Strona 28 z 66 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 784

Wątek: EOS 1Ds mark III

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    JAcku_Z.... nie czytałem nigdzie, by DIGITAL CAMERAS faworyzowało którąś z firm - ale może to kwestia standardowych ustawień?
    sądzę, że to kwestia standartowych ustawień. A co to daje to widac przy analizie pliku. Zdjęcie z 1D jest podostrzone, a D3 jest też minimalnie jaśniejsze co wpływa na czarno-białą krawędź negatywnie.
    Na szczęście w poniedziałek lub srodę porównam D3 i 5D (on chyba daje także ostre pliki?)
    co do standartowych ustawień widać tez to na każdym teście dpreview - zdjęcia z canonów są zawsze ostrzejsze. Po prostu suwaki wyastrzania muszą być inaczej ustawione w obu "systemach" C i N.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja nic nie obrabiałem.
    Skleiłem oryginały dostępne na tej stronie malując maskę przeźroczystości i wycinając 900x600px. Zapisałem w maks jakości.

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, to raczej do autorów zdjęć. Jest to o tyle dziwne, że po obśmianiu zdjęć Kena porównujących D3 z 5D teraz kolejny test jest niedobry. A to już trąci brakiem obiektywizmu.

Ds mnie obchodzi tyle co d3, czyli wcale. Po prostu po jękach snowboardera chciałem sprawdzić jak to wygląda w porównaniu obok siebie. I jak by mi zależało na rozdzielczości i jakości, to bym nie miał wcale dylematu, bo smark jest po prostu z innej ligi.

P.S> Bahrd, to co podlinkowałeś jest wywoływane ACR sądząc z opisu. I jest jeszcze lepsze od tego co pokazałem.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    ja nic nie obrabiałem.
    Skleiłem oryginały dostępne na tej stronie malując...
    No wlasnie... ale pedzlem, to Ty prosto nie umiesz w PS'ie pracowac

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Ds mnie obchodzi tyle co d3, czyli wcale. Po prostu po jękach snowboardera chciałem sprawdzić jak to wygląda w porównaniu obok siebie.
    Gdybys mial choc odrobine wiecej inteligencji i dobrej woli,
    to bys sobie oszczedzil kasliwe uwagi i wiedzialbys doskonale o co mi chodzi...

Ostatni link:
    http://forum.getdpi.com/forum/showth...p?t=188&page=2

to dyskusja facetow, z ktorych wielu ma bardzo podobny zestaw do mojego
    i ogolne odczucie jest identyczne - nie warto upgrade'owac do 1Ds MkIII
    nie tylko z 1Ds MkII, ale i nawet z 5D.
    Przyklad Nikona D3 nigdy nie byl tu wspomniany jako konkurencja
    do Canona 1Ds MkIII, lecz jako przyklad postepu w fotografii cyfrowej.
    Canon 1Ds MkIII jest przykladem "minimalnego" postepu, zdecydowanie
    za malego jak na naklad srodkow i czasu. Ale ile razy mozna pisac to samo...
    Zaden z dyskutantow poza mna nie byl/ nie jest na serio zainteresowany
    tym modelem, wiec nie szkoda wam czasu?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    (....)
    A tu się mylisz i to nie wiesz nawet jak bardzo.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No to zwracam honor. Tak mi sie wydawalo.

Wracajac do tego linku, jest tam wiele ciekawych opinii autora tego testu.
    O silnym antyaliasowym filtrze np:

I think it is generally accepted that the higher resolution a sensor is, the more likely it is to show moire in high-frequency detail. My only theory is their group of beta testers did complain about moire and Canon had to do something to fix it. The 1Ds2 and now the 3 made huge strides into the fashion catalog industry where I suspect Canon placed more than a few of their beta cameras... As we know, fabric rules the day in fashion (and weddings and any other event with people in it), and fabric is also a common generator of moire in digital sensors since its weave pattern often falls into the high-frequency detail category...

So in a nutshell, if you want the 1Ds3 for your landscape work, you're gonna have to learn to sharpen both heavily and well to make the most of its files.

O slabej ostrosci zdjec z 1Ds MkIII

the 1Ds3 needs a *LOT* more sharpening applied to get to a sharp-looking file than the other cameras, whatever the reason.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Spróbuję krótko naświetlić skalę problemów, jakie musiał pokonać Canon projektując Mk III:
    • wzrost liczby pikseli pociąga za sobą nie tylko wzrost szumów, ale także wzrost zapotrzebowania na moc obliczeniową, pamięć - stąd większy pobór mocy, większe ciepło wydzielane przez elektronikę i - koło się zamyka - większe szumy termiczne. D!G¡C IV - ma mieć właśnie 2x większą moc obliczeniową i 2x mniejszy pobór mocy niż obecna wersja...
    • ani - jak się naocznie przekonujemy - jakość, ani trudność w implementacji nie rosną liniowo z liczbą pikseli (ta pierwsza rośnie wolniej, ta druga zwykle szybciej), toteż wcale nie łatwo przeskoczyć o "te parę mpx" jakby się chciało. Jest to typowy objaw nasycenia z zakresie danej technologii - do rewolucyjnej zmiany potrzebny jest nowy pomysł (np. nowa matryca bez filtra RGRB)
    • od kilku lat na rynku są lustrzanki FF z 12mpx. Normalne, że Nikon i inni rozebrali je do cna w dniu premiery - stąd mogli uczyć się na błędach Canona (taki już pie... los pioniera - bo łatwiej innym poprawić niż wymyślić od nowa).

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No to zwracam honor. Tak mi sie wydawalo.

So in a nutshell, if you want the 1Ds3 for your landscape work, you're gonna have to learn to sharpen both heavily and well to make the most of its files.

The 1Ds3 needs a *LOT* more sharpening applied to get to a sharp-looking file than the other cameras, whatever the reason.
    Myślę, że to kwestia gotówki - honor nie ma tutaj nic do rzeczy
    Co do AA - trzeba się nauczyć żyć z koniecznością kompensowania jego wpływu (celowo nie piszę wyostrzaniem), tak jak drzewiej za naturalne przyjmowane istnienie negatywów.
    Taka po prostu natura matrycy i sztruksów
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 08-12-2007 o 01:36 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Spróbuję krótko naświetlić skalę problemów, jakie musiał pokonać Canon projektując Mk III:
    [LIST][*]wzrost liczby pikseli pociąga za sobą nie tylko wzrost szumów, ale także wzrost zapotrzebowania na moc obliczeniową, pamięć - stąd większy pobór mocy, większe ciepło wydzielane przez elektronikę i - koło się zamyka - większe szumy termiczne. D!GĄC IV - ma mieć właśnie 2x większą moc obliczeniową i 2x mniejszy pobór mocy niż obecna wersja...
    Dzieki za fajny post. Masz z pewnoscia racje, ale np jesli chodzi o ta
    moc obliczeniowa - 1Ds MkIII robi 5 ramek na sekunde - to wymaga jakichs
    niezlych powerow - czy nie lepiej bylo skupic sie na lepszym obrazie
    przy np 3 ramkach na sekunde? Albo jeszcze w nawiazaniu do
    oszczedzania na tanich elementach jak LCD - dlaczego nie zwiekszyli
    bufora - przeciez pamiec jest tania jak barszcz?
    Co nam da DIGIC IV - ze bedziemy miec 6-7 ramek na sekunde, czy
    tez wlasnie Canon bedzie w stanie uzyc o wiele bardziej skomplikowanych
    algorytmow obslugi obrazu? Chcialbym, zeby tak bylo...
    Na wiele pytan moim zdaniem znajdziemy odpowiedz juz niebawem -
    po pierwsze okaze sie, czym naprawde jest 5D II. Po drugie, jesli Nikon
    pokaze D3x, w ktorym mniejszy nacisk bedzie polozony na high ISO,
    a wiekszy na rozdzielczosc i ostrosc, to sie wiele moze wydarzyc ;-)

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Co do AA - trzeba się nauczyć żyć z koniecznością kompensowania jego wpływu (celowo nie piszę wyostrzaniem), tak jak drzewiej za naturalne przyjmowane istnienie negatywów.
    Taka po prostu natura matrycy i sztruksów
    No niestety 5D nas tutaj troche rozleniwil
    Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 08-12-2007 o 01:58 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gdybys mial choc odrobine wiecej inteligencji i dobrej woli,
    to bys sobie oszczedzil kasliwe uwagi i wiedzialbys doskonale o co mi chodzi...
    snowborder, być może kąśliwe, ale opisujące sytuację dość dobrze. Nie ja zresztą jeden zauważyłem ten charakterystyczny ton. Natomiast co do twoich uwag o inteligencji, to już niestety było nie tyle kąśliwe co niemiłe. Ja sobie daruję osobiste wycieczki skupiając się na twoich wypowiedziach. Choć oczywiście z nich również można wyrabiać sobie pogląd.

to dyskusja facetow, z ktorych wielu ma bardzo podobny zestaw do mojego
    i ogolne odczucie jest identyczne - nie warto upgrade'owac do 1Ds MkIII
    nie tylko z 1Ds MkII, ale i nawet z 5D.
    oznacza to ni mniej ni więcej, i tylko że posiadając 5d nie potrzebują tej dodatkowej rozdzielczości. Bo w jaki sposób oceniać "opłacalność" takiej wymiany? Albo musisz albo nie. Ten sprzęt to raczej nie zabawka. A w kontekście średniego formatu o którym od czasu do czasu wspominasz, to już zupełnie nie kumam.
    Przyklad Nikona D3 nigdy nie byl tu wspomniany jako konkurencja
    do Canona 1Ds MkIII, lecz jako przyklad postepu w fotografii cyfrowej.
    Canon 1Ds MkIII jest przykladem "minimalnego" postepu, zdecydowanie
    za malego jak na naklad srodkow i czasu.
    szkoda tylko, że nie zauważyłeś, że d3 pod względem rozdzielczości o której tyle pisałeś jest daleko za murzynami. Szumy - o tak, ale poza tym nie podskoczy. Czymże więc był ten wspaniały skok naprzód? W 90% dogonieniem konkurencji, a jak widać pod pewnymi względami są w połowie drogi do Canona. Przynajmniej na razie i na tym wolę bazować a nie na domysłach co będzie za dwa lata.

no to po cholerę dałeś ten wątek tutaj? Mam nadzieję, ze dla dyskusji - i dostałeś opinie i sample. Inne powody narzucają się mocno, ale ich nie wymienię, bo nie chcę być nieuprzejmy, a już na pewno nie chcę się przegadywać.

Najbardziej znamienne jest dla mnie to, ze najpierw piszesz w tonie rozpaczy o rozdzielczości smarka, a następnie kiedy widać gołym okiem jego potęgę, pomijasz to bez komentarza, uderzając w wątki personalne. Kurde, snowboarder, o co ci się rozchodzi tak naprawdę? Są porównania d3 z 5d i widać, że to puszki bardzo zbliżone. Skoro d3 wygląda jak wygląda w porównaniu ze smarkiem, to czego więcej chcesz
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Są porównania d3 z 5d i widać, że to puszki bardzo zbliżone. Skoro d3 wygląda jak wygląda w porównaniu ze smarkiem, to czego więcej chcesz
    Tego co wszyscy - puszki, o której będzie można (w momencie zakupu przynajmniej ) myśleć, że to ostatnia, którą chcemy...

Zgadzam się też, że niepotrzebnie pojawiły się takie negatywne emocje - bo, co prawda, dzieci o tej porze, o której piszemy faktycznie zwykle już śpią, ale potem, na drugi dzień wstają i czytają!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 28 z 66 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów