Strona 76 z 79 PierwszyPierwszy ... 26667475767778 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 784

Wątek: EOS 1Ds mark III

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    no tak, przez wiele lat fotoreporterzy i studyjni pracujacy na 1D/1Ds II nie mogli robic ostrych zdjec bo nie mogli zobaczyc czy AF trafil na LCD, zenada po prostu
    Ale ja się odnosiłem do tego, że "na pewno trafia".. Miałem ten aparat przez rok, tak samo "na pewno trafia" jak wszystkie inne.
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ale ja się odnosiłem do tego, że "na pewno trafia".. Miałem ten aparat przez rok, tak samo "na pewno trafia" jak wszystkie inne.
    ja majac 1D i 5D wiem ze zdecydowanie czesciej musze zagladac na LCD w 5D bo AF w tym body jest po prostu slaby, zupelnie nie powtarzalny

pamietam jak niedawno robilem stara 1D gdzie nie bylo nawet mozliwosci zoomowania zdjec zeby okreslic czy AF trafil, fotografowanie wtedy bylo przyjemniejsze
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Jak widzicie pewności co do trafienia AF niema, więc duży LCD to zaleta i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Co z tego, że AF trafia w 90%. Zawsze zostaje te 10%. Ja lubię być pewien.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Domyślnie

anyway....pomacalem dzis 5d2 i 1ds2 i jutro przyjezdza do mnie 1ds3
    obsluga jedynek po roku z nikonem jest dla mnie taka badziej ....nikonowa
    w kazdym razie pozamiatane

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Conik Zobacz posta
    anyway....pomacalem dzis 5d2 i 1ds2 i jutro przyjezdza do mnie 1ds3
    obsluga jedynek po roku z nikonem jest dla mnie taka badziej ....nikonowa
    w kazdym razie pozamiatane
    co jak co, wiele mozna napisac dobrego o serii 1D ale ergonomia jest na zenujacym poziomie, niemoznosc zmiany trybu AF, ISO, zdjec seryjnych bez odrywania oka od wizjera jest po prostu nierozumieniem

wszystko to powinn byc pod prawa reka, jak w serii xxD
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Jak czytam te wywody o celności Af 5D to gęba mi się śmieje , że ja mam jakieś inne 5D mkI bo ani razu mi się nie zdarzyło żebym nie trafił tam gdzie celowałem. 5D używam do portretu i zdjęć weselnych z jasnymi szkłami f1,4 i f1,2. Do sportu mam 40D. A jeszcze mam zepsute 17-40 bo ostre jest od f4 jak tamrony, w ogóle cała moja szklarnia jest jakaś nie canonowska bo ostro, kontrastowo inaczej jak piszą na tym forum. Miałem również zepsutą 350D bo tam AF, też trafiał w punkt nawet przy serwo i serii na 100-300 USM. oddałem go tacie, i wtedy ten AF przestał tak skutecznie działać....
    Wiadomo AF w 1D to sam wszędzie złapie, a ten z nikona :mrgreen
    A tak na serio 1D,1Ds,7D i nikosie D700 i D3 mają świetne AF, pozostałe 5D, 40D, D300 skuteczne, reszta zależy od fotografującego. ;-)

Domyślnie

Z tym trefnym AF w 5D i 5D2 to jest troche przesady....ale tez trzeba przyznac ze AF w 1ds to zupelnie inna para kaloszy...z jednym i drugim mozna zyc tyle ze z tym drugim zycie jest przyjemniejsze jakby

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

@Mariusz.P - wejdz na KKM, tam kazdy Canon ma rewelacyjny AF i sam kadry znajduje ;-)
    Duzo jest przesady w tym, ze AF w 5d jest slaby. Nie jest rewelacyjny, ale 1ds mk3 kosztuje ok. 2x wiecej.

Domyślnie

Jak to rozumieć, że co trafny AF w 5D to nienormalna sytuacja? Nie jest on tak szybki i czuły jak w jedynkach ale trafia, Trzeba uważać na płytką GO i to że czujnik AF ma budowę inną niż kwadracik w wizjerze, że pozostałe nie są krzyżowe i czułe tylko na linie poziome lub pionowe w zależności, który się wybierze. Przy ostrzeniu na AF to fotograf musi wybrać odpowiednią linię w motywie i trzeba dać czas automatyce. Podczas ostrzenia nie zmieniać położenia płaszczyzny, wielu dobrych fotografów przed dociśnięciem spustu do końca podświadomie lekko cofa się lub przechyla, w jedynkach szybsza reakcja AF i wyzwolenia migawki daje większą pewność na uniknięcie błędu w obsłudze. Z tego powodu jedynki używa się do reporterki z 5D jest o wiele trudniej, ale jak ktoś pisze że jego 5D nie trafia za każdym razem niech najpierw przemyśli wykona test z pomocą statywu i kontrastowej sceny i zobaczy w czym problem. Jeszcze raz AF z jedynek i Nikonów rozleniwia i tyle.

Domyślnie

czy af z nikona rozleniwia? byc moze ale to po prostu normalny AF jest
    najsmieszniejsze jest to ze puszka za 7 tys w nikonie (albo i taniej jak wezmie sie pod uwage D300) dziala tak samo a moze nawet lepiej niz AF w jedynkach

Strona 76 z 79 PierwszyPierwszy ... 26667475767778 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów