Pokaż wyniki od 1 do 10 z 784

Wątek: EOS 1Ds mark III

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Nie no to w ogole dajmy sobie spokoj z nowymi aparatami,
    skoro wszystko teraz dalej bedzie gorsze, bo przeciez mniejsze piksle itd.
    Poki co 20D np mial o wiele mniejsze szumy niz 10D i dalo sie.
    Na serio ustalmy - granica zostala osiagnieta, nic sie nie da poprawic,
    bedziemy teraz wypuszczac nowy model, w ktorym pasek bedzie nowy
    i to wszystko. (....)
    Tak sprowadzanie pewnych spraw do absurdu to jedna ze znanych metod w dyskusji - sorry ale na mnie nie działa.
    Dlatego powtórzę:

"(...) ja myślę że tu działa kilka rzeczy równocześnie. Canon nie miał potrzeby walczyć z nikim w tym segmencie i być może sobie odpuścili - bo po co się naciągać. Po drugie nowy Ds to jest dość spory postęp jeśli chodzi o puszkę w stosunku do poprzednika i to przypomina czasy analoga kiedy nowości nie pokazwały się co rok i zmiany nie były rewolucyjne.
    Do tego mam wrażenie że istnieje zasadnicza różnica w przeznaczeniu D3 i Ds-a dlatego ich porównywanie szczególnie pod względem wysokich iso jest kompletnie bez sensu. Ds to raczej puszka dla osób które chcą mieć możliwość wyciągnąć maksimum ze zdjęcia i niekoniecznie muszą dostać gotowca najwyższej jakości.
    I na koniec jak Nikon zrobi puszkę o matrycy z podobną rozdzielczością i szybkością to pogadamy."

(...)A poza tym nie mieszaj szumow z rozdzielczoscia
    i iloscia szczegolow. "Szumy" to latwy wykret, ja pisze glownie o rozdzielczosci,(....)
    Ty pisałeś o szumach i do tego się odniosłem.

(...)tez sie za wiele spodziewalem, ze 21MP aparat mial miec wiecej
    szczegolow na zdjeciach niz 12MP 5D?
    Jak rozumiem widziałeś wiarygodne porównanie, które to potwierdza - jeśli tak to zapodaj - naprawdę jestem osobiście bardzo zainteresowany. Zresztą myślę że nie tylko ja.

Te zdjęcia mimo identycznych parametrów naświetlania różnią się mocno jasnością. To z Ds-a II (2) jest jaśniejsze od tego z Ds-a III (3). Histogramy różnią się dramatycznie. To w zasadzie kończy jakikolwiek sens dalszego porównywania tych fotek.
    Ale pobawmy się dalej.
    Zdjęcia różnią się też wyjściowymi ustawienaimi body. I tak: dla (2)
    Contrast : 2
    Sharpness : 4
    Color saturation : 1 ,
    dla (3)
    Contrast : 0
    Sharpness : 3
    Color saturation : 0
    I jeśli się je ogląda (lub zrobi jpg-i w DPP przy tych parametrach) to zdjęcie z (3) zawiera minimalnie więcej szczegółów, ma lepszy kontrast i bardziej nasycone kolory. Być może to kwestia skalowalności ustawień w tych body ale po sprowadzeniu ustawień w (2) do takich samych jak w (3) - zdjęcie z (2) jest zwyczajnie mdłe.
    Pobawiłem się trochę tymi parametrami, które można zmienić w DPP i IMO z obu da się wyciągnąć sporo ale z (3) zwłaszcza z miejsc prześwietlonych więcej.

Wniosek mój jest taki, że po pierwsze do obróbki tych rawów trzeba na prawdę niezłej maszyny (mój laptop z biedą wyrabia ). Po drugie z Raw-a 1Ds mkIII da się na prawdę sporo wyciągnąć. Miejsca na wykresie jest na prawdę bardzo dużo i jakość obrazu nawet po korektach -2EV nie ulega degradacji. Czy to jest zbyt mało nie wiem - trzeba poczekać na jakieś bardziej wiarygodne (przede wszystkim inaczej naświetlone - z szerszym histogramem) sample żeby móc to ocenić.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-12-2007 o 00:31
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jak rozumiem widziałeś wiarygodne porównanie, które to potwierdza - jeśli tak to zapodaj - naprawdę jestem osobiście bardzo zainteresowany. Zresztą myślę że nie tylko ja.
    Jeżeli jest dostępne porównanie w miarę rozsądne 5D v DsII, to ja bym był bardzo zainteresowany. Chodzi o otrzymany obraz w "normalnych" warunkach, nie ISO, kl/sek itp czy 50/1.4 przymknięty do f/16
    Wini

Uprawnienia umieszczania postów