Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Tamron 18-250 Di II Macro - minitest

Coś już napisał

Domyślnie

Mam ten obiektyw juz od jakiegos czasu i jest to moj podstawowy obiektyw jak ide na miasto.
    Dla mnie rewelacja.
    Bardzo czesto uzywam go podczas robienia zdjec na wszelkiej masci imprezach typu pochody/manifestacje/sluby/chrzciny/pogrzeby wylapujac twarze zaslugujace na uwiecznienie
    Idealny do robienia zdjec z ukrycia, cichy, szybki, ostry.
    Wielokrotnie robilem nim zdjecia z 580 EX II na imprezach w restauracjach i wychodzi na to ze bardzo dobrze ostrzy po ciemku na 40D.

Mam gdzies jakies probki tego obiektywu, na razie link do parady Halloween z zeszlego roku robionej tym obiektywem i 580 EX II robione Canon 300D.

http://www.sztajmes.com/halloween

Nie wybrzydzajcie na jakosc zdjec, sa prosto z aparatu, tam naprawde nie bylo miejsca ani czasu zeby cokolwiek ustawic, a potem nie chcialo mi sie takiej ilosci obrabiac

sztaj
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez surmiaczek Zobacz posta
    witam
    mam pytani do ciebie Cichy (jeśli mogę się do ciebie zwracać przez Ty ).
    chodzi mi o tego "spacer zooma" tamrona 18-250. czy porównywałeś ,a jeśli tak to jakie są twoje spostrzeżenia odnośnie ostrości tego obiektywu w zakresie ogniskowej 18-55 , przy przesłonie 5,6-8 ,w stosunku do tamrona 17-50 przy takich samych przesłonach , i do kita.
    [/url]
    Tamron 17-50 jest troche ostrzejszy ale roznica nie jest zwalajaca z nog.
    17-50 ma tez mniejsze znieksztalcenia, ale roznica nie jest zbyt duza.
    Moja ocena moze byc troche subiektywna bo obiektyw T 17-50 wybieralem z kilku sztuk kupujac "idealny" a 18-250 od razu trafil mi sie bardzo dobry i po prostu zostal w domu

sztaj
    Ostatnio edytowane przez sztajmes ; 05-05-2008 o 04:25 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez surmiaczek Zobacz posta
    ... czy porównywałeś ,a jeśli tak to jakie są twoje spostrzeżenia odnośnie ostrości tego obiektywu w zakresie ogniskowej 18-55 , przy przesłonie 5,6-8 ,w stosunku do tamrona 17-50 przy takich samych przesłonach , i do kita...
    Dzisiaj właśnie kupiłem ten obiektyw od Cichego (pozdrawiam) i zrobiłem porównanie dla 50mm do Tamrona 28-75 (ostrego). Wnioski są takie, że w centrum kadru jest absolutnie PORÓWNYWALNY (2 pierwsze rzędy na zdjęciu), na brzegach (kolejne 3 rzędy) bywa różnie, ale jednak trochę gorzej niż w 28-75. Jak dla mnie jest całkowicie do zaakceptowania, zwłaszcza że jakość przy 250 mm POWALA na kolana (przynajmniej mnie). Z kolei przy 18mm wychodzą widoczne "beczki", ale coś za coś (na ostatnim wyjeździe znudziła mnie ciągła żonglerka szkłami, tym bardziej że cały czas ostro sypało piachem). Jutro zrobię może jeszcze porównanie do kita (jak znajdę) więc gdyby ktoś był zainteresowany to proszę dać znać.

30D | T 17-50 | C 55-250 | C 50

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Jako świeżo upieczony posiadacz tego obiektywu dorzucę słowo od siebie. Jestem zadowolony z jego możliwości, mechaniki oraz jakości zdjęć.
    Z drugiej strony jestem kompletnym amatorem i nie mam żadnej skali porównawczej do obiektywów klasy "L", więc moje zdanie nie jest miarodajne. Największą zaletą takiego rozwiązania jest na pewno to, że można na wycieczkę zabrać 1 obiektyw i nie bawić się w przekładanie. Można zrobić makro, widok z szerokim kątem i zbliżenie tele, a wszystko w zadowalającej jakości lustrzanki.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Tamron 18-250 Di II Macro - minitest

Zastanawia mnie ten obiektyw co jest tak naprawdę wart bo w testach optyczne.pl został bardzo surowo oceniony natomiast ocenę użytkowników ma wysoką (4,36/5).
    Będąc początkującym do celów amatorskich zastanawiam się nad jakimś uniwersalnym szkłem. Ile według Was można dać za używane takie szkło ?
    Ostatnio edytowane przez Kill ; 27-10-2012 o 15:02

Domyślnie Odp: Tamron 18-250 Di II Macro - minitest

Mimo, że od czasu kiedy pisałem w tym wątku minęły cztery lata i zdążyłem już "przerobić" z 5-6 innych obiektywów to w dalszym ciągu uważam, że ten Tamron był całkiem OK. Właściwie to jak tak spojrzałem na swoje zbiory zdjęciowe, to chyba właśnie nim nastrzelałem najwięcej fotek ... Na początek na pewno będziesz zadowolony, tym bardziej że na allegro chodzą za rozsądne 600-800 zł. Jest tylko mały szkopuł - musisz trafić na "ostry" egzemplarz - najlepiej gdyby sprzedający przesłał Ci przed zakupem nieobrabiane sample na różnych ogniskowych.
    30D | T 17-50 | C 55-250 | C 50

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów