Pewnie cos przeoczylem, ale moze mnie ktos uswiadomic czym bedzie 5d MKII a czym 7D? Moze sa juz jakies dane co te puchy beda mialy na pokladzie, bo moze 7D i 5D MKII to te same puchy, tylko rozdzieliliscie je, zreszta na nie wiem jakie roznice?
Pewnie cos przeoczylem, ale moze mnie ktos uswiadomic czym bedzie 5d MKII a czym 7D? Moze sa juz jakies dane co te puchy beda mialy na pokladzie, bo moze 7D i 5D MKII to te same puchy, tylko rozdzieliliscie je, zreszta na nie wiem jakie roznice?
Nie wiem o co teraz chodzi Canonowi ale na pewno mają zagwozdkę. Myślę że najłatwiej będzie uderzyć tam gdzie jest próżnia.
Mowa o rozdzieleniu FF-a na dwa modele była. Gdyby dali 7D w mniejszym body z czyszczarką, LV, unowocześnioną matrycą 12 Mpx za 1700$ to miałby wzięcie jak mało który dslr. Później 5D mkII czy jak mu tam z matrycą 16 Mpx etc.
Spekulować oczywiście można na różne sposoby ale raczej na pewno nie będzie już nowej puchy w tym roku.
W sumie wolałbym się mylić.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
5D tanieje bo wejście D3 jest coraz bliższe. Oba mają FF i oba 12Mpx. Canon zrozumiał zapewne, że ten model nie powalczy w takiej cenie jak do tej pory jeśli ktoś ma się na niego skusić.
a może następcą 5D nie będzie 7D tylko 3D ? matryca jakies 16 MP, z 3 calowym wyświatlaczem, LV (bez zintegrowanego gripa) itp, za jakieś 12 -14 tys? Byłby konkurencją dla D3 nikona. Tańszy, bez gripa, słabszy AF, ale więcej MP.
Opcja 7D tez jest możliwa. Matryca prawie identyczna do "staruszka" - 12 MPx, LV i pare bajerów, za to tani - z 9 tys.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Jacek, to spekulacje w polskich zlotych?
Bo 5D za $2149 to jakby cos kolo 5.5 tys PLN juz teraz...
Nadal uwazam, ze odswiezenie modelu z tym samym sensorem
tylko by dodac LV i gorszy niz poprzednio LCD sie nie stanie.
Nie ma szans. Moze za pare lat jak sensory sie ustabilizuja na
pewnym ogolnie tym samym poziomie, zacznie sie powazniejsza walka
na dodatkowe bajery, ale nadal wtedy trzeba bedzie czegos wiecej
by zmienic model.
Najprosciej przecenic istniejace 5D do bolu (Nikona...)
OK, zatem zalozmy wersje 16MP za $2999. Czego konkretnie w tym aparacie
sie spodziewacie? AF z 40D czy lepszy? LCD taki jak 40D (nie daj boze)?
Uszczelniona puszka, czy nie?
Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
Strona: www.fotografiateatralna.pl
nie wiem czemu ale wydaje mi sie ze bedzie to lekki skok jak z 20d na 30d + wlasnie LV, D III, i uszczelnienia klapki od karty i baterii![]()