Strona 57 z 79 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 784

Wątek: EOS 1Ds mark III

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ja mam jednak problemy z pojęciem takiej popeliny w body za ponad 10k. O ile w 40d za niecałe 3k można się zżymać i tyle na fatalny LCD to już w mkIII taka kicha to przegięcie.
    Ja nie bronię - staram się tylko znaleźć inne wytłumaczenie, niż to, że "złe marketoidy obcięły". Mnie też to trochę boli, zwłaszcza, że - tak jak u Oskarkowego - te same zdjęcia, chwilę potem, na przeciętnym LCD, ale z rozdzielczością 148dpi, już nie wołają o pomstę do nieba.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No nie da się zaprzeczyć, że jest to przegięcie ale zawsze masz wybór.... .
    A potem, jak się pojawią OLED-y (np. w nowej piątce ), to będą "syny marnotrawne" wracać na łono...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał Awatar merciful
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

ja tam nie zerkam za często na lcd, chyba tylko zeby sprawdzić histogram. Odsetek nieostrych zdjęć w stosunku do 5D to chyba jakiś promil...

Zablokowany

Domyślnie

Mam podobne spostrzeżenie w mkII. LCD służy mi tylko do rzutu okiem na ekspozycję ew. histogram. Powiększenie zrobiłem na robocie raptem kilka razy. Strata czasu, bo większość pięknie trafionych, poza tym kombinowanie z kilkoma kawiorami dla powiększeń zniechęca.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Kurcze tak sobie przymierzyłem jedno ze zdjęć które tu zostało podane do projektu fotoksiążki 30x60cm. Zdjęcie bez rozciągania pokrywa całą wysokość rozkładówki i 3/4 szerokości przy 300dpi. OMG

Ostatnio edytowane przez ripek ; 17-03-2008 o 21:01
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merciful Zobacz posta
    ja tam nie zerkam za często na lcd, chyba tylko zeby sprawdzić histogram. Odsetek nieostrych zdjęć w stosunku do 5D to chyba jakiś promil...
    W 5D patrzę ostatnio tylko na histogram, nietrafionych zdjęć po zmianie puszki na razie nie zauważyłem. Podgląd kompozycji jest przy takiej wielkości obrazu bez sensu, patrząc w wizjer w trakcie robienia zdjęcia mam 100 razy lepsze wyczucie czy kadr jest dobry niż oglądając gotowe na LCD.

Marek 20d
    Guest

Domyślnie

ripek ale stykówa porównawcza. Jak chcesz to mam jeszcze na półce 750 tysiecy zdjęć.

Ja akurat robię zdjęcia tylko do celów poligraficznych i reklamy wielkoformatowej, wiec jeśli już robię zdjęcie do pisma A4 to muszę liczyć się z tym że zostanie ono wykorzystane do czegoś więcej. Nie opłaca się mi robić jpg lub jakiś ścinków bo potem z tego jedynie dzieci mogą sobie wycinanki zrobić tylko muszę walić w HiRes choć było by to nawet 100GB.

Ds to obecnie dobry standard w branży reklamowej-poligraficznej (tej prawdziwej). Jeśli ktoś kupuje Ds aby sobie popatrzeć w monitorek to niech najpierw uczy się na 40D, (takie jest moje zdanie). Tak jak ktoś już tu wspomniał na monitorek to się nie zagląda za często, bo cała technika jest zakodowana w głowie w nas. Kiedyś nie było monitorków i trzeba było sobie radzić głową a ostrość śniła się po nocach.

Sprzęt już jest od roku na półkach więc zalety i wady jego to już historia przedawniona. Bierze Pan? czy nie? bo kolejka już się zrobiła....
    Ostatnio edytowane przez Marek 20d ; 17-03-2008 o 21:40

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Najfajniejsze jest to, że wśród nikonowców słychać narzekania, że w D300 zdjęcia na ekraniku wyglądają lepiej niż później na kompie. I jak tu ludziom dogodzić ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Marek 20d
    Guest

Domyślnie

Najbardziej beznadziejne warunki jakie tylko sobie mogłem wymyśleć. Na dodatek jeszcze sobie fundnąlem ISO 50 w ciemnym oświetleniu z łapy - cel punkt 0 reszta mnie nie interesuje...

test Ds3+85mm 1,2LII
    1/20 f1,2 > Program Auto > reszta w exifie
    http://www.artsgraphic.pl/Ds3/IMG_0189.jpg

test z lampą Ds3+24-70mm 2,8
    1/60 f9.0 > Program Auto > można przeczytać cały tekst z kartki co do słowa
    http://www.artsgraphic.pl/Ds3/IMG_0259.jpg
    Ostatnio edytowane przez Marek 20d ; 17-03-2008 o 23:05

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Najfajniejsze jest to, że wśród nikonowców słychać narzekania, że w D300 zdjęcia na ekraniku wyglądają lepiej niż później na kompie. I jak tu ludziom dogodzić ?
    A mi się ekraniki 3 calowe Canona podobają - po prostu nie patrzę na nie z odległości 30 cm tylko z większej
    Wychodzi na to, że Nikoniarze powinni za to z bliższej

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    A mi się ekraniki 3 calowe Canona podobają - po prostu nie patrzę na nie z odległości 30 cm tylko z większej
    Wychodzi na to, że Nikoniarze powinni za to z bliższej
    Pamiętając dzisiejszą dyskusję o ekranikach wyciągnąłem u kumpla jeszcze raz d3 z torby i jeszcze raz przyjrzałem się telewizorowi na tyle. Wnioski te same: lepiej niż w MKIII, ale do ideału to jeszcze bardzo daleko.
    Czyli wszystko przed nami.
    Jarek

Strona 57 z 79 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów