Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
ABC to oczywiste.
Tyle, że muszę jeszcze doczytać co wybrać (jakie firmy - dobra stosunek jakość/cena) i gdzie to kupić, żeby dobrze doradzili i znali się na rzeczy.
To jak sie wkrecisz w jakies srodowisko nurkowe, to Ci doradza, podpowiedza.
Generlanie sensowne ABC (maska/fajka/buty/pletwy) to jakies 300PLN. W PL centra nurkowe/szkoleniowe czesto tego nie maja na wyposazeniu, i kaza przed kursem se kupic.

Zastanawiam się czy do wyposażenia ABC lepiej płetwy kaloszowe czy od razu paskowe.
Paskowe z butami. W zimnych wodach bez butow sie nie da, a w cieplych zawsze lepiej stanac na koralowca/jezowca w paskowych z butami ;-)
Kaloszowe sa OK, jesli zamierzasz wylacznie snorklowac w cieplych wodach.

W kwestii komputera to na razie jestem ciemny jeśli chodzi o korzystanie z tego i koszty
Koszt ~1000PLN w tej chwili za to czego potrzebujesz. Korzystanie jest znacznie prostsze niz tabelek nurkowych ;-) A wszystkiego za Ciebie takie ustrojstwo pilnuje. Piszczy jak musisz sie wynurzyc, piszczy jak sie wynurzasz za szybko etc.

Z pianką to również oczywiste. Co prawda te z których korzystaliśmy były czyste tj. nie śmierdziały itd. Szczerze, to zastanawiałem się nad sikaniem, starałem się jednak zawsze przed założeniem pianki załatwić potrzebę.
Nurkowie dziela sie na tych co sikaja w pianki i tych co sie do tego nie przyznaja :P

Chcę dodatkowo kupić książkę: 'Nurkowanie bez strachu'. Czytałeś? Polecasz?
Nie znam.

W sumie to muszę się przyznać, że jestem z niej dumy. Dała radę mimo, że wszyscy ją wypiali jak mówiła, że jedzie nurkować; bo do tej pory nawet nie umiała pływać.
:-)
A moja dla odmiany chodzila na zajecia bezdechowe. Przeplynela na jednym oddechu 3 baseny, a na siedzaco wstzymala oddech na 3 minuty ;-)

Jakbys cos jeszcze chcial wiedziec, to pisz na priv, bo nas zaraz pogonia za total oftop'a ;-)

Marcin