Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Błąd karty CF

Miasto
    Stargard Szczeciński

Domyślnie Błąd karty CF

Witam,
    na wstępie chcę się podzielić moją złością na .... prawdopodobnie samego siebie, ale nie jestem o tym do końca przekonany.
    Właśnie wróciłem z pięknych Tatr Słowackich, gdzie zabawiłem całe dwa tygodnie i po trzech dniach musiałem odłożyć Canona 30D na półkę. A było to tak: wczołgałem się na Koprowy Wierch (3246m) z aparatem, statywem i plecakiem, po burzy z deszczem i wspaniałej nieprzeniknionej mgle. W drodze na szczyt zapełniła mi się karta 2GB SanDisk-a, więc na szczycie zamieniłem ją na zakupioną przed wyjazdem 4GB także SanDisk-a. Wsunęła się normalnie, ale wyskoczył bład karty, wyjąłem ją i wsunąłem ponownie i dalej bład. Włożyłem więc zapełnioną 2GB i ten sam błąd. Operację powtarzałem jeszcze kilkukrotnie, ale efektów było brak. Wróciłem na nocleg bardzo zły i rozgoryczony, że były tak niesamowite warunki do porobienia pięknych zdjęć, a zdjęć nie będzie. Po obejrzeniu karty (4GB) stwierdziłem, że na środku między dwoma otworami jest wyszczerbienie, powstałe prawdopodobnie w trakcie wsywania karty, pin środkowy (ten dłuższy nie trafił w otwór, tylko między, wyszczerbił kartę i zagiął się. Zagięcie dojrzałem przez okulary synka, ma dużą wadę i fajnie powiększają. I teraz moje pytanie: środkowy pin mam zagięty, ale z prawej strony brakuje jednego pina, czy tam oryginalnie jest puste miejsce, czy jeszcze dodatkowo wyłamałem jeden pin?
    Aparat mam na gwarancji, wiem, że muszę go wysłać do serwisu Canona w W-wie. Ja go uszkodziłem mechanicznie, aczkolwiek nie pierwszy raz zmieniam kartę i z 2GB nie było problemu. Czy może ktoś z was miał podobne zdarzenie i czy zostało to usunięte w ramach grawancji, czy odpłatnie (forum już przejrzałem szczegółowo)? Czy to możliwe, że coś było nie tak z otworami w karcie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grafsk Zobacz posta
    Witam,
    na wstępie chcę się podzielić moją złością na .... prawdopodobnie samego siebie, ale nie jestem o tym do końca przekonany.
    Właśnie wróciłem z pięknych Tatr Słowackich, gdzie zabawiłem całe dwa tygodnie i po trzech dniach musiałem odłożyć Canona 30D na półkę. A było to tak: wczołgałem się na Koprowy Wierch (3246m) z aparatem, statywem i plecakiem, po burzy z deszczem i wspaniałej nieprzeniknionej mgle. W drodze na szczyt zapełniła mi się karta 2GB SanDisk-a, więc na szczycie zamieniłem ją na zakupioną przed wyjazdem 4GB także SanDisk-a. Wsunęła się normalnie, ale wyskoczył bład karty, wyjąłem ją i wsunąłem ponownie i dalej bład. Włożyłem więc zapełnioną 2GB i ten sam błąd. Operację powtarzałem jeszcze kilkukrotnie, ale efektów było brak. Wróciłem na nocleg bardzo zły i rozgoryczony, że były tak niesamowite warunki do porobienia pięknych zdjęć, a zdjęć nie będzie. Po obejrzeniu karty (4GB) stwierdziłem, że na środku między dwoma otworami jest wyszczerbienie, powstałe prawdopodobnie w trakcie wsywania karty, pin środkowy (ten dłuższy nie trafił w otwór, tylko między, wyszczerbił kartę i zagiął się. Zagięcie dojrzałem przez okulary synka, ma dużą wadę i fajnie powiększają. I teraz moje pytanie: środkowy pin mam zagięty, ale z prawej strony brakuje jednego pina, czy tam oryginalnie jest puste miejsce, czy jeszcze dodatkowo wyłamałem jeden pin?
    Aparat mam na gwarancji, wiem, że muszę go wysłać do serwisu Canona w W-wie. Ja go uszkodziłem mechanicznie, aczkolwiek nie pierwszy raz zmieniam kartę i z 2GB nie było problemu. Czy może ktoś z was miał podobne zdarzenie i czy zostało to usunięte w ramach grawancji, czy odpłatnie (forum już przejrzałem szczegółowo)? Czy to możliwe, że coś było nie tak z otworami w karcie?
    Miałem b.podobnie.Aparat 5d,karta sandisk 4GB ExtremeIII.Jeden pin zostal przy wkładaniu karty połozony poziomo i zwarł dwa nastepne.W efekcie aparat martwy.Obejrzyj uwaznie kartę,u mnie było widac ze jeden z otworów nie ma pełnego swiatła.Pin wyłamałeś. Nie włączaj wyjmij zasilanie bo jak reszta pina wypadnie do srodka na płyte główną.......
    Nie zwracalem sie w ramach gwarancji do Canona.Po pierwsze chyba mała szansa na uznanie w ramach gwarancji ,ale moze sie mylę, po drugie znałem w Bydgoszczy zakład naprawy który juz mi naprawiał lustrzanki.Zalezało mi na aparacie i czasie.Wymieniono mi uszkodzony pin aparat jest ok.Koszt 250 zł.Karte CF tez naprawiono.Moim zdaniem porozmawiaj w Canonie, ale jest rowniez moja opcja.Kartę sprawdz koniecznie .Pozdrawiam.:smile:Hmm. u Ciebie sandisk 4GB i umnie też. nie robiłbym dymu bo dwa przypadki to troche mało ale..Mam trzy sandiski 4 GB extreme III.Ten z awarii ma srebrny napis "Extreme" i mała elipsę z prawej strony.Dwa pozostałe złote napisy "extreme"i male elipsy z lewej strony.wszystkie mialy program Rescue i kod do Phase one.Jezeli sie przyjrzec to te złote maja stozkowe wprowadzenia w otwory.Ten srebrny nie,przyznam ze od tego zdarzenia uzywam go"z pewna dozą niesmiałości".
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 20-08-2007 o 22:07

Miasto
    Stargard Szczeciński

Domyślnie

Dzięki Janmar za odpowiedź. Moja karta to akurat ten SanDisk ze złotym napisem Extreme i elipsą z lewej strony, i ma stożkowe wprowadzenia w otwory. Kartę ogladałem, ale nie widzę, żeby coś zostało w otworach, skoro ułamałem pin to albo wypadł na zewnątrz, albo co gorsza już jest w okolicach płyty głównej.
    Na czym polegała naprawa karty, czy też miałeś wyraźne wyszczerbienie w pobliżu wejścia otworu i jak to naprawili?
    Do Canona będę dzwonił, ale na razie chciałem zasięgnąć języka na forum.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No,moja spiskowa teoria bierze w łeb.No i bardzo dobrze. W okolicach otworu byly ślady walk.Cudów nie ma. Coś Ci tego pina zgięło.Ten złamany to w połowie wypadł na zewnątrz a w polowie siedzi lub wypadł do wewnątrz.Naprawa polega na przefrezowaniu otworów.Lepiej chyba tę kartę wyrzucic ale pan w serwisie mówi że to sie b.czesto zdarza ,a ja jestem chytry.Pozdrawiam.

Miasto
    Stargard Szczeciński

Domyślnie

Próbuję dzisiaj od rana dodzwonić się do serwisu na Żytniej ,ale jak zwykle ciągle zajęty telefon, wysłałem emaila na wycena@e-csi.pl i mam nadzieję, że tędy do nich dotrę.

Miasto
    Stargard Szczeciński

Domyślnie

Znowu jestem szczęśliwym posiadaczem 30D. Aparat wrócił z serwisu Canona i tu bardzo miła niespodzianka. Uszkodzenie zostało usunięte w ramach gwarancji, wymienono uszkodzony element na nowy. W karcie gwarancyjnej mam adnotację, iż naprawa warunkowa, tzn. jeżeli się sytuacja powtórzy to naprawa będzie odpłatna. Ogólnie jestem zadowolony z serwisu.

Uprawnienia umieszczania postów