Fotografowalem niedawno koncert w filharmonii i zupelnie nie zwrocilem uwagi na halas jaki robi klapiace lustro w mojej 20d. Za to pozniej zwrocono mi uwage... Wiec jaka jest na to rada - cyfrowy gluptaczek? nie ma innego sposobu wytlumiania?
Fotografowalem niedawno koncert w filharmonii i zupelnie nie zwrocilem uwagi na halas jaki robi klapiace lustro w mojej 20d. Za to pozniej zwrocono mi uwage... Wiec jaka jest na to rada - cyfrowy gluptaczek? nie ma innego sposobu wytlumiania?
W 20d to chyba tylko wstępne podniesienie lustra.
Albo 1d mark III![]()
Ślubna
No i niestety N.
Wyciszyc 20tke? Pewnie jakos mozna, ale czy da sie tym fotografowac?
Cichsze, a przynajmniej nie wydaja tak dokuczliwego dzwieku jak 20D, wspomniany 1D MkIII i starsze MkII (zdjecia pojedyncze, nie serie) oraz dziadek 10D i w miare cichy 5D.
Ale pewnie body nie zmienisz dla kilku klat.
Malo kto pozwala fotografowac koncerty muzyki powaznej. Jesli juz, to ustal wczesniej z ogranizatorem (moze to byc trudne, skad mozesz fotografowac, w jakich momentach i najlepiej uzbroic sie w dlugie szklo.
Bedac dyskretnym, w miare daleko, nie fotografuj w momentach ciszy, nie bedziesz irytowal sluchaczy i kocertmistrzow.
Jesli masz taka mozliwosc, pozostaja jeszcze proby generalne, gdzie czesto artysci przychodza juz w smokingach i garniakach. Nie sa wtedy tacy drazliwi![]()
::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::
Artysci sie zmieniali a umowa zobowiazala mnie do sfotografowania wszystkich. Mysle, ze w ekstremalnych pianissimo possibile i szczegolnie ciekawych czy kluczowych momentach warto miec jakis cichy apatat... Canon seria G?
A może jakiś rangefinder? Leica? Tam (podobno) nie ma lustra, więc nie ma co się podnosić. Tylko ta cena :-/
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
M4, M6, M7 nadaje sie idealnie. Tylko, ze szkla koncza sie na 135 mm.
Gdy fotografowalem w jednej z zachodnich oper, moja M6, nikt mnie nie gonil, a siedzialem w lozy przy wejsciu, ktorym wchodzili smetni panowie, by pogonic wszystkich z blyskajacymi "syfrakami", glownie amatorskimi zabawkami
Nikt nie robil problemow, gdy sie nie blyskalo i nie robilo zamieszania.
::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::
bo ono chyba najgłośniej klapie gdy jest podniesione do góry czyli uderza o górną ramkę... wiec moze tam jakąs gabeczkę cieniutka podkleić albo coś co wytłumi uderzenie bo po opadnięciu to tam chyba nic na ten "bolczyk" nie da się zamontowac... ale myśle ze próby coś ci pomoga... a wiec działaj..
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
Jest już nieco tańsza "rada" na głośną migawkę. 40D ma mieć "silent mode". Ciekawe jak się sprawdzi w praktyce?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kupić trzydziestkę analogową - najcichsze lustrzane ustrojstwo!
ps.:
sorry, nie mogłem się powstrzymać przed zareklamowaniem tego kliszaka...
;-)