Strona 59 z 79 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 784

Wątek: EOS 1Ds mark III

Atelier
    Guest

Domyślnie

Powracam jako wlasciciel "bezsensownego" (ktos tak raz napisal) aparatu 1dsIII. Po 8tys.fot. dalej wspaniale, ale moje pytanie brzmi tak: jak sobie radza z brudem na matrycy wlasciciele tego aparatu (pytam wlascicieli, kwota za aparat po cichu podpowiada zeby byc ostroznym, zawsze czyscicilem u Pana Naprawcy ale ..... napiszcie , moze ktos ma sprawdzony sposob nie polegajacy na zestawikach z allegro czy na tragicznym czyszczeniu na zytniej.

Coś już napisał Awatar merciful
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

ja mam jeszcze znikomy przebieg w moim bezsensownym dsIII więc czyściutko póki co na matrycy. Sven ma 1dmkIII, z przebiegiem chyba ponad 40 tys i póki co jakiś jeden paproch na matrycy. Wygląda na to, że świetnie działa ten odkurzacz w jedynkach. Ty już się dorobiłeś paprochów?
    Ja czyszczę patyczkami, jak chyba wiekszość ludzi na tym forum.
    Ostatnio edytowane przez merciful ; 21-03-2008 o 12:11

Atelier
    Guest

Domyślnie

Moj mial duzo jak wyszedl z fabryki.Potem uwolnilo sie ich wiecej, takie jak pieprz mielony a nie takie tluste jak po kurzu zwykle. Powiesz mi jakich uzywasz i gdzie ew. mozna je nabyc ?

Jaya
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Jaya - jak oceniasz ekranik w ds3? Trzymałem chwilę i będzie mój na przyszły rok ale ten ekranik to jakaś porażka jeśli wsadzili to co jest w 40d :/
    Dawno mnie tu nie było. Tak czy inaczej. Nie miałem D5 w ręku więc brak porównań. Jak dla mnie ekran bez zarzutu. Wcześniej miałem 20D więc przepaść totalna. Nie wiem czy to nie jest tan sam wyświetlacz co w G9 (-; Ale tak naprawdę bym się nie czepiał. Jest OK. Zresztą mam wyłączone automatyczne wyświetlanie obrazu zaraz po pstryknięciu bo mnie to rozprasza.
    Z funkcji Live View praktycznie nie korzystam, więc też ekran nie ma tu dla mnie aż takiego znaczenia. Ostrość spokojnie można ocenić na tym ekranie. No i co ważne można przeglądać fotki mając przybliżony fragment ujęcia. Ale to już inny aspekt wyświetlacza.
    Wolę używać Angle finder (nie wiem jak to się nazywa po polsku, taka lupka do wizjera)

Możliwość regulacji front i back focusu dla każdego obj. to naprawdę atut DsIII. W L-kach nie miałem dużo rozbieżności. W 50/1,4 była.

Ciekawy jestem jak aparat potraktuje ustawienia zapamiętane dla danego obj. jak dołożę telekonwerter (jeszcze go nie mam). Czy mimo konwertera będzie używał ustawień dla danego obj. i czy sam konwerter nie zmieni tej regulacji.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dla danego obiektywu oddzielnie reguluje się bf/ff z TC i bez
    Dotyczy to regulacji w samym obiektywie i z TC oryginalnymi lub takimi
    które są "widzialne" np. nowe kenko
    Czy body rozpozna TC i będzie można wprowadzić kolejną korektę tego nie wiem

Jaya
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    dla danego obiektywu oddzielnie reguluje się bf/ff z TC i bez
    Dotyczy to regulacji w samym obiektywie i z TC oryginalnymi lub takimi
    które są "widzialne" np. nowe kenko
    Czy body rozpozna TC i będzie można wprowadzić kolejną korektę tego nie wiem
    Fajno. Dzięki wielkie. Zdecydowałem sie na TC canona. Już się bałem że źle wytłumaczyłem o co mi chodzi, a tu bach!
    Ostatnio edytowane przez Jaya ; 22-03-2008 o 15:07

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marek 20d Zobacz posta
    ISO 1600 (IMG_0100) Oryginał bez dotykania
    http://www.artsgraphic.pl/Ds3/IMG_0100.jpg
    co to za szkło? Konkretne mydło, zgaduję więc, że to wina szkiełka.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał Awatar merciful
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    co to za szkło? Konkretne mydło, zgaduję więc, że to wina szkiełka.
    Z całą pewnością wina obiektywu lub źle trafionego AF. Te wszystkie bajki w tym wątku, o mydle z Ds-a, o mega-hiper mocnym filtrze AA który to rujnuje foty, należy włożyć głęboko między bajki z mórz i oceanów...

Marek 20d
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    co to za szkło?
    Konkretne mydło,
    zgaduję więc, że to wina szkiełka.
    1. Co to za szkło to widać w exifie??
    2. O to właśnie chodziło aby to zaszumieć??
    3. Tu nie ma co zgadywać szkło jest idealne??

OK usunę te zdjecia testowe bo widzę że to trudny temat.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Faktycznie zaszumiałeś. Zdjęcia nie ma, więc nie ma nawet, jak tego sprawdzić.
    Do tego z Twoim dorobkiem, to mógłbyś być choć trochę milszy. Oczywiście jeśli będziesz pisał tu dalej, to nawyk związany z miłym odzywaniem się do ludzi, może Ci pozostać.

I żeby nie było, że nie na temat: widziałem trochę przypadkowych zdjęć z nowego Ds'a. Czapka z głowy, nie wiedziałem, że na obrazie może być tyle detali.
    Pozdrawiam świątecznie,
    Jarek

Strona 59 z 79 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów