A chyba masz rację.. bo chyba o to pytał Krzysztof.. ale sprawdziłem ten z linka podanego przez Kolekcjonera - tak faktycznie jest opcja AF w LiveView - nawet działa - w tych warunkach oświwetleniowych co teraz mam - żarówka 60W i 24-105 zapięte - działa wolno ale działa..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
O przepraszam ale coś mi wątek uciekł.
Tak chodziło mi o ten program anonsowany na dpreview. Nie mogli tego dać prosto do puszki zamiast żeby robił to ktoś inny?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
dzisiaj miałem okazje przez 5 godzin bawić się 3 nowościami canona. 40 D z gripem, 1 Ds MK3 i 1 D MK3. Obiektywy 50, 70-200/2.8 i 16-35/2.8.
Jutro możecie tez się nimi zająć :razz: W Bydgoszczy, w godz 12-15 w Muzeum Fotografii na ul. Królowej Jadwigi.
Mam nadzieję, że przez to moje info nie zjawią sie tam tłumy. Mają przyjść to wszystko oglądac uczniowie szkół foto. Będzie można się wkręcić.
Jest zaimprowizowane studio oraz stoją, w drugiej sali drukarki wielkoformatowe. To głownie dla poligrafów było zorganizowane to spotkanie, ja się dowiedziałem o tym, bo wzięli ode mnie modelkę. Nie wiedziałem jakie aparaty będa na prezentacji, ale na wszelki wypadek wzięłem Nikona D200 i swoja kartę CF by móc porównac fotki. Aparatami było zainteresowanych z 5 osób, a ja miałem pod swoimi skrzydłami własnie te wszystkie body, studio i modelkę. Mogłem się nafotografować do woli.
Porobiłem trochę zdjęć jedynkami, przeleciałem wysokie czułości 1D (mam same jpgi), a 1Ds na wszystkich czułościach (tu komplety -jpg + RAW) - od studyjnych fot na niskich ISO, aż do 1600 na sali. RAW mam pootwierane tylko z tych studyjnych - 100-400 ISO. Niestety Tify maja po 60 MB.
Ciężko mi mówić o odczuciach. D40 pominęłem. Dla mnie - nikonowca przesiadka w gałkologii była straszna. Aż mi było głupio się pytać co chwilę o najbardziej podstawowe zmiany funkcji w aparatach. Po kilkunastu minutach trzymania 1ds miałem ochotę nim walnąć o podłogę :smile: ale jego cena mnie powstrzymała. Potem odkryłem joystickPo godzinie było w miare OK, zaczęłem sie przyzwyczajać.
Pewne zaskoczenie - regulowanie FF/BF 20 szkieł dotyczy tylko optyki canona. Nie da się podobno tego robić z tamronami, sigmami itd. Histogramy są malutkie. Zmiana zdjęć na wyświatlaczu (odtwarzanie) nie jest zbyt szybka.
Co do zdjęć które mam. Jestem zawiedziony 1D. Spodziewałam się na wysokim ISO nie wiadomo czego. Tymczasem on chyba jest słabszy od 5D.
Za to jestem zaskoczony pozytywnie 1Ds. Własnie wysokim ISO, które "przypadkowo" sprawdziłem. Te jego 1600 jest nie rewelacyjne, ale naprawde niezłe. Jak najbardziej używalne. Przy tak drobnych pikselach! Za to 1D ma te czułość wg mnie niewiele lepszą.
Domyślne ustawienia jpg w obu body dają miękkie jpg, takie jak w Nikonie D200 - na które u nas narzekają. Dzięki uprzejmości pana z obsługi mam rozpakowane RAW ze zdjęć studyjnych 1Ds (bo na razie soft do dekodowania nie jest ogólniedostepny). Ustawienia ostrośc na 3. Od razu wiele lepiej niż w jpg. Ilość szczegółu - olbrzyma, jak sobie człowiek uświadomi, że ogląda na monitorze tylko mały wycinek z 5616 x 3744 pikseli. Ponieważ był to pokaz drukarek to oczywiście zrobiłem 3 wydruki w formacie około 100x70 cm. Wydruki z jpg, bez obrobienia (nie było PS) wyglądały świetnie. A ponieważ czym większy format tym dalej się go ogląda - to sądzę, że te 21 MP jest juz absolutnie wystarczające do wszystkiego (no dobra, do 99,9% profesjonalnych zastosowań) :smile:
1Ds ma byc dostępny już w tym miesiącu. Cena 22 - 25 tys, zależy od narzutu w sklepach.
Nie jestem zorientowany czy te pliki z 1DS dla kogoś maja wartość, jpg maja po 6-8 MB, RAW 20-26 MB, tify 60 MB
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Jacku zapytam wrednieto kiedy kupujesz Ds-a? I nie mówię tu o zmianie systemu
. Ds i jedno szkiełko na ten przykład..... ???
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
To świetne body (a własciwie matryca), chyba niewielu zaprzeczy (najwyżej canik, bo 1 Ds nie ma cropa :wink: ).
Wiesz, że mnie wysokie ISO nie grzeje, ale tam jest całkiem dobre. Na 800 ISO nie ma utraty szczegółu, a kaszka tak drobniutka, że po przeskalowaniu w dół jej absolutnie nie będzie. 1600 niewiele gorsze. Idealna puszka nawet do slubów :grin: Naprawdę.
Niskie ISO - wiadomo. A 21 MP dla mnie ma zaletę. Gdyby mi ktos je podarował to bym się ucieszył mimo takiej ergonomii![]()
Nie zmienie jednak systemu. Nie po pokazaniu się D3. Co prawda nie tyle MP co bym chciał, ale pliki śliczne. Pościagane mam kilkanaście pełnych sampli, od ISO 200, 400 do 25600. I bardzo dobrze jest wg mnie do 1600, a 3200 jest akceptowalne. O 1 EV wyżej niz u canona. Jestem tym zdziwiony. Wolałbym by "przeskoczono" canona w MP, a nie w ISO, no ale cóż. Może się kiedyś doczekam, bo nie wiem czy dokonam jakiś zmian, czy kupie D3.
Jacku i tak kupisz cropa - zakładzik?![]()
![]()
Nowy Ds był chyba raczej optymalizowany pod niskie iso. Także tu na pewno przewagę będzie miał D3 (o mniejszych pikselach nawet nie wspominam).
Dla mnie osobiście wielką zaletą Ds-a jest jeszcze to, że przy sRAW-ach 5 MPx i 5 kl/s jest to praktycznie body do wszystkiego.
Domyślam się, że zmiana systemu Ci nie w smak i to nic dziwnego. Może Nikon za jakiś czas wypuści jakiegoś FF-a z większą liczbą pikseli.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-10-2007 o 23:53
Kapitan Wagner
tez tak sadzę. I dlatego zdziwił mnie na wysokich, bo o to go nie podejżewałem. A jeszcze bardziej zdziwło to, że sa one porównywalne z reporterskim 1D, który ma jednak nieco większe piksele i powinien byc optymalizowany pod wyższe ISO.
naprawdę 1 Ds to body do wszystkiego - jak piszesz o sRaw itd. Tylko te pieniądze...
Kurcze, zapomniałem go posprawdzać jak tam z ostrością w rogach. A wkoło był taki ładny mur, nowa cegła klinkierowa![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-10-2007 o 00:43