Strona 28 z 79 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 784

Wątek: EOS 1Ds mark III

Domyślnie

snow.... nie zapedzaj sie, bo zaraz stwierdzisz, ze ten nowy Mark to szmelc Powoli. Poczekajmy....

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Sorry, jesli to nie bylo jasne, ale oczywiscie cale te moje wypociny
    dotycza jakosci zdjec.
    Snowboarder - bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia.
    Tylko dlaczego do diaska się prawie zapieniłeś, po przeczytaniu recenzji zupełnie obcych Ci ludzi i obejrzeniu kilku fotek strzelonych zupełnie przypadkowo?
    Zupełnie nie rozumiem jak sobie możesz wyrabiać opinię o takim aparacie, nie mając go nawet w rękach.
    Kogo jak kogo, ale Ciebie bym nie podejrzewał o takie osądy jak "AF jest pewnie do bani", "jakość zdjęć gorsza niż w mkII", bez choćby dotknięcia aparatu...
    To takie moje 0.03CHF...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie no to w ogole dajmy sobie spokoj z nowymi aparatami,
    skoro wszystko teraz dalej bedzie gorsze, bo przeciez mniejsze piksle itd.
    Poki co 20D np mial o wiele mniejsze szumy niz 10D i dalo sie.
    Na serio ustalmy - granica zostala osiagnieta, nic sie nie da poprawic,
    bedziemy teraz wypuszczac nowy model, w ktorym pasek bedzie nowy
    i to wszystko. (....)
    Tak sprowadzanie pewnych spraw do absurdu to jedna ze znanych metod w dyskusji - sorry ale na mnie nie działa.
    Dlatego powtórzę:

"(...) ja myślę że tu działa kilka rzeczy równocześnie. Canon nie miał potrzeby walczyć z nikim w tym segmencie i być może sobie odpuścili - bo po co się naciągać. Po drugie nowy Ds to jest dość spory postęp jeśli chodzi o puszkę w stosunku do poprzednika i to przypomina czasy analoga kiedy nowości nie pokazwały się co rok i zmiany nie były rewolucyjne.
    Do tego mam wrażenie że istnieje zasadnicza różnica w przeznaczeniu D3 i Ds-a dlatego ich porównywanie szczególnie pod względem wysokich iso jest kompletnie bez sensu. Ds to raczej puszka dla osób które chcą mieć możliwość wyciągnąć maksimum ze zdjęcia i niekoniecznie muszą dostać gotowca najwyższej jakości.
    I na koniec jak Nikon zrobi puszkę o matrycy z podobną rozdzielczością i szybkością to pogadamy."

(...)A poza tym nie mieszaj szumow z rozdzielczoscia
    i iloscia szczegolow. "Szumy" to latwy wykret, ja pisze glownie o rozdzielczosci,(....)
    Ty pisałeś o szumach i do tego się odniosłem.

(...)tez sie za wiele spodziewalem, ze 21MP aparat mial miec wiecej
    szczegolow na zdjeciach niz 12MP 5D?
    Jak rozumiem widziałeś wiarygodne porównanie, które to potwierdza - jeśli tak to zapodaj - naprawdę jestem osobiście bardzo zainteresowany. Zresztą myślę że nie tylko ja.

Te zdjęcia mimo identycznych parametrów naświetlania różnią się mocno jasnością. To z Ds-a II (2) jest jaśniejsze od tego z Ds-a III (3). Histogramy różnią się dramatycznie. To w zasadzie kończy jakikolwiek sens dalszego porównywania tych fotek.
    Ale pobawmy się dalej.
    Zdjęcia różnią się też wyjściowymi ustawienaimi body. I tak: dla (2)
    Contrast : 2
    Sharpness : 4
    Color saturation : 1 ,
    dla (3)
    Contrast : 0
    Sharpness : 3
    Color saturation : 0
    I jeśli się je ogląda (lub zrobi jpg-i w DPP przy tych parametrach) to zdjęcie z (3) zawiera minimalnie więcej szczegółów, ma lepszy kontrast i bardziej nasycone kolory. Być może to kwestia skalowalności ustawień w tych body ale po sprowadzeniu ustawień w (2) do takich samych jak w (3) - zdjęcie z (2) jest zwyczajnie mdłe.
    Pobawiłem się trochę tymi parametrami, które można zmienić w DPP i IMO z obu da się wyciągnąć sporo ale z (3) zwłaszcza z miejsc prześwietlonych więcej.

Wniosek mój jest taki, że po pierwsze do obróbki tych rawów trzeba na prawdę niezłej maszyny (mój laptop z biedą wyrabia ). Po drugie z Raw-a 1Ds mkIII da się na prawdę sporo wyciągnąć. Miejsca na wykresie jest na prawdę bardzo dużo i jakość obrazu nawet po korektach -2EV nie ulega degradacji. Czy to jest zbyt mało nie wiem - trzeba poczekać na jakieś bardziej wiarygodne (przede wszystkim inaczej naświetlone - z szerszym histogramem) sample żeby móc to ocenić.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-12-2007 o 00:31
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jak rozumiem widziałeś wiarygodne porównanie, które to potwierdza - jeśli tak to zapodaj - naprawdę jestem osobiście bardzo zainteresowany. Zresztą myślę że nie tylko ja.
    Jeżeli jest dostępne porównanie w miarę rozsądne 5D v DsII, to ja bym był bardzo zainteresowany. Chodzi o otrzymany obraz w "normalnych" warunkach, nie ISO, kl/sek itp czy 50/1.4 przymknięty do f/16
    Wini

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    boje sie o tego nastepce 5d... kazdy po cichu liczy ze bedzie to cos bynajmniej rownego D3 ale nie oklamujmy sie czy canon moze wypuscic 5d II na poziomie D3 detronizujac tym samym Marka? MZ z marketingowego punktu widzenia wypuszczajac nowego Mark'a Canon popelnil falstart...
    powoli sie zastanawiam czy stajni nie zmienic. Jak dla mnie to canon spi i spoczal na laurach

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    powoli sie zastanawiam czy stajni nie zmienic. Jak dla mnie to canon spi i spoczal na laurach
    I rozumiem, że Twój dotychczasowy sprzęt przestał robić dobre zdjęcia .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    Jezu człowieku.
    To zmień i przestań jęczeć :-(
    No ileż można...
    Niedawno się dopiero co ekscytowałeś dostępnością 40D w jakimś sklepie u Ciebie (o ile dobrze pamiętam, że to byłeś Ty)...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Jeżeli jest dostępne porównanie w miarę rozsądne 5D v DsII, to ja bym był bardzo zainteresowany. Chodzi o otrzymany obraz w "normalnych" warunkach, nie ISO, kl/sek itp czy 50/1.4 przymknięty do f/16
    Tylko tyle:
    http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/page28.asp JPG
    http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/page30.asp RAW
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tu jeszcze jpg z nowego Ds-a. Jakiś tam szczegół jest .
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Snowboarder - bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia.
    Tylko dlaczego do diaska się prawie zapieniłeś, po przeczytaniu recenzji zupełnie obcych Ci ludzi i obejrzeniu kilku fotek strzelonych zupełnie przypadkowo?
    Zupełnie nie rozumiem jak sobie możesz wyrabiać opinię o takim aparacie, nie mając go nawet w rękach.
    Kogo jak kogo, ale Ciebie bym nie podejrzewał o takie osądy jak "AF jest pewnie do bani", "jakość zdjęć gorsza niż w mkII", bez choćby dotknięcia aparatu...
    To takie moje 0.03CHF...
    Dzieki :-) Wiesz, troche mnie ponioslo, ale powtarzam, dlatego,
    ze wyjezdzam w jedno z najbardziej fotogenicznych miejsc na ziemii -
    chcialem je, powiedzmy "uwiecznic", w najlepszy mozliwy sposob.
    Niestety to nie jest kilka przypadkowo strzelonych fotek - rzecz w tym,
    ze 1Ds MkIII kupuje zwykle nie masowa publika, lecz profesjonalisci,
    dla mnie ich na szybko wyrazona opinia ma swoja wage.
    Nie mozna w zaden sposob prownywac tego do powiedzmy masowej
    histerii o nieostrym 40D. Tu mowimy o ludziach, ktorzy zyja z 1Ds-a,
    mieli MkII przez kilka lat, dostali MkIII - pewne stwierdzenia na szybko
    sa tak samo mocne jak te po tygodniu czy miesiacu.
    Zreszta codziennie podobnych opinii przybywa sporo. Nawet juz nie chce
    mi sie dodawac takich samych linkow. Zapewniam cie, ze gdyby
    1Ds MkIII powalal jakoscia, to byloby to juz okrzykniete wszem i wobec.
    Tematu nie ma co drazyc, i tak 1Ds MkIII nie bylby masowym produktem,
    niewielu jest zainteresowanych w sumie, czy jest on super czy do bani...

Strona 28 z 79 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów