz ten kartonik na palnik, tak aby był po Twojej stronie, a wysunięciem go ponad palnik regulujesz rozmiar odbłyśnika.
A nie lepszy będzie odbłyśnik "trapezowaty"?
W 580ex jest to kawalek cienkiego plastiku wielkosci rozpraszacza. Wysuwa sie razem z nim...
Ja znalazlem spory kawalek takiego materialu w drukarce HP ktora przeszla operacje "a moze bedzie cos fajnego" zanim trafila na smietnik (oslanialo plytke).
Mysle ze jak pogrzebac w papierniczym to mozna by znalezc jakies przekladki do segregatorow czy cos podobnego. Powinno sie mniej niszczyc jak "techtoorka".
Mysle tez ze drukarka swobodnie moze bez tego dzialacTen model (ktores 9xx) mozna bylo otworzyc bez uzywania srobokreta odchylajac na dole kilka zatrzaskow i zsuwajac cala obudowe do gory (no dobra, srobokretem bedzie latwiej
)... Inne hp chyba maja identyczne rozwiazanie oslonki (jestem prawie pewien ze 660/610 ma cos takiego)...
...
Ciekawe jak sie sprawdzi zalaminowany kawalek kartki z bloku technicznego ?
Czy nie bedzie odbijal za mocno blysku.
Jak bedzie za mocno odbijal to go zmniejszysz![]()
...
A zemy praktycznie bylo to nawet do niego i lampy przpy przyczepie o !![]()
Dam znac jak sie sprawuje
W krytycznych przypadkach sprawdza się nawet dłoń przyłożona od góry do lampyZamieszczone przez minek
![]()
Jurku, dłoń zmienia kolor światła. Ale na BW - istotnie działa OK (-