Pokaż wyniki od 1 do 10 z 784

Wątek: EOS 1Ds mark III

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zdjęcia reklamowe (wysoka jakość) raczej robi się na niskich czułościach i Nikon nie ma tu problemów z szumami. Canon miał przewagę na wysokich ISO, ale od kiedy wysokie ISO super jakość? To raczej reporterka. Sam tu generalizuje i można się do tych paru zdań przyczepić, ale pisanie, że nikonami nie można zrobic dobrych jakościowo zdjęć jest ... jakimś systemowym zaślepieniem albo zbytnim generalizowaniem - co najmniej. Nie wszyscy potrzebują wysokie ISO, a już tym bardziej z tych wysokich ISO nie ciągną gigantycznych powiększeń. A jeśli tak, to jest to mały % całej fotografii. Jeśli w jakiejś niszy nikon nie wypadał najlepiej - no cóż, cyfrowym canonem też nie wszystko się zrobi, czasami trzeba sięgną po slajd w średnim formacie. Ale nie napiszę przez to, że canonem się nie da zrobić dobrych jakościowo zdjęć, prawda?
    Aparat to narzędzie pracy, do różych celów dobiera sie różne sprzęty. W wielu zastosowaniach nikon nie ma żadnych powodów by mieć kompleksy. Po wprowadzeniu D3 zdaje się, że specjaliści z C nie zapatrzeni w system woleli by robić tym body. I to też nie oznacza rozwiązania dobrego dla wszystkich.
    Nie dajmy się zwariowac, a już najmniej ze względu na etykietki i stereotypy.
    Zgadzam się co do etykiet i z tym, że nie ma co się przywiązywać do marki
    Ja np. nie twierdzę, że nikonami nie można zrobić dobrych zdjęć, wprost przeciwnie, ale jak kupowałem pierwszą cyfrówkę, najlepszą opcją jeśli chodzi o jakość obrazu był canon, więc wymieniłem szkła z nikona i minolty (miałem też wtedy 7) na canonowe (na szczęście nie miałem tego dużo)
    Do tej pory sytuacja się nie zmieniła, więc nie mam podstaw do zmiany systemu.
    Obawiam się, że nawet jeśli D3 będzie bardzo dobry, to nie będę miał ochoty kupować nikona i nie wynika to z tępego przywiązania do marki.
    Za chwilę pojawi się lepszy canon, a szkieł nie będę zmieniał co chwilę. I myślę, że podobnie by było, gdybym miał szkła nikona, kupiłbym D3 i byłbym zachwycony. Jestem zadowolony z tego, co mam, i to bardzo.

Co do niszy, to nie sądzę, żeby reporterka była niszą. Myślę, że jest masa ludzi, którzy potrzebują dobrego wysokiego ISO. A do studia do dużych powiększeń wolałbym 1DsMkIII niż nikona, albo tak jak piszesz, średni format. Tylko cena dobrego średniego formatu ciągle jeszcze jest nieporównywalnie wyższa (nie piszę o negatywach, czy slajdach, bo przy dużej ilości pracy jest to już zbyt czasochłonne, a i bardzo drogie przy dobrej jakości skanów)
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 15-10-2007 o 16:32
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Uprawnienia umieszczania postów