Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Manual 30D był potrzebny aby odpisać na:

Jeśli to dla ciebie jeszcze niezbyt jasne to chodzi o różnicę między "kropka w środku" a "okręg w centrum kadru" i dotyczy to aparatu 30D.
    Następnym razem przeczytaj uważnie do czego sie odnosi mój post zanim zaczniesz sie mądrzyć.
    Problem polega na tym, że BelYaal ma rację. To da się powiązac z innymi punktami, tylko Canon sobie robi jaja z użytkowników lustrzanek za 2500$ i udostępnia tą funkcję w serii 1d/ds. Ile byś manuali nie zacytował, to takie są fakty.

PS.
    "Spot" z jęz angielskiego oznacza "kropka", więc i tu BelYaal nie pomylił się zbytnio. Pomylił się za to Canon, bo 3,5% to taki bardzo naciągany spot. W dobrych, ręcznych spotmeter'ach to jest 1%. Ale tego już w manualach Canona nie piszą....
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    PS.
    "Spot" z jęz angielskiego oznacza "kropka", więc i tu BelYaal nie pomylił się zbytnio. Pomylił się za to Canon, bo 3,5% to taki bardzo naciągany spot. W dobrych, ręcznych spotmeter'ach to jest 1%. Ale tego już w manualach Canona nie piszą....
    W ręcznych spotmeterach to jest 1 stopień oczywiście a nie procent...
    Więc 3.5% przy dostatecznie długiej ogniskowej może być mniejszym kątem niż w dobrych, ręcznych spotmeterach...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    W ręcznych spotmeterach to jest 1 stopień oczywiście a nie procent...
    Więc 3.5% przy dostatecznie długiej ogniskowej może być mniejszym kątem niż w dobrych, ręcznych spotmeterach...
    Oczywiście, moje przejęzyczenie - 1 stopień przy ogniskowej 100mm (tyle ma mniej więcej spotmeter). W Canonie jest to stała wartośc powierzchni pola niezależnie od ogniskowej, więc pewnie masz rację - przy ca 300mm będzie to mniej niż 1 stopień. Tylko, po co spot przy 300mm?
    Pentax K-5 II, Leica M9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....) Tylko, po co spot przy 300mm?
    Tylko po co spot w ogóle ?
    Żartuję trochę, ale dla mnie to są zupełnie wyjątkowe sytuacje kiedy go używam. I wtedy w punkcie środkowym mi zupełnie wystarcza - tak jak napisał MMM. To że Canon nie daje tego w niższych modelach to dla mnie nie dziwota. Dziwi mnie natomiast zacietrzewienie kolegi w chęci pokazania jaką to strasznie złą firmę wybrałem i jak tym sprzętem prawie nie da się zdjęć robić - bez przesadyzmu . Ja tego w ogóle nie używam - ergo być może nie jest to tak istotne. Mało tego ja nawet nie odczułem zupełnego braku tej funkcji w 20-tce.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    ......Dziwi mnie natomiast zacietrzewienie kolegi w chęci pokazania jaką to strasznie złą firmę wybrałem i jak tym sprzętem prawie nie da się zdjęć robić - bez przesadyzmu ..
    To chyba lekka nadinterpretacja moich słów z Twojej strony. Szczerze powiedziawszy to g... mnie interesuje jaką firmę wybrałeś i co da się nią zrobic. Ja odpowiadałem na pytanie czego brakuje wg mnie w 5d - i jest to powiązanie spota z af-em. Nie potrzebujesz tego, nie wiesz w jakich sytuacjach jest przydatne - rozumiem to. Znam też ludzi, dla których podgląd głębi ostrości jest zbyteczny, ale to nie oznacza, że puszka za 2500$ ma byc tego pozbawiona.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    .... Ja tego w ogóle nie używam - ergo być może nie jest to tak istotne. Mało tego ja nawet nie odczułem zupełnego braku tej funkcji w 20-tce.
    Syndrom "Dosi" - Jak nie widac róznicy, to po co przepłacac? Duży punkt dla marketingu Canona. "Jeśli czegoś nie wkładamy do naszych puszek, to tylko dlatego nasi fani tego nie potrzebują"

Nie dziwi mnie Twoje podejście - 5d jest dla większości marzeniem. Po przesiadce z 20d następuje szok. Ja przesiadłem się z 1ds mkI, i to jest też szok...
    Pentax K-5 II, Leica M9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)

Nie dziwi mnie Twoje podejście - 5d jest dla większości marzeniem. Po przesiadce z 20d następuje szok. Ja przesiadłem się z 1ds mkI, i to jest też szok...
    Mnie zaś dziwi Twoje podejście i agresja wypełzająca niemal z każdego zdania. Jak brak argumentów to najlepiej przejść do ataków personalnych stara sztuczka tyle że na mnie nie działa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mnie zaś dziwi Twoje podejście i agresja wypełzająca niemal z każdego zdania. Jak brak argumentów to najlepiej przejść do ataków personalnych stara sztuczka tyle że na mnie nie działa.
    Kolego, najpierw wypisujesz jakieś bzdury na temat zacietrzewienia i chęci pokazywania czegoś, teraz jakieś personalne wynurzenia na temat agresji i co na Ciebie działa, a co nie - chyba poplątałeś forum. Co mnie obchodzi co na Ciebie działa a co nie?!!!! Chcialbym porozmawiac na temat spota i af-u, a nie wysłuchiwac jakiegoś pseudo-psychologicznego bełkotu. Masz coś do powiedzenia w tej kwestii, to zapraszam, nie masz, to nie wprowadzaj zamieszania i idź robic psychoanalizę komu innemu.

Z Tobą EOT.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uprawnienia umieszczania postów