Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: 30D / 40D + jakie szklo?

adus
    Guest

Domyślnie Help?!? d40 jakie szklo?

Witam wszystkich!
    Musze bardzo szybko kupic aparat. Generalnie zdecydowalam sie na Canona D40. Mam tylko problem przy wyborze szkla. Po wszystkich lekturach jakie przeczytalam ciagle nic wiem jakie szklo wybrac, co wiecej wogle nie mam juz koncepcji. Z kalkulacji czysto finansowych doszlam do zestawu:
    canon d40 + obiektyw EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM (kit) + dodatkowo canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Po zwrocie 900 zl od canona za zestaw ten zaplace okolo 3900 zl.
    Czy sa to dobre obiektywy? Czy lepiej wziasc obiektyw innej firmy jak sigma czy tamron? Co daja w rzeczywistości silniki ultradzwiekowe (czy jakos tak) w obiektywach? Czy warto kierowac sie przy zakupie ich obecnoscia w obiektywie? Czy tamrony i sigmy maja takie silniki? Pomocy!?! (mile widziane sugestie jaki zestaw nalezay wziac).
    Aparatem tym mam robic reportaze z imprez sportowych, czyli z bliska fotografowac ludzi oraz na wodzie fotografowac jachty z wiekszej odleglosci.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ma takiego aparatu jak d40.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

proponuje nikkora 200-400 f/4

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam!
    D40? Chyba 40D... Wszystkiego o obiektywach dowiesz się z testów na optyczne.pl
    Canon jest znany z tego, że nie oferuje wysokiej klasy obiektywu w zestawie z aparatem. Na forum jest całe mnóstwo wypowiedzi na jego temat...
    Spróbuj użyć wyszukiwarki. Tylko patrzeć jak któryś z moderatorów odda serię z linków i zamknie wątek.
    C-F-K - forever

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Nie ma takiego aparatu jak d40.
    A Nikon? Jeżeli jesteś już taki dociekliwy ;-)

adus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adus Zobacz posta
    Witam wszystkich!
    Musze bardzo szybko kupic aparat. Generalnie zdecydowalam sie na Canona 40d. Mam tylko problem przy wyborze szkla. Po wszystkich lekturach jakie przeczytalam ciagle nic wiem jakie szklo wybrac, co wiecej wogle nie mam juz koncepcji. Z kalkulacji czysto finansowych doszlam do zestawu:
    canon 40d + obiektyw EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM (kit) + dodatkowo canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Po zwrocie 900 zl od canona za zestaw ten zaplace okolo 3900 zl.
    Czy sa to dobre obiektywy? Czy lepiej wziasc obiektyw innej firmy jak sigma czy tamron? Co daja w rzeczywistości silniki ultradzwiekowe (czy jakos tak) w obiektywach? Czy warto kierowac sie przy zakupie ich obecnoscia w obiektywie? Czy tamrony i sigmy maja takie silniki? Pomocy!?! (mile widziane sugestie jaki zestaw nalezay wziac).
    Aparatem tym mam robic reportaze z imprez sportowych, czyli z bliska fotografowac ludzi oraz na wodzie fotografowac jachty z wiekszej odleglosci.
    canon 40d oczywisci :-?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    do Mellan:
    napisales ze canon nie oferuje dobrych obiektywow w zestawach.
    Obiektyw z tego zestawu niby sam kosztuje okolo 1900 zl. Nie jest to dobry obiektyw?
    Ostatnio edytowane przez adus ; 21-06-2008 o 15:23 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jachty 70-300 IS SUM z powodzeniem - świetny obiektyw.

Cześć Sigm ma silniki ultradźwiekowe - te oznaczone są symbolem HSM. Tamron niestety nie dorobił się takowych (a wielka szkoda!)

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Obiektyw z tego zestawu niby sam kosztuje okolo 1900 zl. Nie jest to dobry obiektyw?
    Gdzie Cię chcą tak orżnąć?
    http://www.ceneo.pl/4772

Na pierwszym miejscu pod względem ceny jest gościu z mojego miasta, osobiście polecam.

Co do obiektywów - wszystko zależy czy będziesz robiła zdjęcia obiektów w szybszym ruchu - jeśli tak - IS nie przyda Ci się tak bardzo jak światło i wtedy patrzyłbym np. na Tamrona 17-50/2.8 czy Canona 70-200/2.8L. Jeśli zależy Ci na IS (wyeliminuje drżenie ręki) to ten Canon jest jak najbardziej okej na tej półce cenowej - tylko błagam - nie za 1900 zł :P
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

do Mellan:
    napisales ze canon nie oferuje dobrych obiektywow w zestawach.
    Wydaje mi się, że niezbyt. Aberracje chromatyczne w tym modelu to porażka, do tego duża dystorsja, winietowanie i kiepskie światełko.
    C-F-K - forever

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów