Strona 86 z 182 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Nie mówię o matrycowym, tylko o spocie. Powiązanie z z aktywnym AF jest w każdym Nikonie (od D70 począwszy) i w canonach serii 1d/ds. W 30d, 5d etc -brak.
    Spot w 30D i 5D to jest to kółko na środku widoczne na matówce, trudno żeby było powiązane z innym punktem niż centralny. Może to kwestia potrzeb, ja używam spota raz na dwa miesiące więc dla mnie taki w środku jest wystarczający.

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Spot w 30D i 5D to jest to kółko na środku widoczne na matówce, trudno żeby było powiązane z innym punktem niż centralny. Może to kwestia potrzeb, ja używam spota raz na dwa miesiące więc dla mnie taki w środku jest wystarczający.
    Nie wiem jak w 5D ale spot w 30D jest to kropka w srodku, wiec mozna to powiazac z innymi punktami

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    Nie wiem jak w 5D ale spot w 30D jest to kropka w srodku, wiec mozna to powiazac z innymi punktami
    ???? Możesz to rozwinąć?? Jak pomiar światła punktowy który jest w środku kadru umieszczony tam przez producenta chcesz przesunąć żeby brał pomiar tam gdzie jest aktywne pole AFa (czyli np. z bocznym punktem)?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Instrukcja str.81

"Pomiar Punktowy

Nadaje się do zróżnicowanego, kontrastowego oświetlenia.
    Pozwala nastawić ekspozycję dla niewielkich fragmentów sceny.
    Pole pomiaru punktowego jest zaznaczone okręgiem w centrum kadru i pokrywa ok. 3,5% pola obrazowego."

RTFM!!!

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Instrukcja str.81

"Pomiar Punktowy

Nadaje się do zróżnicowanego, kontrastowego oświetlenia.
    Pozwala nastawić ekspozycję dla niewielkich fragmentów sceny.
    Pole pomiaru punktowego jest zaznaczone okręgiem w centrum kadru i pokrywa ok. 3,5% pola obrazowego."

RTFM!!!

Zanim zaczniesz pouczac innych to poczytaj coś oprócz FM.
    Skoro manual 30d, to dla Ciebie wyznacznik możliwości technicznych współczesnych lustrzanek to moja uwaga o braku powiązania pomiaru światła z aktywnym AF nie była adresowana do Ciebie.

PS.
    A co mi tam, jak lubisz manuale, to masz kawałek z Nikona D70
    "Mattering:
    TTL full-aperture exposure metering system
    • 3D color matrix metering with 1,005-pixel RGB sensor
    • Center-weighted: Weight of 75%(8mm circle) given to 6, 8, 10, or 13-mm circle in center of frame, or weighting based on average of entire frame
    • Spot: Meters 2.3mm circle (about 1% of frame) centered on active focus area"

Gdybyś się zastanawiał, kiedy dokonano tego "przełomowego" odkrycia w low-endowym Nikonie za 1200$, to był to koniec 2003/poczaek 2004
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zanim zaczniesz pouczac innych to poczytaj coś oprócz FM.
    Skoro manual 30d, to dla Ciebie wyznacznik możliwości technicznych współczesnych lustrzanek to moja uwaga o braku powiązania pomiaru światła z aktywnym AF nie była adresowana do Ciebie.
    Manual 30D był potrzebny aby odpisać na:
    Jeśli to dla ciebie jeszcze niezbyt jasne to chodzi o różnicę między "kropka w środku" a "okręg w centrum kadru" i dotyczy to aparatu 30D.
    Następnym razem przeczytaj uważnie do czego sie odnosi mój post zanim zaczniesz sie mądrzyć.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Manual 30D był potrzebny aby odpisać na:

Jeśli to dla ciebie jeszcze niezbyt jasne to chodzi o różnicę między "kropka w środku" a "okręg w centrum kadru" i dotyczy to aparatu 30D.
    Następnym razem przeczytaj uważnie do czego sie odnosi mój post zanim zaczniesz sie mądrzyć.
    Problem polega na tym, że BelYaal ma rację. To da się powiązac z innymi punktami, tylko Canon sobie robi jaja z użytkowników lustrzanek za 2500$ i udostępnia tą funkcję w serii 1d/ds. Ile byś manuali nie zacytował, to takie są fakty.

PS.
    "Spot" z jęz angielskiego oznacza "kropka", więc i tu BelYaal nie pomylił się zbytnio. Pomylił się za to Canon, bo 3,5% to taki bardzo naciągany spot. W dobrych, ręcznych spotmeter'ach to jest 1%. Ale tego już w manualach Canona nie piszą....
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

PS.
    "Spot" z jęz angielskiego oznacza "kropka", więc i tu BelYaal nie pomylił się zbytnio. Pomylił się za to Canon, bo 3,5% to taki bardzo naciągany spot. W dobrych, ręcznych spotmeter'ach to jest 1%. Ale tego już w manualach Canona nie piszą....
    W ręcznych spotmeterach to jest 1 stopień oczywiście a nie procent...
    Więc 3.5% przy dostatecznie długiej ogniskowej może być mniejszym kątem niż w dobrych, ręcznych spotmeterach...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    W ręcznych spotmeterach to jest 1 stopień oczywiście a nie procent...
    Więc 3.5% przy dostatecznie długiej ogniskowej może być mniejszym kątem niż w dobrych, ręcznych spotmeterach...
    Oczywiście, moje przejęzyczenie - 1 stopień przy ogniskowej 100mm (tyle ma mniej więcej spotmeter). W Canonie jest to stała wartośc powierzchni pola niezależnie od ogniskowej, więc pewnie masz rację - przy ca 300mm będzie to mniej niż 1 stopień. Tylko, po co spot przy 300mm?
    Pentax K-5 II, Leica M9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....) Tylko, po co spot przy 300mm?
    Tylko po co spot w ogóle ?
    Żartuję trochę, ale dla mnie to są zupełnie wyjątkowe sytuacje kiedy go używam. I wtedy w punkcie środkowym mi zupełnie wystarcza - tak jak napisał MMM. To że Canon nie daje tego w niższych modelach to dla mnie nie dziwota. Dziwi mnie natomiast zacietrzewienie kolegi w chęci pokazania jaką to strasznie złą firmę wybrałem i jak tym sprzętem prawie nie da się zdjęć robić - bez przesadyzmu . Ja tego w ogóle nie używam - ergo być może nie jest to tak istotne. Mało tego ja nawet nie odczułem zupełnego braku tej funkcji w 20-tce.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 86 z 182 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów