Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: CANON 10D plus szkło canon 24-105 f/4 IS USM

pawelp82
    Guest

Domyślnie CANON 10D plus szkło canon 24-105 f/4 IS USM

Witam, mam body canona 10d, zastanawiam się czy kupić do niego szkło canona 24-105 f/4 is usm czy może zainwestować w nowe body i kupić jakiś odpowiednik tamrona.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

10D fajne jest. czy kupilbym 24-105 do cropa to inne pytanie, ale poki Ci body sluzy to bym go nie wymienial. jak przyjdzie do robienia migawki i/lub spustu, to bym sie zastanawial nad nowa puszka
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Nie znajdziesz u Tamrona odpowiednika tego obiektywu (z USM, IS i czerwonym paskiem ).

Więc najpierw odpowiedz sobie na pytanie : Czego brakuje Ci w 10D, co dostaniesz w innej puszce ? - Szybkość, wyższa rozdzielczość matrycy, niższe szumy na wysokich ISO ?

Będąc także posiadaczem 10D, priorytetem jest dla mnie budowa szklarni. Puszka musi poczekać. Jeśli już zdecyduję się na zmianę, to będzie to 5D.
    Chyba, że moja wysłużona "dziesiątka" padnie wcześniej - wtedy będę się zastanawiał.

Nie bez znaczenia jest też fakt, że używane korpusy mocno tracą na wartości (10D sprzedasz dzisiaj za trochę ponad 1000 zł), a dobre szkła trzymają cenę.
    Sukcesywnie zamieniając wcześniej posiadane szkła na lepsze, nie straciłem na tych starych ani złotóweczki, a niekiedy nawet sporo zyskałem.
    Sztuka polega na kupieniu szkła tam, gdzie jest ono najtańsze.
    Z korpusami ta sztuka się nie uda.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

24-105 to bradzo fajne szkiełko ale mnie średnio pasuje do cropa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów