Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DigiFoto Zobacz posta
    Jak widać można zrobić 100% wizjer w cropie
    Ale w czym problem? W cropie jest dużo prościej zrobić 100% wizjer bo sumarycznie jest mniejszy.

Cytat Zamieszczone przez DigiFoto Zobacz posta
    nawet tify to to robi
    TIFF jest całkowicie bezużyteczny. Zawiera te same informacje co RAW, tylko jest wielokrotnie większy. Jedyne potencjalne zastosowanie, to takie, gdy ktoś chce robić w "RAW", ale nie dysponuje oprogramowaniem obsługującym RAW danego modelu aparatu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    TIFF jest całkowicie bezużyteczny. Zawiera te same informacje co RAW, tylko jest wielokrotnie większy. Jedyne potencjalne zastosowanie, to takie, gdy ktoś chce robić w "RAW", ale nie dysponuje oprogramowaniem obsługującym RAW danego modelu aparatu.
    Są zastosowania w których nie jest - medyczne etc.

No i TIFF niestety w ogólności nie zawiera tych samych informacji tylko nawet mniej. Innymi słowy, nie da się z TIFF-a w każdym przypadku odtworzyć RAW-a ze względu na procedurę "odmozaikowania".

Tak myślę, że skoro w RAW-ach jest JPG, to biorąc pod uwagę rozmiar TIFF-a, mogliby tam dołożyć RAW-a i nikt by nie zauważył
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Są zastosowania w których nie jest - medyczne etc.
    Nie chodzi o to, że TIFF jako taki jest bezużyteczny, tylko o TIFF bezpośrednio w aparacie. Z RAW można uzyskać TIFF...

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    No i TIFF niestety w ogólności nie zawiera tych samych informacji tylko nawet mniej. Innymi słowy, nie da się z TIFF-a w każdym przypadku odtworzyć RAW-a ze względu na procedurę "odmozaikowania".
    No tak, demozajkowanie - masz rację. Tyle tylko, że jest to operacja nie budząca większych kontrowersji. W RAW/TIFF chodzi głównie o zachowanie pełnej dynamiki matrycy i brak przestrzennej kompresji stratnej.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    No tak, demozajkowanie - masz rację. Tyle tylko, że jest to operacja nie budząca większych kontrowersji.
    Na 100% (i więcej!) już budzi - zobacz http://www.canon-board.info/showthre...&highlight=RAW
    Paulx - wybacz
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulx Zobacz posta
    nie,ale czeka na krok canona,ma przygotowanych kilka gadzetow,domysla sie,pozniej po premierze canona "lutuje" te calosc i pokazuje obrazki .....
    To może ja odpowiem . Projektowanie lustra to lata. I takie coś jest nierealne. Po prostu tak się zbiegło. Nie jest wykluczone, że Nikon mając gotowe prototypy wstrzymał ich premierę (do pokazu C) dla lepszego efektu ale nie jestem pewien czy o to im chodziło. Miałoby to wielki sens gdyby przynajmniej D300 pojawił się od razu w sklepach. Takie pokazanie czegoś bez możliwości kupienia jest błedęm marketingowym - traci się cały rozpęd. Ci co się zachłysnęli nowością i mieli ochotę przeskoczyć do systemu mieli czas na ochłonięcie i jest duże prawdopodobieństwo, że już focą 40D. Entuzjaści oczywiście poczekają. Dlatego mam wrażenie raczej, że te premiery Nikona to był akt desperacji. Po prostu zbyt dużo ludzi zaczęło uciekać do konkurencji i musieli coś z tym zrobić. Mimo że puszki nie były do końca gotowe to je pokazali żeby chociaż powstrzymać ten odpływ.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 10-09-2007 o 18:26
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów