Jak wyżej...![]()
![]()
![]()
Kumpel mnie napastuje abym mu zrobil fotki jego psa na takiej imprezie. Zupelnie nie mam pomyslu jak to zrobic, na co uwazac (oprocz ostrych klow uczestnikow), jak ustawic aparat?
Jak wyżej...![]()
![]()
![]()
Kumpel mnie napastuje abym mu zrobil fotki jego psa na takiej imprezie. Zupelnie nie mam pomyslu jak to zrobic, na co uwazac (oprocz ostrych klow uczestnikow), jak ustawic aparat?
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
Z góry przepraszam za pytanie OT.Zamieszczone przez krecio
A kiedy i gdzie będzie ta wystawa?
10 kwietnia na Torwarze.![]()
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
krecio, kiedyś wkleiła link do własnych porat focenia kotów http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t...sc&start=0
moze tez sie nada, nie wiem.
Oooo![]()
![]()
Dzieki, Tomek. Niby tez zwierzeta![]()
Tylko co bedzie jak psiaki sie zorientuja, ze sa pstrykane wg. "kociej metody"![]()
pozdr.
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
... no to możesz mieć problemyproponuję poduszkę wsadzić w spodnie
![]()
![]()
pozdrawiam
Poduszka moze nie pomoc... Tam beda takie troche wieksze, co za jednym zamachem potrafia sobie z tym (tą) poradzic![]()
![]()
![]()
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
Witam!
Przede wszystkim musisz robić zdjęcia tak, żeby nie "dekoncentrować" psów i właścicieli, Pies w ringu jest najważniejszy a wystawa nie służy gapiom, więc staraj się jak najmniej "rzucać się" w oczy i absolutnie nie możesz swoim zachowaniem prowokować psa, lub co czasem gorsze właściciela, to jest to ważne, tak dla psa jak i jego wyniku. Wystawcy przyjeżdżają na wystawy czasami setki kilometrów, więc jeśli gorszy wynik "spowodowany" miałby być przez fotografa, awantura gotowa, zwłaszcza, że nie można powtórzyć "występu". Jeśli piszesz o wystawie na Torwarze, to będzie to prawdopodobnie wystawa międzynarodowa, więc prestiż i nerwowość większa. Jak fotografować? Proponuję przed wystawą zajrzeć do katalogu i zorientować się w jakiej grupie pies będzie startował i z jakim numerem. Katalog powinien mieć Twój kumpel, a jesli nie, można je kupić przy wejściu. To pozwoli Ci zorientować się kiedy mniej więcej pies będzie w ringu. Potem podejdź do sektora, w którym będzie wystawiany pies kumpla i przyjrzyj się w jaki sposób się to odbywa. Każda rasa oceniana jest wg różnych kryteriów, więc jesli jest to owczarek niemiecki to będzie to wyglądało inaczej niż np. w przypadku chow-chow'a. Wszystkie psy w tej samej rasie są oceniane przez sędziego wg przyjętego przez niego schematu, więc nie ma niebezpieczeństwa, że sędzia Cię zaskoczy. Gorzej z psami
Jeśli pies kumpla jest psem młodym, lub startuje w wystawie po raz pierwszy, masz czas, napewno nie będzie startował jako pierwszy, chyba że jest niewielka ilość psów z danej rasy. Ale na tego typu wystawie, gdzie startuje kilka tysięcy psów musiała by to być faktycznie bardzo rzadka rasa. Więc po prostu rzuć okiem jak się to odbywa, zajmij pozycję i...
Canon 1D Mark II, Canon 350D, 16-35mm f/2.8 L USM,24-70/2.8 L USM, 50mm/1.8 MkII, Sigma 70-200mm EX APO HSM f/2.8,Canon 70-200 L IS USM, Canon Speedlight 550 EX, 6 x Sandisk Ultra II 1 GB, Filtry Heliopan MRC UV, B&W CirPol MRC, Hitech ND, Tobacco, Tamrac 12 Pro i parę innych. I pewnie już czas popchnąć 350D i kupić pełną klatkę. Hmmm...5D?
Dzieki Yogo65![]()
![]()
![]()
pozdr.
krecio
5D + 5D Mk III![]()
![]()
![]()
Rozumiem, że kolega nie byłby zadowolony :wink: ale dla mnie osobiście dużo ciekawsza od samych psów byłaby "otoczka" wystawy - reakcje właścicieli itp. Jednym słowem, typowy reportaż, a nie zdjęcia typu Animals.Zamieszczone przez krecio