D2X ma matryce w jedynym slusznym "rozmiarze przyszlosci" DX i odpowiedniej do tego wielkosci lustro.
1Ds ma lustro rozmiarow pelnoklatkowych i jako takie bedzie ono zawadzac o "dupe", ktora Canon z premedytacja przyprawil sloikom EF-S, zaslaniajac sie jakims tam belkotem o przyblizeniu tylnej soczewki do matrycy, mniejszej telecentrycznosi i lepszej jakosci obrazowania (co widzimy chyba na przykladzie 17-85 i 18-55![]()
![]()
)
producenci niezalezni nie bawia sie w takie bzdury (choc w sumie mogliby) i robia szkla cropowe w normalnym mocowaniu EF. ot, chocby taka Tokina 12-24 bywa uzywana w kliszakach (przy ogniskowych > 19mm co prawda)
przepraszm akustyk ale co mają moje rozwazania o programowym cropie do Twojej odpowiedzi![]()
mi chodzi o elektroniczne wykadrowanie pełnej klatki na np. cropa 2x do tele i tu zadne lustra nic do tego nie mają.
W d2x jest taki bajer i z cropa 1.5x (12mpx) mozesz zrobic 2x (6.7mpx) na poziomie puszki oczywisciea nie w PS
byla mowa o wykorzystaniu EF-S w 1Ds. co zdaje sie nie mialoby innego uzasadnienia (mocno zreszta naciaganego) jak taki tryb kadrowania, niekoniecznie juz programowego.
a jesli chodzi o kadrowanie czysto programowe, to oczywiscie inna bajka. polaczylem w myslach kilka postow na raz - sorki!
Wypadałoby żeby najlepszy aparat w stajni miał swój oddzielny wątek dlatego daję tu linki do opisów tego sprzętu. Jest jeszcze stosunkowo mało informacji o tym body ale proponuję żeby je wszystkie zbierać tutaj. Być może pojawią się też niedługo użytkownicy tego sprzętu.
Linki do informacji:
dpreview
robgalbraith.com
Canon - USA
imaging-resource
i jeszcze u nas:
fotopolis
optyczne
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-09-2007 o 02:03
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
e, bez przesady, ja znam osobiście conajmniej 2 osoby które chcą kupić![]()
Chcialbym to i ja kupic, tylko za co![]()