A nie ma jakiegoś przecieku o nowej promocji? Będę robił zakupy za jakiś miesiąc i byłoby to bardzo ciekaw rozwiązanie![]()
A nie ma jakiegoś przecieku o nowej promocji? Będę robił zakupy za jakiś miesiąc i byłoby to bardzo ciekaw rozwiązanie![]()
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
Crop 1.3 juz nie ma dzisiaj wiekszego sensu. Technologicznie maja znacznie wydajniejsze procesory aby pociagnac dane z wiekszej matrycy. Nie ma problemu z wielokanalowym odczytem, moga wlozyc dwa digic'eWidac tez po 5D, ze duze matryce moga byc tanie. Argument ekstra zasiegu nie jest najlepszy. Moga zrobic cropa programowego. Najlepiej plynnie od 1.0 do 2.0
Ekonomicznie wiecej zyskaja na tych, ktorzy chca dobrego FF jak tych, ktorzy i tak beda mogli przelaczyc sobie cropa aby foty z tele zajmowaly mniej na karcie.
Przypominam, ze Canon dawno temu po premierze 20D przyznal sie, ze crop byl podyktowany brakami technologii dawno, dawno temu i w przyszlosci planuja zaniechac ta linie unifikujac jedynki. Chyba po nikonie D3 paru ludzi w Canonie ocknelo sie, ze kolejna jedynka nie powinna byc znow 1.3x.
...
no i się zrobi ciekawie. Trochę dziwne to opóźnianie nastepcy 5D bo faktycznie może ono wtedy przypaść blisko premiery tańszego FF u nikona. A wtedy będzie miał uzytkownik wybór. Na razie "tanie" FF jest tylko u C.
ale chyba dalej będzie taka szybka reporterska i taka wielomegapikselowa.
Nie wiem jak długo będzie to "sklejone" (X i H) u nikona, mam nadzieję, że krótko.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Myślę że to czysta oszczędność - niestety. Obniżyli ceny i do widzenia. I tak mają najlepszą/najtańszą ofertę w tym segmencie (amateur) więc po co się naciągać na koszty. Z kolei dla wielu dobrze że opóźnią tę premierę, bo jest spora szansa, że następca będzie lepiej dopracowany.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
no wlasnie tez mam takie wrazenie po ostatnich premierach. w momencie kiedy inne firmy pakuja kase w R&D Canon juz technologie ma i po prostu serwuje odgrzewane kotlety, tanim wkladem wlasnym tlukac kase, bo sprzet i tak jest konkurencyjny a na dodatek ma renome.
scisku piersi z ekscytacji w ten sposob nie wywolaja, ale kase zrobia na pewno![]()
a moze juz czas na matryce wieksza od pelnej klatki ?
Nie do końca. 450D wygląda na uzupełnienie linii, a nie zastąpienie 400D. Jakby na to nie patrzeć (co zresztą wykazał Akustyk kilka stron temu) 400D jest nadal fajnym body. Po obniżce cen (już tanieje) będzie bardzo mocnym konkurentem w swoim segmencie. Nie ma moim zdaniem dla Canona żadnego sensu wypuszczanie body jeszcze niżej - co by miało ono mieć - a ściślej - czego miałoby nie mieć?
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-01-2008 o 21:46
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Sęk w tym, że "dużo pikseli" nie oznacza niestety "duże piksele". Poza tym inny rozkład głębi ostrości i wiele innych drobiazgów.
Jarek