A może po prostu kup i Nikona D3 i Canona 1DsMkIII ?
A może po prostu kup i Nikona D3 i Canona 1DsMkIII ?
Problem chyba sprowadza sie do prostej psychologii.
Te 20 mpix to teoretycznie jakis tam przyrost, ale w praktyce jest to roznica rzedu kilkunastu procent (osiem na dziewiec to dosc malo). Tego tak latwo nie da sie zobaczyc pstrykajac byle jak fotki paru ceglom. Do tego dochodza rozne ustawienia starego i nowego marka, ktorych pewnie jak zwykle nie da sie bezposrednio porownac. A na koniec dochodzi porownanie do nowego Nikona, ktory generuje fabrycznie slicznie podostrzone jpg na iso 10k.
Tlum oczekiwal nie wiadomo jakiej rewolucji a roznica jest dosc kosmetyczna. Tlum nie dostal czego chcial, wiec mimo nawet jesli jest lepiej dla nich bedzie zle.
...
Widac sa rozne modele tego Dsa.
W tym tescie nie widac jakiegos koszmarnego filtrowania AA.
http://www.artbyphil.com/phfx/photog...iew/index.html
mi też się fotki podobają, ale najbardziej podoba mi się to, co dzieje się na allegroLudzie chyba faktycznie zmieniają system, bo fajne ceny na eLki się robią
)) 17-40 już za 1600, 135 L2 za 2000. Jeszcze troszkę i będą za bezcen
) Oczywiście to używki.
5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
nareszcie jakiś sensowny mini-test DsIII - Highlight Tone Priority robi wrażenie - porównanie z DsII wypadło całkiem sensownie - w oparciu o materiały z tej strony można spokojnie stwierdzić, że jest lepiej - ale nie rewolucyjnie lecz ewolucyjnie - jak to już wcześniej zauważył bodajże Kolekcjoner.
Mnie osobiście ten materiał uspokoił - po nieco histerycznych (bez obrazy snowboarderreakcjach niektórych forumowiczów - można było odnieść wrażenie, że teraz "jedynie słuszną linią" jest D3 ... wiara w sensownego następcę 5D powoli zdawała się gasnąć
... może jednak niektórzy powinni wziąć na wstrzymanie ?
trochę cierpliwości - 5D mkII już niedługo, DsIII "zaowocuje" wkrótce jeszcze większą ilością zdjęć w sieci - Panowie - spokojnie...
EDIT: Jeden "drobiazg" bardzo przypadł mi do gustu - nie robiłem co prawda szczegółowych testów na 5D - ale nie zauważyłem żadnej różnicy w zakresie tonalnym pomiędzy ISO 100 a 50 ---> 50 praktycznie nie używam;
W tym teście - jeśli uznać go za rzetelny - różnica jest zauważalna: [/CENTER]
Ostatnio edytowane przez adalbert ; 04-12-2007 o 13:18
Ponieważ filtr AA staje się powoli "wrogiem publicznym", to mam pytanie do PT Kolegów: dlaczego w takim razie Canon i Nikon zgodnie stosują ten filtr, a np. PhaseOne czy Leica w M8 nie?![]()
EOS - conditio sine Kwanon...