Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Walizka na sprzęt

MADNESS
    Guest

Domyślnie Walizka na sprzęt

Nie wiem czy ten temat mogę tu umieścić, ale jeśli nie niech moderator go przeniesie do odpowiedniego działu.

Chciałbym nabyć walizkę aluminiową na swój sprzęt liczę na pomoc w wyborze. Dodam, że mieszkam w USA, więc walizkę chciałbym nabyć w jednym ze sklepów internetowych.

Oto mój sprzęt, który bym chciał w niej umieścić:

Canon 20D + kit
    Canon 70-200 4L + Hood
    Tamron 28-75 2,8
    Kenko Teleplus PRO 300AF 1,4x
    Sigma 8mm F4 EX

Będe wdzięczny za wszelkie linki do konkretnych modeli w sklepach.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

A moze pelican'a? Niby plastik, ale...

Sa duzo lzejsze od aluminiowych... Do srodka albo tradycyjny wklad z przegrodkami na rzep, gabka albo bardzo elegancka torba... No i wybor rozmiarow ogromny... Mnie aluminiowe odstraszaja masa i tanie nie sa... Pelicany sa duzo popularniejsze z tego co widze na ulicach...

B&H ma tego troche na swojej stronie... Jak jestes z NY albo okolic to mozesz tez wycieczke osobista brac pod uwage... Jak juz wybierzesz to poszukasz sobie gdzies tanio z uzyciem na przyklad http://resellerratings.com/
    ...

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Tez polecam Pelicana. Zbudowane sa tak ze moglby czolg po nich przejechac. Bardzo wytrzymale. Do tego szczelne. Aluminiowa wg mnie odpada - blyszczy sie i przyciaga wzrok. Pelican jest bardziej neutralny a rownie wysokiej jakosci.

MADNESS
    Guest

Domyślnie

Może konkretne modele z linkami będę wdzięczny. Oferta Pelikana jest spora wolałbym abyście to wy jako fachowcy wybrali mi jakiś konkretny model, do którego to wszystko zmieszczę.
    Preferuje gąbkę od rzepów.

Miasto
    USA

Domyślnie

Ja akurat rozmiarowo sie zastanawiam nad 1450 albo 1550. Lepiej miec minimum luzu jak potem plakac na brak miejsca. Sa dosyc grube, ale body wchodzi "pionowo", wiec mozna je nosic z przypietym obiektywem.

http://www.casesbypelican.com/app-1450.htm
    http://pelican-case.com/1450.html
    http://www.caseclub.com/pelican.htm

Poszczegolne modele sa w sumie identyczne od najmniejszych do najwiekszych Musisz dobrac sobie odpowiedni rozmiar w/g upodobania. Ciezko tak konkretnie powiedziec po obrazkach albo "na dwa body i dwa obiektywy", bo czasami dochodzi wiecej osprzetu jak samego sprzetu Kazdy ma rozne preferencje i to co akurat potrzebuje.

Wybierz model a potem szukaj tanio po sklepach... naprzyklad z uzyciem resellerratings.com

[ Dodano: 2005-03-28, 14:33 ]
    Aluminiowe to w sumie takie zwykle walizki.

Pelicany sa lzesze, tansze ze 3 razy, czarne nie przyciagaja wzroku i sa szczelne tak ze mozesz go wyrzucic do wody i tydzien tam moze plywac (a pare kilogramow w nich spokojnie plywa)... O deszczu to nawet nie ma co wspominac
    ...

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Jakieś aluminiowe walizki są na Allegro - zobacz!!
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Miasto
    USA

Domyślnie

Z allegro do USA? Eeeech... Juz lepiej na e-bay'u. Taniej przesylka i lepsze ceny...
    ...

MADNESS
    Guest

Domyślnie

Ok. wstępnie wybrałem Pelican Case 1450 myślę, że się zmieszczę w niej no, bo nie chce też nosić szafy.

Zadam wam tylko jeszcze jedno pytanie (wiem, że może wam się wydać śmieszne, ale ja nigdy nie spotkałem się z tymi walizkami z gąbką).
    Otóż jak to wygląda jak oni mi dostarczą taką walizkę to ona jest cała wypełniona gąbką i ja sobie sam wycinam kształty, które mnie interesują?? (jeśli tak to napiszcie jak to zrobić, aby to jakoś sensownie wyglądało)

Jeśli jest inaczej napiszcie coś szerzej o tym

Wielkie dzięki za pomoc

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Dokladnie tak to wyglada - na spodzie masz plaster gabki grubosci ok 1cm potem gruby blok gabki ponacinany w male "kwadraty", i na wierzchu plaster gabki grubosci ok 2cm pod pokrywa.

Potrzebujesz ostry skalpel zeby powycinac tyle tych "kwardatow" ile chcesz aby zmiescic tam sprzet. Pamietaj tylko zeby dobrze pomierzyc sprzet i zawsze dodac przynajmniej 2cm z kazdej strony - inaczej mozesz miec klopoty zeby zamknac walizke. Odstep miedzy elementami w walizce tez musi byc minimum 3-4cm czyli okolo 2 "kwadraty"

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: Walizka na sprzęt

Cytat Zamieszczone przez MADNESS
    Chciałbym nabyć walizkę aluminiową na swój sprzęt liczę na pomoc w wyborze.
    Oglądnij sobie tutaj
    Na pewno dostępne są też w USA :wink:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów