Strona 176 z 182 PierwszyPierwszy ... 76126166174175176177178 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 751 do 1 760 z 1811

Wątek: Nowości Canona!

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

no niestety...takie zycie ale sadze ze narazie canon nie bedzie wchodzil w sredni format
    to raczej dalsze plany
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ciekawe jakby miał wyglądać ten średni format, bo to że muszą być obiektywy o większym polu krycia to jeszcze małe piwo (można zrobić super L-ki ) ale już średnica bagnetu, rozmiary lustra czy odległość bagnetu od matrycy będzie dużo trudniej przeskoczyć. Chyba że byłby to system całkowicie niekompatybilny ale czy wtedy by to miało sens.... ? Cały "cymes" z takiego rozwiązania byłby właśnie wtedy gdyby przynajmniej częściowa kompatybilność z systemem EF została zachowana.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Chyba że byłby to system całkowicie niekompatybilny ale czy wtedy by to miało sens.... ? Cały "cymes" z takiego rozwiązania byłby właśnie wtedy gdyby przynajmniej częściowa kompatybilność z systemem EF została zachowana.
    Zostałyby systemowe flashe i filozofia pracy. No i na pewno direct print
    Jarek

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Zostałyby systemowe flashe i filozofia pracy. No i na pewno direct print

Najwazniejsze jest zeby pozostal tryb zielony
    Marcin Kasiński
    http://itzone.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin K Zobacz posta
    Najwazniejsze jest zeby pozostal tryb zielony
    Tego to nawet we wszystkich dotychczasowych aparatach nie zostawili. Więc raczej bym na to nie liczył :-?
    Jarek

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

zapewne moje myslenie jest zbytnio uproszczone, ale czy nie wystarczy odsunac dalej obiektyw od matrycy, zeby pokrywal wieksze pole, ale z drugiej strony chyba z ostrzeniem bedzie problem, chociaz jesli potrafia dostrajac obiektywy ktore maja Front Focus, czy jak to sie tam nazywa, to moze to nie takie trudne.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ale już średnica bagnetu, rozmiary lustra czy odległość bagnetu od matrycy będzie dużo trudniej przeskoczyć.
    Jak nikon dał radę z FF, to canon da radę z czymś jeszcze większym. Przecież ma bardziej elastyczny bagnet.

Ciekawym pomysłem byłby też zmienny aspect ratio zdjęć Daliby okrągłą matrycę i można by z tego wycinać dowolne kadry, np. kwadratowe
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Ciekawym pomysłem byłby też zmienny aspect ratio zdjęć Daliby okrągłą matrycę i można by z tego wycinać dowolne kadry, np. kwadratowe
    Też o tym myślałem. Bardzo fajny pomysł.. sęk w tym, że część szkieł i tak tego nie obsłuży a inna część będzie robić cuda na brzegach. A my w sumie nie wiemy czego tak naprawdę się spodziewać.
    Jarek

Domyślnie

to mozna łatwo sprawdzić - na matówce aparatów dużego formatu, wystarczy przyłożyc obiektyw, znajdując odpowiednia dla ogniskowania odległość, ale efekty będa kiepskie - pole krycia obiektywu jest o kilka mm większe niż 36x36 mm. Do pokrycia 6x6 nie ma szans - będzie brakowało ponad cm.
    Nikon d3 ma opcje kadru o stosunku boków 5:4.
    Średnica bagnetu a pole krycia obiektywu to dwie sprawy, zapewne mimo tych róznic w średnicach nikona i canona pole krycia większości szkieł będzie bardzo podobne. Przy tele - pole krycia to nie jest duzy problem, gorzej z szerokimi kątami. patrz: winietowanie.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Do odsuniecia obiektywu od matrycy dochodzi problem braku ostrzenia na nieskonczonosc.
    ...

Strona 176 z 182 PierwszyPierwszy ... 76126166174175176177178 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów