Wiesz ja sobie tam nie podbudowywuje ego za pomocą lensa z czerwonym paskiem, mimo że jednego mam.Wspominam o G9, ponieważ często wielu użytkowników dSlr, posiadających kilogramy sprzętu, szuka czegoś małego i dość uniwersalnego, do kieszeń. A do G9 dodali kilka ciekawych, rzeczy których brakował w ostatnich GX.
Fakt, brak szerokiego kąta do duży minus.Ciekawie??
LCD przyrośnięty do d..py, lens eqv. od 35mm... (brak szerokiego kąta), kicha....
Dobrze, niech będzie, ja się nie znam co dobre. Myślałem że przynajmniej wart wzmianki .
EOT
Ostatnio edytowane przez adamtg ; 20-08-2007 o 09:04
wszystko fajnie o tym canonie 40D ale co mi sie osobiscie w nim juz na starcie nie podoba to ten 3 calowy monitorek, przyciski upchane gdzies na spodzie tak na maxa. 2.5 cala uwazam za optymalny monitorek dla lustrzanki. live view - tylko do macro chyba, osobiscie nie robie wiec dla mnie to tez odpada. cala reszta wyglada dosc smacznie w tym aparaciku![]()
Ostatnio dokupilem 20D a 40D kusi jak fix, chociaz narazie cena wysoka wiec nie ma sie co napalac![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Moje odczucia nt. owych nowości:
EF 14/ 2.8L II,
OK, może trzeba, ale...
chyba jednak bardziej przydałoby się odświeżyc 20/2.8 USM i 24/1.4L, a do tego stworzyć jakieś 24/2 USM + 35/1.8 USM...
EF-S 18-55 IS i 55-250 IS
EF-S mnie nie interesuje, poza tym nie ulegam "magii" stabilizacji :-)
ale siła konkurecji jest jednak ogromna, KIT ze stabilizacją... kto by pomyślał ???
1Ds3
poza zasięgiem :-)
40D
fajne do sportu i dzikiej zwierzyny :-) przyjemny aparacik będzie... taki 1DmkIII light :-)
ja jednak więcej focę lanszaftów, wnętrz, architektury, etc - szybkostrzelność mi nie potrzebna i jednak wolę swoje stare 5D :-)
G9
niech jest jaki jest - jesli G11-12 będzie miał do tego szeroki kąt (eqv.28mm) i obracany LCD to moze się zainteresuję...
kompakty
przerażają mnie te 12Mpix-elowe kompakty.
Owszem, jest fajna jakość po zresizowaniu do 3Mpix, ale jak mnie ktoś ze znajomych uraczy mailem z fotkami z prywatki w rozdzielczości 4000x3000 to mi się słabo robi....
do takich kompaktów potrzeba edukacji w społeczeństwie :-)
zbyt sceptycznie?
no cóż, człowiek z wiekiem wybredny się robi ... ;-)
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-08-2007 o 09:51
Tutaj jest dokładnie napisane o EOS 40D
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/index.html
(chyba jeszcze nie bylo)
No to teraz sie zacznie... Kupic 30D czy dozbierac do 40D?Ciekawe jaka bedzie u nas cena tego nowego cuda?
EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX
live view + duży monitorek np w reporterce przyda się i to bardzo, gdzie nie raz trzeba zdjęcia z wyciągniętej ręki nad głowami na czuja robić, inna sytuacja koncert - nie zawsze dostaniesz miejsce w pierwszym rzędzie.
Zresztą im większy monitor tym łatwiej ocenić na pierwszy rzut oka czy zdjęcie nam odpowiada.
Edit: Do tego dochodzi tryb cichy bez trzaskania migawką - to może zainteresować kilka osób focących w filharmonii czy teatrze. Nie wspominając o możliwości transmitowania obrazu w live view przez wi-fi.
Ostatnio edytowane przez Zigi ; 20-08-2007 o 09:36
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
"New Ef-series interchangeable focusing screens are optionally available."
Jakiś czas temu gdybałem co też ten 40d może wnieść nowego, ale wymienności matówek nie przewidywałem. To mi się wydawało zbyt optymistyczne. No i proszę - chyba Canon czyta fora dyskusyjne i marudzenie użytkownikówOby tak dalej!! Co tu dużo gadać - dla mnie ta specyfikacja to mega wypas, a i cena w porównaniu z tym ile dałem za jeden z pierwszych w Poznaniu 10d jest więcej niż optymistyczna
Warto było cierpliwie czekać. Ciekawe jaka będzie początkowa cena i dostępność w Polsce.