Balansu też nigdy nie przestawiam, w rawach poprawia się to tak samo w jednym, jak i drugim systemie.
Kontakty z lampami nikona miałem niewielkie, od razu zaznaczam, że mogłem coś robić nie tak. W zasadzie potwierdzam Twoje spostrzeżenia, gdy walisz lampą na wprost. Ciężko się przyczepić do czegokolwiek poza cieniami. Jak probowałem ze stofenem pod kątem (nakładka chyba nikona, nie stofen), to miałem niedoświetlenia. Podkręcenie na plus dawało mi zbyt ostre światła. Ciężko to opisać, warunki podłe, aula polibudy podczas jakiegoś balu. Do tego dochodzą własne przyzwyczajenia a tam jest inaczej. Ja bez prób wiem, jaką korekcję mam ustawić do tego co widzę, żeby było dobrze; nikoniarze na pewno mają takie same doświadczenia.
Kiedyś już opisywałem różnice w AF między 1dIII i D3. Sprawdzaliśmy naraz z nikoniarzem, na przemian, żeby ściem nie było. Wywalały się dokładnie w tych samych warunkach. Tyle, że Ty porównujesz AF 1Ds2, to jednak inna kategoria AF.
Nie pisałem niczego takiego. Może się przejęzyczyłeś. O innych detalach napisałem już wyżej.
Mogę Ci pokazać na 5DII, chcesz?Kolega nikoniarz teraz już nie chce...
1ds3 nigdy nie miałem, nie specjalnie wiem, jak naświetla ta matryca.
BTW, porównywanie możliwości aparatów przez pokazywanie jpg z puszki, to jakiś absurd.