Różnica na tych tarczkach jest dość druzgocąca.
Różnica na tych tarczkach jest dość druzgocąca.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A co powiecie o tym: http://www.imaging-resource.com/PROD...SLI0100acr.HTM
Czy to jest ten sam, który obrabiałeś, Kubaman?
PS
Co do D3 i 1D MkIII... - w tym drugim instrukcja obsługi jednak "wraca na tarczy"![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
na tarczkach Kubamana dokładnie widac to o czym pisałem. Zdjęcia z canona sa podostrzone - popatrzcie na liternictwo i na krawędzie. Na nikonowskich samplach - zupełnie tego brak.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
JAcku_Z.... nie czytałem nigdzie, by DIGITAL CAMERAS faworyzowało którąś z firm - ale może to kwestia standardowych ustawień? Nie sądzę, by DC mieszało coś z ostrością w post-procesie. Zresztą chyba nie nastawiony "hura! canonowo" Rockwell dochodzi do podobnych wniosków w kwestii SHARPNESS z D3...
sądzę, że to kwestia standartowych ustawień. A co to daje to widac przy analizie pliku. Zdjęcie z 1D jest podostrzone, a D3 jest też minimalnie jaśniejsze co wpływa na czarno-białą krawędź negatywnie.
Na szczęście w poniedziałek lub srodę porównam D3 i 5D (on chyba daje także ostre pliki?)
co do standartowych ustawień widać tez to na każdym teście dpreview - zdjęcia z canonów są zawsze ostrzejsze. Po prostu suwaki wyastrzania muszą być inaczej ustawione w obu "systemach" C i N.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)