Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 5d+17-40l+24-70l+uv

Domyślnie 5d+17-40l+24-70l+uv

Do tej pory obywalem sie bez filtrow ale po ostatniej imprezie kiedy zobaczylem zapluta przednia soczewke postanowilem zabezpieczyc obiektyw.
    A wiec pytanie... Jak mocno winietuja wymienione w tytule obiektywy z filtrami w standardowej oprawie, mile widziany jakis sampel na pelnej dziurze.
    Nie jestem winietofobem i nawt czasem specjalnie robie jakis szwindel zeby winieta sie pojawila ale chcialbym wiedziec przed zakupem jak bardzo to widac.

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

yyy.... wogole nie winietuja?
    mam 10-20 i przy filtrach cokina wylazi kila przy 10-12mm, a tak jest spokoj; ergo, przy 17mm w twoim szkle wogole nie powinno nic byc.
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Conik pyta o winietę w zestawie z 5D, a Ty chyba mówisz o zestawie z 20D. Przynajmniej tak można to odebrać patrząc na stopkę.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

zwyklej grubosci nakrecany filtr UV (na przykladzie UV Hoya SHMC) nie powinien winietowac przy kacie widzenia obiektywu 19 mm. ponizej - nie wiem.
    uzywam w cropowej Tokinie 12-24 grubego polara Vitacon (chyba z 7 mm grubosci) i przy najszerszej ogniskowej i padajacym z boku swietle potrafi "wejsc" w rogi. od ogniskowej 13 mm nie jest to juz problem.

winietowanie filtrow nie zalezy od ogniskowej a od kata widzenia. i jesli chodzi o 17-40 to jest mozliwosc, ze przy 17 mm zwyklej grubosci filtr UV bedzie winietowal. pytanie kluczowe moim zdaniem: czy te 17mm jest Ci czesto potrzebne w sytuacjach zdjeciowych, w ktorych potrzebujesz UV bo jesli nie, to niespecjalnie widze potrzebe, zeby sie nad tym modlic no chyba ze roznica miedzy zwyklej grubosci UV a slimem byla 20 zl

co do 24-70 - co wrzucisz bedzie dobrze
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie winietuje - nie robiłem jakiś specjalnych testów ale na zdjęciach jest w OK , u mnie dopiero na 17-40 L winietuje polar - slim + uv
    5d + L plecak

Coś już napisał
    Miasto
    Bielsko-Biala

Domyślnie

Lekko przy 17mm z HOYA HMC SUPER, jeżeli chodzi o 24-70 nie winietuje, jakiś czas temu pozbyłem się 24-105 właśnie z tego powodu.

Domyślnie

Witam.
    Zeby nie zakladac nowego tematu - napisze w tym bo to pokrewny temacik.

Mam pytanko: potrzebuje polara do Canona 5d + 17-40 - do ktorego jednoczesnie da sie zalozyc holder szerokokatny Cokin P - i nie bedzie zbyt duzej winiety na szerokim koncu ?
    Bo podobno polary Cokina do systemu P sa nienajlepsze.

W gre wchodza polary B&W lub Hoya.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelxx Zobacz posta
    Witam.
    Zeby nie zakladac nowego tematu - napisze w tym bo to pokrewny temacik.

Mam pytanko: potrzebuje polara do Canona 5d + 17-40 - do ktorego jednoczesnie da sie zalozyc holder szerokokatny Cokin P - i nie bedzie zbyt duzej winiety na szerokim koncu ?
    Bo podobno polary Cokina do systemu P sa nienajlepsze.

W gre wchodza polary B&W lub Hoya.
    jesli juz musisz uzywac na raz polara i polowek... kup dobrego polara a uchwyt z zalozonymi filtrami trzymaj w rece. albo nawet pojedynczy filtr

jak zalozysz filtr oprawkowy + pierscien Cokin + holder, to uzyteczne, niewinietujace ogniskowe zaczna sie od 24mm. to calkiem niezle jak do krajobrazu, ale domyslam sie, ze nie o to Ci w tym wszystkim chodzi
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Conik Zobacz posta
    Do tej pory obywalem sie bez filtrow ale po ostatniej imprezie kiedy zobaczylem zapluta przednia soczewke postanowilem zabezpieczyc obiektyw.
    A wiec pytanie... Jak mocno winietuja wymienione w tytule obiektywy z filtrami w standardowej oprawie, mile widziany jakis sampel na pelnej dziurze.
    Nie jestem winietofobem i nawt czasem specjalnie robie jakis szwindel zeby winieta sie pojawila ale chcialbym wiedziec przed zakupem jak bardzo to widac.
    Przy normalnym filtrze UV ( typowo ok. 6 mm szerokości) i 5d na 17 mm będziesz miał winietę , przy slim ( typowo ok. 4 mm szerokości) już nie .
    Na 24 mm przy normalnym UV nie będzie winiety .

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Posiadam 5D+24-70L i na nim nakręcony filtr hoya superHMC. Winiety nie zauważyłem. Mogę sprawdzić na 17-40 ale to w poniedziałek bo kolega opuścił miasto na weekend

Uprawnienia umieszczania postów